Problem z Sierra MC8755

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Problem z Sierra MC8755

Post autor: ja.michal »

Marek_S, bo to nie o to chodzi. Te moduły są M2M czyli do montowania w maszynach jak bankomaty, urządzenia do obsługi flot, sterowanie maszynami i pewnie gdzieś tam ma zastosowanie dla połączenia głosowego między tymi terminalami.
Przez to, że jest jakiś standard ustalony spadają koszty i tak moduł może działać w komputerze, albo w specjalistycznym urządzeniu. Te moduły mają naprawdę taką mnogość funkcji, że konsument nie zdaje sobie z tego sprawy. Też mogą pracować w dużo niższych temperaturach. Dla MC8700 np. minusowo może nawet 60*. Modem USB nie ma tak niskich temperatur przewidzianych.
Pewnie nie wiem, ale prawdopodobnie w twoim module jest sprzętowa kompresja danych, która się wyłącza jeśli jest streaming (audio i/lub wideo).

Popatrzę co z tym telefonem i pinami.

[ Dodano: 2012-08-17, 23:00 ]
Pomyłka co do temperatur. MC8700 ma tak:

Kod: Zaznacz cały

-25ºC to +60ºC - Full RF performance
+60ºC to +75ºC - Reduced RF performance
Ale to i tak więcej niż modemy konsumenckie.
Marek_S
Użytkownik forum

Post autor: Marek_S »

Ja własnie to podejrzewam że ma jakaś kompresje tego dźwięku i dlatego karta go nie widzi , w sumie to wszystko oparte na jednym procku i tylko oprogramowanie musi się różnic. A inna sprawa to hardware bo tez nie wiem jak jest na płycie głównej , teraz znowu zmieniłem oprogramowanie i najnowszy watcher nie widzi telefonu . Jakbyś cos wygrzebał na temat tej karty tzn. dokumentacja to pewnie sobie poradze bo od lat zajmuje sie elektroniką :D wiec coś tam sobie zlutuje :D
modrzej
Początkujący użytkownik forum

Post autor: modrzej »

Witam. :) Ostatnimi czasy zakupiłem sobie FS Lifebook S6410. Nie miał wsadzonego modemu, więc postanowiłem go sobie po prostu dokupić. Znalazłem info, że kompatybilny z nim jest właśnie MC8755. Dzisiaj modem dotarł pocztą i zaczęły się schody. Udało mi się znaleźć do niego sterowniki, tylko teraz mam problem ze znalezieniem Watchera, który wykryje modem pod windowsem 7. Mogę prosić o jakieś wskazówki jak odpalić modem bez żadnej gimnastyki ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Każdy Watcher ma sterowniki wstecznie kompatybilne. Przynajmniej ja tak miałem.
Tutaj masz nowego Watchera ze strony producenta.
http://www.sierrawireless.com/en/Suppor ... neric.ashx

[ Dodano: 2012-11-07, 20:59 ]
Chyba że masz brandowany moduł. Wtedy musisz szukać aplikacji na stronie firmy sprzętu do którego był ten moduł dedykowany. To jak nie zadziała to co podałem wyżej.
modrzej

Próbowałem i tego ze strony Fujitsu i tego, który podałeś. Nic nie idzie. W managerze urządzeń modem jest widoczny, ale Watcher już ma jakieś opory z jego wykryciem... Modem nie jest brandowany, przynajmniej nic na to nie wskazuje.

Niby instaluje modem, w managerze nie ma żadnych niezainstalowanych urządzeń ale nie ma go w modemach, jest w kartach sieciowych, urządzeniach USB i portach COM, ale nie w modemach.. to chyba no good ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

modrzej pisze:ale nie w modemach.. to chyba no good
Tak jest poprawnie, możesz go używać jako kartę sieciową (tryb NDIS). Watcher do tego nie jest potrzebny, Windows 7 pokaże to jako "Połączenie szerokopasmowe", konfigurację zapisujemy we właściwościach karty sieciowej.
Nie pomagam na PW!
modrzej

No to wygląda na to, że wracam do punktu wyjścia
ODPOWIEDZ