Pomóżcie w wyborze anteny

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mareckiwpwp
Początkujący użytkownik forum

Pomóżcie w wyborze anteny

Post autor: mareckiwpwp »

Witam wszystkich!

Opisze cokolwiek zanim zapytam o szczegoły.
Miejscowość: Leopoldów, (powiat rycki, woj. Lubelskie)
Posiadam: IPLUSA+modem Huawei E353+antena ATK-10 13,5dBi kabel 10 metrów
Obszar zalesiony (mieszkam dosłownie w środku lasu :D )

TU mieszkam(Leopoldów) a zasięg łapie z Kłoczewa umts 900

Obrazek
http://i48.tinypic.com/165lxy.jpg

bez anteny zasięg łapie edge ale żadna strona nie chce się wyświetlić, a z anteną jest sto razy lepiej. Łapie UMTS lub HSPA++ , ale czasami również nie chce ładować stron i rozłącza połączenie

Obrazek
http://oi48.tinypic.com/73dm69.jpg

I moje pytanie czy polecacie w moim przypadku kupić antene cybertecha 17dBi aby polepszyć zasięg i osiągi??
http://www.cybertech.com.pl/p87,antena- ... fme-z.html
(chciałbym żeby modem łapal zasięg z miejscowości RYKI UMTS2100 a nie z Kłoczewa UMTS900)

Obrazek
http://i47.tinypic.com/2hdaavt.jpg

CZY jest sens kupić tą antene z 15-20 metrowym kablem (umocował bym ją wtedy na dachu) czy będą zbyt duże straty zasięgu na tak dlugim kablu i czy w ogóle złapie zasięg z Ryk UMTS 2100 przy takiej odleglości?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez mareckiwpwp, łącznie zmieniany 1 raz.
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Pomóżcie w wyborze anteny

Post autor: kordirko »

mareckiwpwp pisze: CZY jest sens kupić tą antene z 15-20 metrowym kablem (umocował bym ją wtedy na dachu) czy będą zbyt duże straty zasięgu na tak dlugim kablu i czy w ogóle złapie zasięg z Ryk UMTS 2100 przy takiej odleglości?
Tego nikt ci nie powie, tylko próby mogą pokazać.
Im wyższa częstotliwość, tym słabsza propagacja sygnału, 900 Mhz sięga na dalsze odległości niż 2,1Ghz..
Jak kupisz przez internet, to zgodnie z ustawą o ochronie niektórych praw konsumentów zawsze możesz w ciągu 10 dni odstąpić od umowy i zwrócić nieuszkodzony towar,
płacisz tylko przesyłkę w obie strony.
Dla pewności lepiej przed zakupem spytać sprzedawcę o ewentualny zwrot.
mareckiwpwp
Początkujący użytkownik forum

Post autor: mareckiwpwp »

Dzięki kordirko!

Jednak kupię ATK-20 ponieważ nadajnik na 2,1 Ghz jest umieszczony nisko nad ziemią w porownaniu do masztu emitela z którego nadaje aero2 900Mhz.

Tylko mam pytanie czy przy antenie ATK-20 kabel może mieć 15-17 metrów(wtedy umieściłbym antene 1 metr nad dachem)
teraz mam ATK-10 (+10 metrów kabla) umieszczoną na bocznej ścianie domu ),
wydaje się na logike że wyżej będzie lepszy sygnał ale czy ta odległość kabla nie przyniesie zbyt dużej straty mocy sygnału??
Może lepiej zamontować ją niżej z krótszym kablem??
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Antena jak najwyżej i z krótki kabel, oraz zainwestuj w router koniecznie.
Np. TL-MR3420
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

mareckiwpwp pisze:czy przy antenie ATK-20 kabel może mieć 15-17 metrów
Jeśli kabel będzie w jednym kawałku to ewentualnie może być taki tylko staraj się żeby był jak najkrótszy Dla zmniejszenia strat na złaczu przy antenie przylutuj kabel bezpośrednio do płytki symetryzatora Ja z Łukowa (15km) łapałem kiedyś sygnał 900MHz na porządnym poziomie (patrz podpis)
Mieszkasz w dobrym miejscu bo przy dobrej antenie możesz łapać z Okrzei lub nawet Adamowa Ja niestety od maja mam pod nosem silnie obciążony nadajnik Aero2 i już do innych modem się loguje :cry: A swego czasu net z Okrzei ładnie chodził...
ODPOWIEDZ