Szansa na HSPA+

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
piotrek2308
Specjalista bezprzewodowy-junior

Szansa na HSPA+

Post autor: piotrek2308 »

Z racji że orange cdma jest już przeciążone myślę o hspa+ od CP lub Plusa.
Tylko czy ja mam szansę na to HSPA+.
Jakieś 7 Km w lini prostej mam nadajnik Cdma i w takiej samej odległości tylko trochę na południe mam nadajnik Mobyladn LTE1800 i Aero2 UMTS900 na tym samym maszcie.
Jak wchodzę na mapy plusa czy CP to zasięg niby HSPA+/UMTS jest tylko z czego z tego Aero2 czy Mobyland.
Jak na stronie plusa wezmę samo LTE to w ogóle go niema tam gdzie niby ten BTS Mobyladn LTE1800 stoi a jak przełącze na HSPA+/Umts //wewnątrz budynku/ to w tej strefie jest takie koło tam gdzie te btsy są.

Co o tym sądzicie i czy na nadajnikach Aero2 chodzą sieci komórkowe plusa, to znaczy w telefonie nie łapie mi 3g plusa w domu.
lechu1777
Obserwowany

Re: Szansa na HSPA+

Post autor: lechu1777 »

Bez problemu na 7km złapiesz przy 900Mhz.
Jak to z czego jest zasię HSPA+/UMTS? Z nadajnika Aero2, przecież Mobyland wyraźnie masz napisane LTE1800, a nie HSPA+/UMTS. W skrajnych przypadkach to i na takiej odległości z anteną LTE może działać, kwestia testowania.
piotrek2308

Chodzi o to ze to lte1800 na stronie plusa nie widnieje, tych nadajników rok temu nie było więc sadze ze lte jeszcze nie działa.
Nie wiem czy brać router hspa+ czy może modem lte z wejściem antenowy ale chciałbym WiFi, w CP jest przez internet router za 5 zł na miesiąc ale wolał bym do 60 zł ma mc
15 GB trochę mało a 17 już lepiej ale przez neta mały wybór,
Poradzić cos?
piotrek2308

A czy jeśli na karcie plusa zaloguj się na aero to uzyskane prędkości będą odpowiadać internetowi hspa+ w Cp/plusie w ofercie Ltd?
lechu1777
Obserwowany

Post autor: lechu1777 »

Jeżeli zalogujesz się na Aero to prędkości będa odpowiadać przy założeniu, że urządzenie na którym testujesz obsługuje HSPA+, a nie np. HSDPA. A o LTE nie ma mowy, bo chyba ciężko taki smartphone dostać. Najprościej wziąć i potestować po prostu. Jeżeli nadajnik na stronie plusa nie istnieje to zapewne nie działa. Koło mnie powstało jakiś czas temu pozwolenie radiowe na LTE, a na stronie plusa czy cp jak nie było nadajnika tak nie ma. Chyba im się schodzi z budową. Co do ruterów to na OpenWRT na pewno modemy HSPA+ i zapewne LTE działają. Ale najpierw trzeba sprawdzić jak to działa, żeby potem dobierać sprzęt do domu.
ODPOWIEDZ