Konfiguracja routera: dd-wrt

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Capaz
Początkujący użytkownik forum

Konfiguracja routera: dd-wrt

Post autor: Capaz »

Witam,

Zakupiłem router TP-LINK-WR941ND z obsługą transmisji N i wgrałem oprogramowanie dd-wrt.
Wszystko śmiga bez większych problemów, poza jednym - router pracuje z maksymalną prędkością 54Mbit, mimo że karty sieciowe (wszystkie) obsługują N. Wymuszenie na routerze pracy tylko w technologi N powoduje, że żadna karta sieciowa nie może się z nim połączyć.
Oto ustawienia (żadna sieciówka na takich się nie łączy):
Obrazek

Karty sieciowe to: 2x Tp-link TL-WN722N + jakaś zintegrowana w laptopie, która obsługuje pełne 300Mbit/s.

Bardzo proszę o informację, w jaki sposób wymusić na routerze pracę w pełnej szybkości - dodam że na oryginalnym firmware tp-link-a były transfery 150-300Mbit i sieciówki łączyły się bez problemu.
Jeżeli ją jakieś błędy w w/w konfiguracji to też proszę o poprawki. Chciałbym uzyskać możliwie duży zasięg, ale nie wiem ile mW z tego routera można wyciągnąć, by go nie uszkodzić...

Pozdrawiam,
Capaz
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Konfiguracja routera: dd-wrt

Post autor: key »

Capaz pisze:Bardzo proszę o informację, w jaki sposób wymusić na routerze pracę w pełnej szybkości
Ustaw A/G/N. Karty powinny same negocjowac poprawny tryb. Byc moze drivery ktore sa w DD-WRT nie obsluguja pelnego N - poczytaj releasenotes twojego buildu.
Capaz pisze:nie wiem ile mW z tego routera można wyciągnąć,
Tyle ile jest wbite w homologacji.
Nie pomagam na PW.
Capaz

Udało się osiągnąć transfer 150 - 300Mbit w trybie N, po zmianie algorytmu szyfrowania WPA2 na AES.

W homologacji jest 100mW, ale dowiedziałem się, że router daje radę nawet do 1W. Chciałem więc uzyskać wartość 200mW, bo mam ogromne, zbrojone ściany, które bardzo tłumią sygnał i niestety seryjna moc jest zbyt niska, by pokryć wszystko...
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Podniesienie mocy w jednym punkcie nic nie daje.
Nie pomagam na PW.
Capaz

Hmm.. Nie bardzo rozumiem. Czuję różnicę po zmianie z 16dBm na 20dBm, więc chyba jednak coś daje... Poza tym odbieram sygnał z routera również urządzeniem TL-WA5110G, który pracuje z mocą 26dBm na fabrycznym firmware i ma znaczenie lepszy zasięg niż wspomniany wcześniej router z dd-wrt.

Problem zaczyna się tylko w doborze anten - posiadam kilkanaście sztuk, wiele z nich mają niby powyżej 15dbi, ale sygnał po ich zastosowaniu nie jest wcale lepszy. Najlepiej zachowuje się oryginalna antena z urządzenia Airlive, mocy nie pamiętam.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Capaz pisze:Nie bardzo rozumiem.
Stan z kolega na dwoch krancach lasu i sprobujcie rozmawiac. A potem wez daj mu megafon - myslisz ze rozmowa sie polepszy? Mi sie wydaje ze poprawa nastapi tylko jesli obaj wezmiecie megafony.
Capaz pisze:ale sygnał po ich zastosowaniu nie jest wcale lepszy
Bo antena nie polepsza "sygnalu" a jedynie go "kierunkuje".
Ostatnio zmieniony 2012-11-03, 15:18 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
Capaz

key pisze:Bo antena nie polepsza "sygnalu" a jedynie go "kierunkuje".
Oczywiście masz rację, natomiast tak jak wspomniałem odbieram sygnał od routera za pomocą AP, który ma moc 26dBm, więc w tym wypadku to Router jest "słabym" ogniwem i zwiększenie mocy spowoduje lepszą transmisję między tymi urządzeniami, prawda?
Dlatego właśnie chciałbym uzyskać chociażby taką samą moc jak w AP czyli 26dBm, aby transmisja była lepsza.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-11-03, 16:16 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-11-03, 16:15 przez Capaz, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Capaz pisze:Dlatego właśnie chciałbym uzyskać chociażby taką samą moc jak w AP czyli 26dBm, aby transmisja była lepsza.
Zapominasz o dwoch rzeczach:
-zysku anteny
-sasiadach / prawie
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ