Laptop jako HOTSPOT - jak skonfigurować?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Laptop jako HOTSPOT - jak skonfigurować?
Witam, mam mały problem i szczerze mówiąc nie wiem czy jest to możliwe. Szukałem już coś na ten temat, ale konkretów nie znalazłem. W domu mam router SWEEX LW310V2 który rozsyła internet na 3 laptopy i telefony. Zostałem posiadaczem konsoli PSP która ma dostęp do wifi. Nie wiem dlaczego ale ta konsola <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie znajduje mojej sieci WiFi, być może przez to że mam ustawione szyfrowanie WPA2-PSK. Inne sieci które mają zabezpieczenia WPA znajduje. Ogólnie siedzę i kombinuje i nic. Wpadłem na pomysł, że udostępnie z laptopa internet po WiFi do konsoli ale też to mi nie wychodzi.
Proszę o radę jak skonfigurować laptopa aby sam korzystał z internetu po WiFi (z zabezpieczeniem) i dalej rozsyłał go tą samą drogą ale aby dane połączenie nie było już zabezpieczone.
Proszę o radę jak skonfigurować laptopa aby sam korzystał z internetu po WiFi (z zabezpieczeniem) i dalej rozsyłał go tą samą drogą ale aby dane połączenie nie było już zabezpieczone.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Laptop jako HOTSPOT - jak skonfigurować?
Na pewno.diablo82 pisze: być może przez to że mam ustawione szyfrowanie WPA2-PSK
Musisz mieć drugą kartę WiFi i to jeszcze z obsługą trybu AP i odpowiednim oprogramowaniem. lepiej/taniej/prościej zmienić szyfrowanie WiFi na WPA i po problemie.diablo82 pisze:jak skonfigurować laptopa aby sam korzystał z internetu po WiFi (z zabezpieczeniem) i dalej rozsyłał go tą samą drogą ale aby dane połączenie nie było już zabezpieczone.
Nie pomagam na PW!
-
no niby tak, ale mam problem z dostaniem sie do swojego routera. Nie znam adresu IP, standardowe nie działa.lepiej/taniej/prościej zmienić szyfrowanie WiFi na WPA i po problemie.
- wojteks
- *** Administrator ***
To zwykle adres bramy (z właściwości połączenia).diablo82 pisze:Nie znam adresu IP
Nie pomagam na PW!
-
no właśnie nie idzie bo adres bramy u mnie to adres innego routera do którego nie mam nawet dostępu fizycznie. Wygląda to tak: właściciel mieszkania ma internet po kablu i idzie on do routera z czego od tego routera idzie kabel do mojego routera który to mi rozsyła neta. Tak że jest ustawione tak, że brama to jest jego router. I dlatego nie znam adresu swojego routera i nie mogę się do niego podłączyć aby coś zmienić, no chyba że zrobię reset ale tego nie chcę.
- wojteks
- *** Administrator ***
Czyli masz tylko AP, ja bym jednak zaryzykował reset i konfigurację od nowa.diablo82 pisze:bo adres bramy u mnie to adres innego routera
Nie pomagam na PW!