TL-MR3220 nie rozsyła po WiFi 3G

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
SPLT
Początkujący użytkownik forum

TL-MR3220 nie rozsyła po WiFi 3G

Post autor: SPLT »

Pomocy

Kupiłem router TP-LINK MR3220 do wykorzystwania sieci 3G.
Do niego mam modem HuaweiE3131 z Play i karte RedBullMobile (ktora dziala na Play, Plus, Orange) - w poblizu domu nadajniki UMTS 2100Mhz zarowno i z Orange i z Play.

Kiedy mam włożony modem do kompa - predkosc netu dochodzi do 2,2 Mbit/sek (bez wzgledu czy podlaczony jestem do Play czy Orange).
Kiedy podlaczam go do routera - predkosc zadko kiedy dochodzi do 0,2 Mbit/sek (na obu sieciach tak samo).

W kompie dioda swieci sie na niebiesko - co swiadczy o polaczeniu w HSPA+.
Kiedy wloze do routera - zadko kiedy jest niebieski, ktory tylko miga czasem, co swiadczy, ze lapie "szybka" siec, ale i tak rejestruje sie zawsze na "zielonej diodzie" - czyli GSM.

Poczytalem forum i zrobilem juz prawie wszystko co bylo do zrobienia: sciagnalem nowe oprogramowanie, streowniki do huawei.
Ktos napisal, ze czasem podlaczenie modemu do routera poprzez dluzszy kabel pomaga - pomoglo - ale tylko na 2-3 godziny. Pozniej sam z siebie przelaczyl sie na zielona diode (czyli GSM)

Polecacie zrobic cos jeszcze?
Czy kupic nowy Router - jesli tak, to jaki?
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Re: TL-MR3220 nie rozsyła po WiFi 3G

Post autor: Chris-Kr »

SPLT pisze: Czy kupic nowy Router - jesli tak, to jaki?
Przyczyna leży raczej gdzieś indziej.
Mam taki sam zestaw (tylko z kartą OFnK) i przed momentem zrobiłem speedtest, oto jego wyniki: http://www.speedtest.net/result/2282309131.png
Nic w swoim poście nie piszesz, jak komputer jest połączony z routerem, chociaż z tematu można się domyślać, że po WiFi. Jeśli faktycznie tak jest, to połącz się kablem i dopiero wtedy szukaj przyczyny ewentualnego spadku prędkości.
Krzysztof
SPLT

Niestety tak samo jest przy laczeniu sie po kablu jak i po samym WiFi.
Testowalem juz na wszystkim na PC z Wista, XP, Windows7 a nawet tez i na Macu

Co lepsze mam dwa takie same routery i na obu jest podobnie (lacznie ze zmiana modemu na inny lub na inna karte)
Niestety nic nie daje i ciagle jest tak samo
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

To wygląda na jakiś błąd w konfiguracji routera, zwłaszcza jeśli modem podłączony do routera nie chce się połączyć w technologii 3G.
Krzysztof
SPLT

To nie konfiguracja routera! Sprawa rozwiazana! Dziala SUPER!

Do routera zostal po kablu USB podlaczony HUB z zasilaczem 5V (na allegro mozna kupic juz za jakies 25zeta) bo w wielu postach zwracano uwage,ze MR3220 nie daje odpowiedno duzej mocy do modemu by ten lapal 3G. Teraz modem z HUBem stoii jakies 40cm od routera ( co podobno tez ma spory wplyw na jakosc sygnalu)
Pozniej poprzez netInfo ustawilem dzialanie sieci tylko na umts900 i 2100
No i teraz smiga po samym WiFi z predkoscia 2Mbit ;)
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

SPLT pisze:Do routera zostal po kablu USB podlaczony HUB z zasilaczem 5V (na allegro mozna kupic juz za jakies 25zeta) bo w wielu postach zwracano uwage,ze MR3220 nie daje odpowiedno duzej mocy do modemu by ten lapal 3G. Teraz modem z HUBem stoii jakies 40cm od routera ( co podobno tez ma spory wplyw na jakosc sygnalu)
Mam do Ciebie prośbę:
Odepnij zasilanie tego huba i napisz nam, jaki jest efekt.
Czy powróciły poprzednie problemy, czy nie?
Bo ja swój speedtest (do którego podałem linka), robiłem na modemie podłączonym do routera przez zwykłego huba, bez zasilania.
U mnie sytuacja może jest o tyle inna, że ja mam u siebie mocny sygnał, więc mój modem ma mniejsze zapotrzebowanie mocy i może dlatego hub nie potrzebuje zasilacza.
Krzysztof
SPLT

Ja mam nadajnik praktycznie za oknem - mysle, ze jakies 200metrow max.

Na samym HUB-ie idzie po staremu czyli mozolnie.
Kiedy podlacze zasilanie, modem juz po kilku sekundach przeskakuje na Niebieska diode, czyli sam laczy sie z 3G.

I tu chyba jest rozwiazanie!
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

SPLT pisze:Ja mam nadajnik praktycznie za oknem - mysle, ze jakies 200metrow max.
To jest dosyć dziwne, podejrzewam że jesteś jednak podłączony do jakiegoś dalszego BTS-a.
Jaką masz siłę sygnału?
Ja do BTS-a mam ok. 280 m w miejskiej zabudowie, odczytana z TNI siła sygnału wynosi u mnie: -71 dBm, 67%, CSQ 21, a połączenie HSPA jest stabilne niczym skała.
Mam ten sam router i modem jak Ty, a hub pasywny USB 1.1.
Krzysztof
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

SPLT pisze:Ja mam nadajnik praktycznie za oknem - mysle, ze jakies 200metrow max.
Odleglosc do BTSa nie uwzglednia kierunkowosci anten. Byc moze ten BTS nie "sieje" w twoja strone.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ