Oszustwo sieci PLAY?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
kris_kjk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Oszustwo sieci PLAY?

Post autor: kris_kjk »

trybun pisze:Mam urządzenie wielofunkcyjne z skanerem, ale modem tylko GSM.. A z tym chyba nie da się nic wykombinować..?
Z modemem GSM to tak jak napisał @wojteks usługa typu e-mail to fax

Ale jeśli Masz linię telefoniczną analogową i komputer z gniazdkiem telefonicznym, to komputer ma raczej wbudowany modem dial-up i to razem ze skanerem wystarczy do wysłania faksu.
krystianb pisze:Fax można wysłać na każdej poczcie. Więc jeśli urządza Cie wysłanie go jutro, to masz taką opcję.
Najbliższa poczta w mojej okolicy, pomimo posiadania faksu, od pewnego czasu nie świadczy usług faksowych, odsyłają do okolicznych firm ... :rotfl:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

kris_kjk pisze:Z modemem GSM to tak jak napisał @wojteks usługa typu e-mail to fax
Normalnie też można wysłać, ale trzeba mieć aktywną usługę na numerze.
kris_kjk pisze:i komputer z gniazdkiem telefonicznym, to komputer ma raczej wbudowany modem dial-up
Nowe komputery już tego zabytku nie mają zamontowanego.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

No nie wiem - umowę podpisywałem na dwa lata. Na początku grudnia ta umowa się kończy, i dlatego podkreśliłem to w rezygnacji. Chyba nie sądzisz że podanie powodu może sprawę tak zagmatwać że rezygnacja nie zostanie uznana?
Nie może być powodem rezygnacji zakończenie umowy skoro właśnie zakończenia umowy żądasz. ;)
pawelpk
Użytkownik forum

Post autor: pawelpk »

A czy wiecie co mam zrobić z playem?Mam internet w playu i płacę za transfer do 4 mbit ale od roku czasu minie godzina 20 i internet ledwo chodzi ogólnie jest to tak że przez 90% czasu mam internet z prędkością około 1mb. Reklamowałem już wiele razy i nic się nie dzieje - oni odpisują że wszystko jest w porządku i działa u nich. Jak zarządałem tych ich pomiarów to powiedzieli mi że to niemożliwe. Co mam zrobić z tymi ciach?

Niecenzuralnych słów na forum nie tolerujemy, nawet ukrytych.
Ostatnio zmieniony 2012-11-03, 22:35 przez pawelpk, łącznie zmieniany 2 razy.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

pawelpk, umowa jest do jakiejś prędkości i niestety z tej strony wszystko jest zgodne z umową.
Patrząc na porę jaką podajesz ewidentnie to przeciążona stacja bazowa.

Żeby to potwierdzić można kupić kartę prepaid Playa z taryfą głosową (Lubię to!, Play na Kartę) i sprawdzenie jaką prędkość będziesz miał na tej karcie. Na nich nie ma limitu prędkości. Oczywiście musisz połączyć się do sieci macierzystej Playa (na tych kartach można również do Plusa i Orange).
pawelpk
Użytkownik forum

A można to reklamować żeby wzmocnili tą stację? W pierwszym roku korzystania z ich internetu było tak rewelacyjnie miałem do 2mb i cały czas tyle miałem, więc postanowiłem sobie wziąć do 4 mb i nastąpiła klapa totalna klęska.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Pisz. Dobrze by było jakby ktoś z tej lokalizacji również pisał. Najlepiej więcej osób. Wtedy na pewno się zajmą sytuacją bo jakaś liczba klientów w określonym punkcie ma problemy.
Awatar użytkownika
trybun
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: trybun »

krystianb pisze:Fax można wysłać na każdej poczcie. Więc jeśli urządza Cie wysłanie go jutro, to masz taką opcję.
Niestety, nie można go wysłać na każdej poczcie, w sąsiednim miasteczku są dwie poczty, ale żadna nie ma w ofercie takiej usługi. Zresztą teraz już mi aż tak bardzo nie zależy na tym wypowiedzeniu, i rozwiązaniu umowy. W mojej sytuacji przejście na umowę na czas nieokreślony jest niezłym rozwiązaniem. Cena abonamentu nie wzrośnie, stracę tylko tzw. szczęśliwe godziny, z których i tak zresztą nie korzystam. A gdy padnie ten obecny mój modem to w każdej chwili mogę tą umowę wypowiedzieć. A poza tym, może w międzyczasie Orange będzie wreszcie miało w ofercie sprzęt do obsługi CDMA, wtedy przejdę na umowę na czas określony. :cwaniak:

[ Dodano: 2012-11-05, 20:21 ]
ja.michal pisze: Nie może być powodem rezygnacji zakończenie umowy skoro właśnie zakończenia umowy żądasz. ;)
Kumplowi kończyła się umowa z TV "N". Wypowiedzenie złożył nie podając powodu. Oczywiście nie było również w nim daty rozwiązania. Złożył je ze sporym wyprzedzeniem. No i oczywiście uznano mu to wypowiedzenie... Z tym że zapłacił karę za zerwanie umowy bez podania przyczyn, bez uzasadnienia..
W moim jak widzisz nie może być mowy o nieuzasadnionym wypowiedzeniu nawet gdy nie podałem daty rozwiązania.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

trybun, widzisz widać nie odniósł się do regulaminu i nie napisał, że umowę rozwiązuje zgodnie z terminem zakończenia okresu zastrzeżonego. Okres wypowiedzenia w N jest 30 dni lub 3 miesiące (zależy jaka umowa). Miałem N i wypowiedziałem bez problemów. Za nadgorliwość się płaci. ;)
Awatar użytkownika
trybun

ja.michal pisze:trybun, widzisz widać nie odniósł się do regulaminu i nie napisał, że umowę rozwiązuje zgodnie z terminem zakończenia okresu zastrzeżonego. Okres wypowiedzenia w N jest 30 dni lub 3 miesiące (zależy jaka umowa). Miałem N i wypowiedziałem bez problemów. Za nadgorliwość się płaci. ;)
Tak, ale problem był w tym że on zgubił gdzieś umowę i nie znał nawet dokładnej daty końca umowy.
Widzę że masz spore doświadczenie w sprawach rozwiązań umowy, więc chciałbym się zapytać Ciebie o potencjalną sytuację związaną z tym moim wypowiedzeniem umowy Orange. Rozumiem że gdy mi go nie uznają z powodu zbyt późnego dostarczenia, to umowa przejdzie na czas nieokreślony, ale gdy w czasie trwania takiej umowy będę mógł przejść na umowę na czas określony z zachowaniem dotychczasowego numeru, czy będę musiał tą umowę wypowiedzieć, odczekać okres wypowiedzenia i dopiero podpisać nową? Jeszcze jedno: gdyby nie uznano mi tego wypowiedzenia które złożyłem teraz, z powodu niezmieszczenia się w czasie, to czy ono nie zadziała w następnym okresie rozliczeniowym, w trakcie trwania tej umowie na czas nieokreślony?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie będzie czegoś takiego jak zmieszczenie się w czasie. Po prostu przesunie się o następny okres wypowiedzenia. No, chyba że jakoś stricte terminy sam określiłeś. Wtedy może być problem. Tak czy inaczej umowa sama przechodzi na czas nieokreślony (uogólniając termin) nawet jak nic nie napiszesz do nich.
Lepiej nie pisać samemu terminów a odnosić się do regulaminów. Np. u mnie wypowiedzenie w N to było w praktyce jedno zdanie i dane:

Działając na podstawie Regulaminu Świadczenia Usług przez ITI Neovision rozwiązuję z Państwem umowę nr xxxxxxxxx / nr Abonenta xxxxxxxxx w terminie i na warunkach przewidzianych w regulaminie.

Dane umowy/abonenta:

Numer umowy xxxxxxx
Nr Abonenta xxxxxxxx
Nr dekodera xxxxxx

imię i nazwisko
ul.
00-000 Miasto
PESEL xxxxxx
Nr dowodu xxxxxx

z poważaniem,
Tyle.

Wszelkie informacje masz napisane w regulaminie promocji i regulaminie świadczenie usług.

Co do doświadczenia to trochę umów wypowiadałem, ale przede wszystkim trzymam wszystkie dokumenty i czytam co podpisuję. ;)
Awatar użytkownika
trybun

ja.michal pisze:
Co do doświadczenia to trochę umów wypowiadałem, ale przede wszystkim trzymam wszystkie dokumenty i czytam co podpisuję. ;)
Nie ma w tym wypowiedzeniu nic poza tym żeby nie było jakichś wątpliwości. Nie sądzę zresztą żeby ktokolwiek uznał wypowiedzenie za nieważne z powodu tego że wypowiadający wyjaśnia powód rozwiązania umowy. Ja też wypowiedziałem już parę umów w życiu (mi.m TV N), i każda z nich zawierała treść wyjaśniającą motywy wypowiedzenia. ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie napisałem, że tego nie trzeba robić. Można jak najbardziej. :) Chodziło mi o błąd logiczny. Powodem umowy nie może być zakończenie umowy bo właśnie zakończenia umowy się domagasz. ;) Umowy są podpisywane w praktyce zawsze na czas nieoznaczony z okresem zastrzeżonych w ramach regulaminu promocji.
Awatar użytkownika
trybun

ja.michal pisze:Nie napisałem, że tego nie trzeba robić. Można jak najbardziej. :) Chodziło mi o błąd logiczny. Powodem umowy nie może być zakończenie umowy bo właśnie zakończenia umowy się domagasz. ;) Umowy są podpisywane w praktyce zawsze na czas nieoznaczony z okresem zastrzeżonych w ramach regulaminu promocji.
Tu faktycznie jest błąd, na dodatek wprowadziłem Ciebie w błąd niedokładnie zacytowując fragment tego wypowiedzenia. Dosłownie to było o rezygnacji z usług z powodu kończącej się umowy.
No nie zawsze - w umowie z Orange ZetaFon, umowa nie przechodzi na czas nieokreślony :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No to teraz jasne. ;)
Aj tam mix to ani karta, ani abonament.
Awatar użytkownika
trybun

ja.michal pisze: Aj tam mix to ani karta, ani abonament.
A jednak zobowiązuje do regularnych doładowań...:)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No dokładnie. ;) Wygląda jak karta, ale to de facto abonament. Nawet tak go kwalifikują operatorzy.
pawelpk
Użytkownik forum

Wszystko by się zmieniło gdyby zniknął zapis "DO" np 150mb/s czy 4mbit/s. Tak jak to było z biletami lotniczymi gdzie jedna za drugą reklamą były bilety za 1zł aż w końcu ktoś się za to wziął
marekpiotr1984
Początkujący użytkownik forum

Post autor: marekpiotr1984 »

Ale abonament możesz przekroczyć, tak jak często bywało w moim przypadku a na mix jak masz to comiesięczne doładowanie to go nie przekroczysz ale masz możliwość doładowania dowolną sumą, po za tymże abonamentem, a co za tym idzie kontrolowaniem swoich wydatków, z tym, że w abonamencie masz darmowe minuty i smsy - ale ja się na tym sparzyłem bo mimo, że miałem darmowe do wszystkich i dużo darmowych minut i smsów mi zostawało to jeszcze mi za dużo doliczali do rachunku i zmieniłem sobie na mix.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Dla wszystkich, którzy mają się skontaktować z UKE.

Ja się kontaktowałem z UKE przez ten adres: [email protected] , wyłącznie drogą e-mailową. Otrzymywałem również później pocztą pisma potwierdzające to co robił urząd. Najpierw przesyłali mi odpowiedzi na maila, potem to samo na papierze dochodziło pocztą. Nie wiem jak działają teraz, bo to było ponad rok temu. Słyszałem tyljko, że Anna Streżyńska już nie jest prezesem UKE, wiec może są nowe porządki, może nie są już tak chętni do pomocy. Pamiętam, że odpowiedzi od UKE dostawałem dosyć szybko, maksymalnie po kilku dniach.
Aktualne adresy kontaktowe:

http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?pla ... &page=text

http://www.uke.gov.pl/kontakt-z-urzedem-1098
Awatar użytkownika
Edm65
Stały użytkownik forum

Post autor: Edm65 »

Też dodam od siebie i na pewno wiem że tu są inni ludzie niż tam, a zwłaszcza moderator

Kod: Zaznacz cały

http://forumplay.pl/showthread.php/3486-Nie-doinformowanie-to-k%C5%82amstwo?highlight=doinformowanie 
Jak ktoś obiecuje to niech słowa do trzyma, a zwłaszcza Play. :ok:

PS.Nie pisałem tego jeszcze raz bo byłby to spam :ok:
Najlepszym nauczycielem jest życie.
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

Wniosek z tego wszystkiego taki, że nie ma takiej firmy, w której by się nie trafiały takie wpadki jak tutaj przeczytałem.
Wszędzie pracują ludzie, którzy się uczą, którzy się mylą, czasem tacy, którzy są idiotami-pseudosprzedawcami.
Największe kłamstwa - czyli statystyka i prawdopodobieństwo - mówią, że w każdej firmie musi się trafić fragles, no i tyle.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Awatar użytkownika
Edm65
Stały użytkownik forum

Post autor: Edm65 »

ra-v pisze:Wniosek z tego wszystkiego taki, że nie ma takiej firmy, w której by się nie trafiały takie wpadki jak tutaj przeczytałem.
Wszędzie pracują ludzie, którzy się uczą, którzy się mylą, czasem tacy, którzy są idiotami-pseudosprzedawcami.
Największe kłamstwa - czyli statystyka i prawdopodobieństwo - mówią, że w każdej firmie musi się trafić fragles, no i tyle.
Kto za błedy i przekręty płaci tylko konsument!!!
A jak jedziesz samochodem i gazu trochę wiecej to mandat ,a tacy co głupoty piszą na ulotkach np. w PLAY i ludzi w bańkę nabijają to co na nich kary brak :zly:
Polecam program na TVNstyle wiem co jem itd to na pewno da Tobie do myślenia i też w tej kwesti oszustw ze strony operatorów sieci GSM.
Najlepszym nauczycielem jest życie.
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

Kto za błedy i przekręty płaci tylko konsument!!!
Jeśli konsument należy do typu "cwaniak w necie tyłek w świecie" to zapłaci. Pisał ktoś o tym, że operatorzy boją się UKE jak upa ognia, bo taka jest prawda. Wszystko da się zrobić co wielu udowodniło. Polskie narzekanie na forach za dużo nie pomoże, może jedynie naświetlić skalę problemu.
Polecam program na TVNstyle wiem co jem itd to na pewno da Tobie do myślenia i też w tej kwesti oszustw ze strony operatorów sieci GSM.
Ale co mi da do myślenia? Nabili mnie z czymś, oszukali? Wszystko co na papierze mam w realu, więc czego ja mam się przyczepić? Może jedynie do tego że sprzedają trefne modemy ZTE, ale przecież operator ich nie produkuje tylko sprzedaje...

Pisałem o statystyce, i zdaje sobie sprawę że na kogoś padnie, nie na mnie to na kogoś innego.

My tu piszemy o operatorach którzy dostarczają usługi internetowe haczące o połączenia GSM, na innym forum będą psioczyć na firmę ABC która źle wyremontowała pokój, czy XYZ gdzie źle zrobiła manicuire (czy jak to się pisze). I chyba nie ma takiej dziedziny gdzie tych oszustw nie ma.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
bloody23
Początkujący użytkownik forum

Post autor: bloody23 »

Ja chętnie się dołączę do protestu grupowego, już tyle razy miałem nie przyjemności z play że już myślałem że sam zrobię im "jazde".
ODPOWIEDZ