Ponieważ u mojej dziewczyny nie ma innej możliwości korzystania z i-netu jak tylko GSM rok temu zaopatrzyłem ją w modem Nokia D211 - tylko GPRS. Jakoś się ten rok przebiedowało ale wiadomo - potrzeby rosną

Dla sprawdzenia zasięgu EDGE (korzystam z iPlusa) pożyczyłem od znajomego SE GC89 wraz z anteną zewnętrzną dookólną. Okazało się, że zasięg jest i to całkiem nienajgorszy, bo antena wystawiona na parapet "dopalała" zasięg na 3 kreski EDGE w Wireless Manager'ze. Transfery wychodziły powyżej 10KB/s, czasem do 15KB/s.
Zwiedziony zatem możliwościami oraz opisami pochwalnymi dla AirCard 860 zakupiłem ten modem i zabrałem się za testowanie:
- kwestia pierwsza - nie chce działać na jednym laptopie (HP), wyrzuca błędy, podczas uwierzytelniania rozłącza, są problem z otwarcie portu (stosowałem wszystkie porady użytkownika "bliski", podawałem DNSy, komendy dodatkowe - wszystko. Niestety bez rezultatu.
- udało mi się natomiast odpalić modem na moim laptopie (również HP). Zastanawia mnie informacja pokazywana w 3G Watcher - wyświetla mi po odszukaniu sieci EDGE na 4 kreski, po połączeniu transfer nie przekracza 4KB/s więc idzie po GPRS'ie. Nie wiem co znaczy EDGE w obwódce a co wypełnione.
Dlaczego pokazuje mi że jest połączony zPlusem poprzez EDGE a nie idzie tak jak po EDGE. Czasem z 4 kresek EDGE przeskakuje nagle na 4 kreski GPRS.
- Testując GC89 jeśli zasięg spadał do jednej kreski EDGE to np. po chwili przełączał się na 5 kresek GPRS - nie wiem czy to ma jakiś związek ?
- w Krakowie mam EDGE na 4 kreski i transfer max 11KB/s podczas gdy na GC89 transfery (w tym samym miejscu, na tej samej antenie) wychodziły ponad 16KB/s
Może ktoś ma podobne przejścia? Jakieś rady, uwagi? - Będę wdzięczny