Router Linksys WRT54GS
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Router Linksys WRT54GS
Witam. Mam kilka pytań dotyczących tego sprzętu.
1. W jakim trybie pracują dwie, fabryczne anteny? Zmierzam do tego, czy przy wymianie na inne anteny trzeba zmieniać obie czy wystarczy jedną?
2. Czy do tego modelu dostępne są softy alternatywne i czy jest sens ich stosowania w kontekście zwiększania zasięgu (podobno zwiększanie mocy niekoniecznie dobrze wpływa na stabilność połaczenia)?
3. Co warte są anteny LINKSYS WIFI HGA7T 7dBi HGA7T lub tutaj http://allegro.pl/dwie-anteny-dookolne-linksys-wifi-hga7t-7dbi-i2747606981.html?? A co np. taka http://allegro.pl/antena-wifi-12dbi-rp-sma-lub-rp-tnc-z-podstawka-i2736990678.html#top? To drugie rozwiązanie jest o tyle ciekawe, że umożliwia rozstawienie anten w dowolnym, najlepszym dla zasięgu miejscu.
1. W jakim trybie pracują dwie, fabryczne anteny? Zmierzam do tego, czy przy wymianie na inne anteny trzeba zmieniać obie czy wystarczy jedną?
2. Czy do tego modelu dostępne są softy alternatywne i czy jest sens ich stosowania w kontekście zwiększania zasięgu (podobno zwiększanie mocy niekoniecznie dobrze wpływa na stabilność połaczenia)?
3. Co warte są anteny LINKSYS WIFI HGA7T 7dBi HGA7T lub tutaj http://allegro.pl/dwie-anteny-dookolne-linksys-wifi-hga7t-7dbi-i2747606981.html?? A co np. taka http://allegro.pl/antena-wifi-12dbi-rp-sma-lub-rp-tnc-z-podstawka-i2736990678.html#top? To drugie rozwiązanie jest o tyle ciekawe, że umożliwia rozstawienie anten w dowolnym, najlepszym dla zasięgu miejscu.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Router Linksys WRT54GS
Ad 1) MIMO (czyli main+aux). Teoretycznie możesz wymienić tylko główną.
Ad 2) Zależy od konkretnej wersji i nie ma sensu w tym kontekście.
Ad 3) A co chcesz osiągnąć?
Ta ostatnia antenka to najprawdopodobniej śmieć.
Ad 2) Zależy od konkretnej wersji i nie ma sensu w tym kontekście.
Ad 3) A co chcesz osiągnąć?
Ta ostatnia antenka to najprawdopodobniej śmieć.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zalezy od konfiguracji. Moze byc, ze jedna jest RX druga TX, albo obie RX/TX i router wybiera do transmisji ta o lepszych parametrach linku. Albo na obydwoch pracuje jednoczesnie (suma).Alcatraz pisze:W jakim trybie pracują dwie, fabryczne anteny?
Zmiana Anten nie jest lekarstwem na kazdy problem - trzeba miec troche wiedzy zeby dobrac poprawna antene do warunkow i oczekiwanej funkcjonalnosci.
Main + Aux to nie MIMO, ten router nie obsluguje MIMO.Jo_gurt pisze:MIMO (czyli main+aux). Teoretycznie możesz wymienić tylko główną.
BTW: Przy MIMO nie ma glownej anteny - wszystkie sa tak samo wazne.
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jedna jest TX/RX, druga jest tylko RX z tego co pamiętam.key pisze:Moze byc, ze jedna jest RX druga TX, albo obie RX/TX i router wybiera do transmisji ta o lepszych parametrach linku. Albo na obydwoch pracuje jednoczesnie (suma).
Masz rację.key pisze:Main + Aux to nie MIMO, ten router nie obsluguje MIMO.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie w tym routerze:Jo_gurt pisze:Jedna jest TX/RX, druga jest tylko RX z tego co pamiętam.
http://www.informatione.gmxhome.de/DDWR ... anced.html
Zarowno dla RX jak i TX mozesz wybrac AUTO/LEFT/RIGHT.
To co piszesz o Main/Aux bylo w jakichs routerow axcesstellach.
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Taka konfiguracja, o której piszecie dotyczy tylko softu alternatywnego - na fabrycznym nie ma wyboru. Chodziło mi właśnie o ten przypadek, czyli oryginalny soft i tryb pracy anten na nim.
Co chcę uzyskać? Mam router w skrajnym pomieszczeniu, nisko i z przeciwnej strony mieszkania mam tylko połowę prędkości łącza. Myślę, że anteny o większym zysku zapewniłyby odrobinę lepsze parametry a co za tym idzie podniesie się prędkość transmisji. Innego sposobu nie widzę - nie mam możliwości zmiany miejsca dla routera.
Co chcę uzyskać? Mam router w skrajnym pomieszczeniu, nisko i z przeciwnej strony mieszkania mam tylko połowę prędkości łącza. Myślę, że anteny o większym zysku zapewniłyby odrobinę lepsze parametry a co za tym idzie podniesie się prędkość transmisji. Innego sposobu nie widzę - nie mam możliwości zmiany miejsca dla routera.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jest ustawiony na auto.Alcatraz pisze:na fabrycznym nie ma wyboru
Ja bym szedl w jakas sektorowke z dwoma antenami (do 2.4GHz MIMO), n.p.: http://allegro.pl/antena-sektorowa-mimo ... 38601.html - sprawdz tylko czy kat otwarcia ci odpowiada.Alcatraz pisze:Mam router w skrajnym pomieszczeniu, nisko i z przeciwnej strony mieszkania mam tylko połowę prędkości łącza.
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Ciekawa rzecz, tylko mam dwie wątpliwości: tam rekomendują do sieci "n", ja mam "g". Druga sprawa to czy taka podwójna antena sektorowa w mieszkaniu gdzie po drodze jest trochę gratów (np. drzwi) będzie miała odpowiednie warunki do pracy? Sektorówki zawsze kojarzyły mi się z pracą na zewnątrz.
Czyli taka jedna (podwójna) za dwie standardowe w Linksysie? Wyżej napisałeś, że ten router nie obsługuje MIMO.
Czyli taka jedna (podwójna) za dwie standardowe w Linksysie? Wyżej napisałeś, że ten router nie obsługuje MIMO.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie ma znaczenia. Chyba ze widzisz roznice miedzy lyzka do zupy pomidorowej i rosolu.Alcatraz pisze:tam rekomendują do sieci "n", ja mam "g".
Antenie jest obojetnie, gdzie pracuje. Sektorem zyskujesz jedna rzecz - nie wysylasz energi tam, gdzie jej nie potrzebujesz.Alcatraz pisze:Druga sprawa to czy taka podwójna antena sektorowa w mieszkaniu gdzie po drodze jest trochę gratów (np. drzwi) będzie miała odpowiednie warunki do pracy?
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Rozumiem. A co z obsługą (lub nie) MIMO w WRT54GS ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ten router nie ob sluguje MIMO - dopiero w wersji "N" jest ono w standarcie. Ale MIMO z strony anten to tylko dwie anteny.
Nie pomagam na PW.