Pomoc w doborze anteny

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pinkowymetal
Początkujący użytkownik forum

Pomoc w doborze anteny

Post autor: pinkowymetal »

Witam,

posiadam modem huawei e3131 w sieci Play,niestety w moim lokum zasieg dochodzi do co najwyżej 2 kresek i -101 dbi.

Zdecydowałem się więc na kupno anteny (prawdopodobnie kierunkowej),mieszkam we wrocławiu Borowska 238,nadajnik playa cz. 900 i 2100 znajduje się dość blisko ~ 500m.

1. Jaką antene polecalibyście?
2. jakie pasma obsługuje modem huawei e3131?

Z góry dziękuję.
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Pomoc w doborze anteny

Post autor: kordirko »

pinkowymetal pisze: Zdecydowałem się więc na kupno anteny (prawdopodobnie kierunkowej),mieszkam we wrocławiu Borowska 238,nadajnik playa cz. 900 i 2100 znajduje się dość blisko ~ 500m.
Czy to tutaj - tam gdzie pisze "Studio Progress" ?
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/51.07386 ... 61084/z/15

Jeśli tak, to w okolicy wg mapy są nadajniki Play tylko UMTS 2,1GHz,
natomiast na 900 MHz Play ma tylko nadajniki GSM (czyli telefonia + wolny internet GPRS/EDGE).
Z tego wniosek, że antena raczej na pasmo 2,1GHz.

Pytanie - które piętro ? Czy z okna widać nadajnik (zapewne nie), czy też nadajniki są przysłonięte przez wysokie bloki ?
pinkowymetal pisze: 1. Jaką antene polecalibyście?
Na początek spróbowałbym zbadać, czy się poprawi sygnał gdy zawiesi modem na oknie na samym kablu USB.
Jeśli nadajnika nie widać bezpośrednio z okna lub miejsca ewentualnego montażu anteny, to kierunkowa antena może się nie sprawdzić (bo nie ma na co ją wycelować),
i lepszą opcją może być antena dookólna.
pinkowymetal pisze: 2. jakie pasma obsługuje modem huawei e3131?
HSPA+/HSPA/UMTS: 900/2100 MHz
GSM/GPRS/EDGE: 850/900/1800/1900 MHz
pinkowymetal
Początkujący użytkownik forum

Re: Pomoc w doborze anteny

Post autor: pinkowymetal »

Dziękuje za odpowiedź.

Tak to właśnie tam,rzeczywiście teraz zauważyłem że działa tylko w 2,1 UMTS.

Jest to domek jednorodzinny i ja jestem niestety na pierwszym piętrze a po drodze do nadajnika wybudowali niedawno bloki,stąd pewnie problemy z zasięgiem. Z okna nie widać raczej nadajnika ale też nie jestem od tego ekspertem.

Sprawiłem sobie wczoraj taką oto antenkę:
http://www.agrolan.pl/index.php?p79,ant ... m-przewodu

I rzeczywiście trochę się poprawiło,ok. -89dbi,od czasu do czasu osiągam trzy kreski i jestem w miarę zadowolony.

Jednak wciąż myślę czy nie byłoby lepiej zainstalować jakąś antenę na dachu (nie na parapecie) żeby bloki nie przeszkadzały i rzeczywiście wyciągnąć tyle ile mi się należy z tego internetu :rotfl:

Mimo wszystko dziękuje za pomoc. Antena i modem na oknie poprawiły zasięg :ok:
ODPOWIEDZ