HSDPA a połączenie przez BT.

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ibanez
Stały użytkownik forum

HSDPA a połączenie przez BT.

Post autor: ibanez »

Wiadomo, że BT ma przepustowość 721 kb/s. Czyli jest to wąskie gardło dla urządzeń HSDPA?
A jak to wygląda z EDGE? W windowsie prędkość COMa z tel. przez BT to 115 kbps. Czy to jest prawda czy tylko tak system podaje i EDGE może hulać pełną mocą?
Awatar użytkownika
regedit
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: HSDPA a połączenie przez BT.

Post autor: regedit »

Odpowiedź jest bardzo prosta:

Skoro najniższe HSDPA ma 1,8Mb/s = 1843,2 Kb/s czyli HSDPA będzie pracowało z ok 1/3 nominalnej prędkości ALE
Obecnie BT (v. 2 z ERD) ma nieco szybszą transmisje - 3Mb/s czyli więcej niż wspomniane 1,8Mb/s

Tak czy inaczej nawet to 721kb/s to bardzo szybko. Poza tym HSDPA 1.8 nie działa z pełną prędkością - lecz trochę wolniej - np. 1,4 Mb/s (czyli i tak ~ 2x wolniej niż BT w v. 1)

Co do prędkości portu COM to z tego co wiem można ją zmienić w Managerze Urządzeń który to znajduje się w Panelu Sterownia.
ZTE MF60 HSPA+ @ T-Mobile
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

...Prędkość COM również jest zależna od kabla połączeniowego - prawie "oryginalny" może stwarzać ograniczenia...
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Jeśli chodzi o EDGE to zależy od klasy modemu.Modem może mieć HSDPA UMTS wyższej klasy a EDGE dla przykładu będzie już miał 8 klasę.
Ja na Nokii 6230 korzystając z BT i kabla nie oryginalnego osiągałem takie same wyniki.
ODPOWIEDZ