Kupuje nowy modem - huawei e3131, a może coś innego?
Moderator: Moderatorzy
- BarteqW
- Stały użytkownik forum
Kupuje nowy modem - huawei e3131, a może coś innego?
Witam obecnie posiadany przeze mnie modem to huawei e122, już ktoś mi kiedyś napisał, że ten model nie zachwyca. Tak czy siak u mnie działa nieźle. Ale postanowiłem, że zakupie jeszcze jakiś nowszy model, może przy okazji poprawi się jakoś działanie internetu. Obecnie modemy nie kosztują majątku i mogę sobie pozwolić na posiadanie jednego w rezerwie (ot chociażby do testów na przykład).
W tytułach tematów często pojawia się huawei e3131, pytanie dlaczego? Widać iż to dość popularny model, no i chyba z tego co widzę wspiera najnowsze standardy. Ale gdy wszedłem na stronę huawei to są też inne modele: E1820, E182E, E367, E372 (swoją drogą e3131 nie ma stronie huawei). No dobra to dwa są ostatnie są droższe o połowę, ale dlaczego w sumie?
Jak pytałem poprzednio kupowałem modem to polecaliście sierre, ale nie było mnie stać więc ostatecznie poleciliście mi zakup e122 z sieci 3. Czy obecnie sierra też się ceni , czy warto brać jakiś model jako alternatywę do e3131.
Mój obecny sprzęt to huawei e122 + TP-link 3420 + antena Cybertech.
W tytułach tematów często pojawia się huawei e3131, pytanie dlaczego? Widać iż to dość popularny model, no i chyba z tego co widzę wspiera najnowsze standardy. Ale gdy wszedłem na stronę huawei to są też inne modele: E1820, E182E, E367, E372 (swoją drogą e3131 nie ma stronie huawei). No dobra to dwa są ostatnie są droższe o połowę, ale dlaczego w sumie?
Jak pytałem poprzednio kupowałem modem to polecaliście sierre, ale nie było mnie stać więc ostatecznie poleciliście mi zakup e122 z sieci 3. Czy obecnie sierra też się ceni , czy warto brać jakiś model jako alternatywę do e3131.
Mój obecny sprzęt to huawei e122 + TP-link 3420 + antena Cybertech.
- kris_kjk
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Kupuje nowy modem - huawei e3131, a może coś innego?
Z tego co zauważyłem, przeczytałem Sierra to bardzo dobre modemy (nie testowałem osobiście), niestety niektóre modele są bardzo drogie, stąd pewnie ich mniejsza popularność.
Posiadam Huawei E173, który pozwala na pobieranie danych z prędkością do 7,2 Mbps (podobnie jak Huawei E122). Rozbudowa BTS-ów pozwoliła mi na korzystanie z internetu, o transferze szybszym niż pozwalał na to E173, stąd poczytawszy opinie zakupiłem Huawei E3131, który pozwala na pobieranie danych z prędkością do 21,6 Mbps. Nie potrzebowałem modemu pozwalającego na pracę z większą prędkością np. E398 do LTE, a modem E3131 oferuje najwięcej w stosunku jakość/cena i kosztuje 1/3 ceny tego E398.
E3131 bezproblemowo współpracuje z MR3420, a jak na razie jedyną jego wadą jest bardzo delikatne gniazdo antenowe, łatwo je uszkodzić. Robiąc porównanie E173 i E3131 zauważyłem, że E3131 pokazuje większy poziom sygnału.
Może w przyszłości wymienię na E398 lub podobny, ale będzie się to też wiązało z wymianą routera. Na chwilę obecną teoretyczny transfer do 21,6 Mbps spokojnie mi wystarcza, w praktyce osiągam niewiele ponad połowę z możliwości tego modemu w T-Mobile (karta z uaktywnionym blueconnect) i Orange (Orange Free na Kartę), bez anteny zewnętrznej. W Play z anteną zewnętrzną osiągam często MAX, czyli dla Nowy Play Online na Kartę z uaktywnionym pakietem "większa prędkość" do 4 Mbps.
Posiadam Huawei E173, który pozwala na pobieranie danych z prędkością do 7,2 Mbps (podobnie jak Huawei E122). Rozbudowa BTS-ów pozwoliła mi na korzystanie z internetu, o transferze szybszym niż pozwalał na to E173, stąd poczytawszy opinie zakupiłem Huawei E3131, który pozwala na pobieranie danych z prędkością do 21,6 Mbps. Nie potrzebowałem modemu pozwalającego na pracę z większą prędkością np. E398 do LTE, a modem E3131 oferuje najwięcej w stosunku jakość/cena i kosztuje 1/3 ceny tego E398.
E3131 bezproblemowo współpracuje z MR3420, a jak na razie jedyną jego wadą jest bardzo delikatne gniazdo antenowe, łatwo je uszkodzić. Robiąc porównanie E173 i E3131 zauważyłem, że E3131 pokazuje większy poziom sygnału.
Może w przyszłości wymienię na E398 lub podobny, ale będzie się to też wiązało z wymianą routera. Na chwilę obecną teoretyczny transfer do 21,6 Mbps spokojnie mi wystarcza, w praktyce osiągam niewiele ponad połowę z możliwości tego modemu w T-Mobile (karta z uaktywnionym blueconnect) i Orange (Orange Free na Kartę), bez anteny zewnętrznej. W Play z anteną zewnętrzną osiągam często MAX, czyli dla Nowy Play Online na Kartę z uaktywnionym pakietem "większa prędkość" do 4 Mbps.
- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
E353u-2 ale 3131 jest lepszy i czulszy, ale to Twoja decyzja, bo skoro dużo osób chwali E3131 to go kup.
-
- Stały użytkownik forum
E3131 nieco szybciej zestawia połączenie niż E353 i jest stabilny.E353 często powoduje u mnie zawieszenie laptopa(przy wybieraniu połączenia).
- BarteqW
- Stały użytkownik forum
Dzięki za rady, na użytkowników tego forum mogę zawsze liczyć. W takim razie jak pojadę do miasta to wstąpię do Play'a i zakupie tego e3131. Powiedźcie mi tylko czy te wersje Hi-Link są jakoś oznaczone, żebym się w taki model nie wpakował.
- kris_kjk
Modemy z logo "PLAY Online" wszystkie są normalnymi wersjami. Te Hi-Linki były na portalach aukcyjnych.
- BarteqW
- Stały użytkownik forum
A to takie buty, teraz to już wiem wszystko chyba. 

- BarteqW
- Stały użytkownik forum
No i kupiłem tego Huawei w Play, wrażenia na razie takie sobie. Wykonany gorzej od e122, no i zasięg na antenie słabszy. Ale muszę go jeszcze przetestować dobrze. A bez zakładania tej plastikowej klapki to zasięg fatalny.
-
- Użytkownik forum
Jaka predkosc dostajesz na speedtescie w T-mobile i OFnK?kris_kjk pisze: Na chwilę obecną teoretyczny transfer do 21,6 Mbps spokojnie mi wystarcza, w praktyce osiągam niewiele ponad połowę z możliwości tego modemu w T-Mobile (karta z uaktywnionym blueconnect) i Orange (Orange Free na Kartę), bez anteny zewnętrznej. W Play z anteną zewnętrzną osiągam często MAX, czyli dla Nowy Play Online na Kartę z uaktywnionym pakietem "większa prędkość" do 4 Mbps.
- kris_kjk
Test zrobię w innym terminie. Networks coś miesza teraz, odpaliło w Orange oprócz UMTS2100 również UMTS900, 3G na telefonie dla T-Mobile jest tylko w UMTS2100, przez telefon udaje się połączyć. Przez modem (E173) nie udaje się połączyć z T-Mobile (działa tylko 2G) ???spag pisze:Jaka predkosc dostajesz na speedtescie w T-mobile i OFnK?