Witam
Posiadam modem e3131s-2 , od jakiegoś tygodnia nie wykrywa 3g w mojej okolicy ,na 2 innych modemach mi normalnie znajduje lokalne sieci 3g , do e3131 posiadam antenę cybertecha o mocy 17 db . Na e1820 wykrywa mi 3g z playa , ledwo się łączy (1 kreska) i mam internet z niego, dodatkowa kolega z mojej miejscowości normalnie ma internet wiec wnioskuje z tego ze to nie jest wina playa . Gdy pojechałem w pobliżu anteny ( z 500mod niej)z e3131 normalnie złapał 3g Playa i miałem full zasięg z transferem 4mb/s , po odjechaniu na 1 km ledwo łapał zasięg a transfer byl na poziomie 600 kb/s. Zmieniałem ustawienia bawiłem się w instalowanie innych sterowników ale nadal nic to nie daje. Gdy podłączam antene do e173 to tez nic nie daje nie mogę się zarejestrować ani tym bardziej połączyć(wykrywa 3g innych operatorów- niemieckich). Jak e3131 był używany do internetu to strasznie się grzał przez co były duże pingi 400-600 czasami nawet do 2000 . Pojeżdżę dzisiaj jeszcze z modemami i potestuje je może coś jeszcze zaobserwuje.
Sterowniki jakie instalowałem:
Drivers Huawei 4.23.13.00
Win 23.002.08.03.53 lesiolo
UTPS21.005.11.14.264_MAC21.005.11.10.264
Do anteny playa mam 4km w linii prostej trochę drzew jest na drodze sygnału mieszkam w centrum i także sprawdzałem ustawienia anteny nic to nie daje. Testy wykonywałem na 2 laptopach
e3131 brak 3g
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: e3131 brak 3g
Opis objawów wskazuje na bardzo słaby sygnał i chyba to jest przyczyną problemów, chociaż nie można też wykluczyć uszkodzenia (w wyniku przegrzania?) modemu.
Sterowniki nie będą miały żadnego wpływu na czułość / siłę sygnału, bo tutaj całą robotę wykonuje modem, a nie komputer.
Zainstaluj sobie program Top_NetInfo (TNI) i przy jego pomocy masz szansę wyśledzić źródło problemów oraz ewentualnie lepiej ustawić antenę.
Sterowniki nie będą miały żadnego wpływu na czułość / siłę sygnału, bo tutaj całą robotę wykonuje modem, a nie komputer.
Zainstaluj sobie program Top_NetInfo (TNI) i przy jego pomocy masz szansę wyśledzić źródło problemów oraz ewentualnie lepiej ustawić antenę.
Krzysztof