Jaki sprzęt do neostrady

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
liske1
Stały użytkownik forum

Jaki sprzęt do neostrady

Post autor: liske1 »

otóż mam taki problem. Kupiłem od neostrady pierwszy lepszy router (ten biały ZTE modelu nie pamiętam ale on w ofercie neostrady był) i podłączyłem go do routera TP-Link TL-WR340G i udostępniam Wi-Fi. Jednak nadszedł czas na zmianę sieci i zamiast TP-Link przyjdzie Asus RT-N66u tylko mam problem z neostradą, ponieważ chciałbym mieć VPN i ten sprzęt nie musi mieć koniecznie anteny wifi, ważne tylko by miał dużo funkcji (typu: VPN itp. itd.) i żeby miał WAN RJ-11 (bo do neostrady) i ważne aby miał minimum jeden kabelek Lan RJ-45 i w sumie więcej wymagań nie mam :P . Cena to ważne aby to było poniżej 500zł :P tym taniej tym lepiej :) . Znacie taki sprzęt ??
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Jaki sprzęt do neostrady

Post autor: key »

FritzBox. Model w zaleznosci od budzetu.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Coś w ofercie DrayTeka też by się znalazło.
liske1
Stały użytkownik forum

Pytanie czy ten: http://www.fritzbox.pl/seria-fritz-box- ... x-fon-5124 ma VPN ?? bo nie jestem pewny
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Z Freetz'em tak. Ale ja szukal bym czegos z 72.. lub 73.. na poczatku numeru modelu.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

liske1, jaki konkretnie VPN ci potrzebny? OpenVPN? PPTP? SSL? IPSec? Client-Server czy site-to-site?
liske1
Stały użytkownik forum

Tzn. nie za bardzo rozróżniam te VPN chodzi mi o taki VPN gdzie podczas podłączenia mógłbym się dostać do swojego dysku sieciowego/komputera - taki jak na windows server 2003 mniej więcej był . Mam początki dopiero z VPN i nie za bardzo rozrózniam, ale żeby np. drukować na własnej drukarce. chodzi o to, że będą gdzieś daleko mógłbym dostać się do własnej sieci i tj. być w własnej sieci.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Proponuje OpenVPN i sprzet ktory pisalem wyzej. Ewentualnie jakis tani router z TomatoVPN jako VPN server (zmiesicz sie w 100 PLN).
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

liske1 pisze:Tzn. nie za bardzo rozróżniam te VPN chodzi mi o taki VPN gdzie podczas podłączenia mógłbym się dostać do swojego dysku sieciowego/komputera - taki jak na windows server 2003 mniej więcej był . Mam początki dopiero z VPN i nie za bardzo rozrózniam, ale żeby np. drukować na własnej drukarce. chodzi o to, że będą gdzieś daleko mógłbym dostać się do własnej sieci i tj. być w własnej sieci.
Zasadniczo tak działa każdy VPN ;)
Zależy czy chcesz połączyć dwie odległe sieci czy pojedyncze komputery do jakiejś sieci.
Tak jak mówi key, w Twoim przypadku OpenVPN będzie pewnie ok. Instalujesz klienta na komputerach "zdalnych" i odpalasz serwer na routerze.
liske1
Stały użytkownik forum

Zależy czy chcesz połączyć dwie odległe sieci czy pojedyncze komputery do jakiejś sieci.
Chcę podłączyć maksymalnie 3 laptopy na raz do mojej sieci :P
Aha i najlepiej jakby nie trzeba było korzystać z jakiegoś zewnętrznego oprogramowania tylko to co ma wbudowane windows 7
kuba1961
Użytkownik forum

Post autor: kuba1961 »

Podepnę się pod wątek. Chcę kupić Asus RT-N66u, wiem że nie ma modemu, jaki zastosować modem do tego routera lub jaki router o podobnych możliwościach. Oczywiście do Neostrady 20Mb.
ODPOWIEDZ