Udostępnianie połączenia PPPoE przez WiFi

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jarasek1991
Początkujący użytkownik forum

Udostępnianie połączenia PPPoE przez WiFi

Post autor: jarasek1991 »

Witam, mam taki problem. Mieszkam w akademiku i na jeden pokój przypada jedno gniazdko do połączenia z netem przez PPPoE. Nadawca przesyła użytkownikowi hasło i login, tworzy się połączenie szerokopasmowe i jest internet. Z gniazdkiem, komputer łączy się przez kabel RJ-45.
moje pytanie jest takie: próbuję udostępnić swoje połączenie z netem przez wifi żeby mój współlokator także mógł mieć internet, bo wiem, że można coś takiego zrobić bez routera, korzystając z ad-hoc w windows 7.
Tworzę ad-hoc, komputer kolegi widzi tę sieć, potrafi się z nią połączyć, ale on nie ma internetu. Jest jakaś możliwość żeby to zadziałało?
Oba komputery mają oprogramowanie windows 7. Dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Udostępnianie połączenia PPPoE przez WiFi

Post autor: wojteks »

jarasek1991 pisze:Jest jakaś możliwość żeby to zadziałało?
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a>
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Ja bym kupił switch i niech każdy sam się loguje do sieci, a nie jeden odpowiada za to co robi drugi.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
jarasek1991
Początkujący użytkownik forum

Post autor: jarasek1991 »

krystianb pisze:Ja bym kupił switch i niech każdy sam się loguje do sieci, a nie jeden odpowiada za to co robi drugi.
Masz rację tylko chciałem uniknąć dodatkowych kosztów, ale widzę, że nie obejdzie się bez zakupu, bo nie potrafię tego dobrze skonfigurować. U siebie w domu bez problemu mi się udało (polaczenie lokalne -> lap w7 -> wifi -> laptop win xp) a tutaj nie moge rozkminic tego problemu
ODPOWIEDZ