Rodzaje anten
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Rodzaje anten
Cześć. Czytam forum dość intensywnie i chciałbym, żeby ktoś bardziej zorientowany w temacie wytłumaczył mi jakie są różnice w antenach panelowej i i długiej kierunkowej? Jeśli dobrze zrozumiałem te długie są kierunkowe tak? Jeśli jestem w błędzie proszę o wyprowadzenie mnie z niego i wytłumaczenie kiedy stosujemy jedną a kiedy drugą?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Rodzaje anten
Za wikipedia:
Twoje pytanie (w przelozeniu na samochody) brzmi: "Lepiej kupic BMW czy zielony?". Poczytaj linki powyzej i pytaj czego nie rozumiesz. Pomoc: Panel tez ma charakterystyke kierunkowa.
Wiekszosc jest podlinkowana, mozesz czytac dalej.Ze względu na sposób wykonania anteny dzieli się na:
dipolowe
fraktalne
kolinearne
mikropaskowe
szczelinowe
reflektorowe
Ze względu na kierunkowość anteny dzieli się na:
izotropowa (model teoretyczny)
dookólne
kierunkowe
....
Niektóre typy anten:
antena dipolowa
antena dwustożkowa
antena falowodowa (zobacz też: falowód)
antena ferrytowa
antena logarytmicznie periodyczna
antena panelowa
antena prętowa
antena paraboliczna
antena reflektorowa
antena rombowa
antena satelitarna (paraboliczna i offsetowa)
antena sektorowa
antena śrubowa (inaczej: helikalna, helix, heliax)
antena tubowa
antena Yagi-Uda (w skrócie: antena Yagi)
....
Twoje pytanie (w przelozeniu na samochody) brzmi: "Lepiej kupic BMW czy zielony?". Poczytaj linki powyzej i pytaj czego nie rozumiesz. Pomoc: Panel tez ma charakterystyke kierunkowa.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Trochę tego jest jednak ideę Twojej odpowiedzi i głupotę mojego pytania zrozumiałem
Z perspektywy zakupu anteny do hspa 2100mhz nie rozumiem jednak czym różnią się te dwie anteny podane poniżej i którą powinienem wybrać. To tylko przykład, ale parametry mają w zasadzie identyczne. Co w tym przypadku powinno być czynnikiem kluczowym przy wyborze?
http://www.cybertech.com.pl/p87,antena- ... fme-z.html
http://www.cybertech.com.pl/p20,antena- ... fme-z.html

http://www.cybertech.com.pl/p87,antena- ... fme-z.html
http://www.cybertech.com.pl/p20,antena- ... fme-z.html
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Porownaj dokladnie, n.p. kat otwarciaiqique pisze:ale parametry mają w zasadzie identyczne

Dla 2.1 GHz (lub 2100 MHz) bierz panel na mikropaskach. Dla yagi czestotliwosc jest zbyt wysoka - anteny nie sa produkowane powtarzalnie.iqique pisze:Co w tym przypadku powinno być czynnikiem kluczowym przy wyborze?
Ps. Do 2100 mHz kup zwykly kawalek drutu. Tak z 71 tys km powinno wystarczyc.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Ok, ale ciągle nie otrzymałem odpowiedz na moje pytanie. Co w tym przypadku powinno być czynnikiem kluczowym przy wyborze?
Dlaczego dla Yagi to zbyt wysoka częstotliwość i dlaczego w takim razie sprzedają ją jako antene do HSPA+/3G/UMTS/HSDPA ?
Ja chcę zrozumieć zasadę, a nie kupić antenę, a ewidentnie tak mnie zrozumiałeś. Drugą sprawa co do tych MHz to nie napisałem tego umyślnie tylko się pomyliłem. Więc za takie czepianie się grzecznie podziękuję.
Dlaczego dla Yagi to zbyt wysoka częstotliwość i dlaczego w takim razie sprzedają ją jako antene do HSPA+/3G/UMTS/HSDPA ?
Ja chcę zrozumieć zasadę, a nie kupić antenę, a ewidentnie tak mnie zrozumiałeś. Drugą sprawa co do tych MHz to nie napisałem tego umyślnie tylko się pomyliłem. Więc za takie czepianie się grzecznie podziękuję.
- wojteks
- *** Administrator ***
-
- Użytkownik forum
Zasadę wyboru anteny w tym przypadku pomiędzy tymi dwoma antenami. Dlaczego panel jest w tym przypadku lepszy i do jakich zastosowań jest podana Yagi?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Odpowiedzialem:
iqique pisze:Co w tym przypadku powinno być czynnikiem kluczowym przy wyborze?
key pisze:Dla yagi czestotliwosc jest zbyt wysoka - anteny nie sa produkowane powtarzalnie.
To nie jest czepianie. To jest odpowiedz na twoje pytanie + bylem na tyle mily ze dostales tez odpowiedz na pytanie ktore byc moze chciales zadac. Sorry ale w realnym zyciu wielkosc ma znaczenie.iqique pisze:Więc za takie czepianie się grzecznie podziękuję.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Odnoszę często na forach wrażenie, że osoby które odpowiadają na pytania uważają, że dla pytającego to wszystko jest tak samo oczywiste jak dla nich. Gdyby było nie zadawaliby pytań
mimo wszystko dziękuję za poświęcony czas. pozdrawiam

- wojteks
- *** Administrator ***
Ponieważ ma powtarzalne i dokładne wykonanie.iqique pisze:Dlaczego panel jest w tym przypadku lepszy
Do tych samych, produkują je bo klienci chcą je kupować. Yagi-Uda do TV są lepsze bo tam dziesiąte części milimetra nie grają roli i są tanie w produkcji.iqique pisze:do jakich zastosowań jest podana Yagi?
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A ja na forach czesto odnosze wrazenie, ze ludzie sa zbyt leniwi zeby uzyc wyszukiwarki.iqique pisze:Odnoszę często na forach wrażenie, że osoby które odpowiadają na pytania uważają, że dla pytającego to wszystko jest tak samo oczywiste jak dla nich.
Nie pomagam na PW.
-
- Guru bezprzewodowy
Jedni na forum polecaja antenę panelową(chyba większość) , a inni antenę typu YAGI(np.ATK-16).Ja osobiście miałem do czynienia z obydwoma i w jednej lokalizacji lepiej spisywała się panelowa a w drugiej YAGI.Także cała ta dyskusja jest czysto akademicka, najlepiej zrobić porównanie samemu, to tak z punktu praktycznego , jeżeli interesuje cie teoria to szukaj dalej w necie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Mozliwosci:matek451 pisze:i w jednej lokalizacji lepiej spisywała się panelowa a w drugiej YAGI
- zle ustawiona antena/polaryzacja
- skopany "panel" (czasami zdarza sie, ze pod haslem "panel" sprzedaje sie L/2 anteny)
- inny zysk anten
Nie jest.matek451 pisze:Także cała ta dyskusja jest czysto akademicka
Nie pomagam na PW.