Czym jest DSL?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Czym jest DSL?
Witam, czym jest DSL? Chodzi mi o prędkość. Zaproponowali mi do 10 Mbps (orange) za 89 zł (utrzymanie łącza) + 39 zł (za te 10 Mbps) + 1 zł (instalacja) + 49 zł (modem TP). Nie wiem co mam zrobić, gdyż wolałbym większą przepustowość łącza niż mam (1 Mbps, radiówka, strasznie niestabilna) i chcę się wyrwać z mojej obecnej radiówki. Czy prędkość na tych łączach jest stabilna? Czy trzyma się ona w granicach tych 10 Mbps? Mieszkam w małej miejscowości i nie da rady pociągnąć kabla (500m, neo nie pociągnie, a tyle kasy nie da rady zebrać
). Dziękuję za odpowiedzi.

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Czym jest DSL?
Coś takiego ztcw nie istnieje.BaRteQ pisze:Witam, czym jest DSL?
Zaproponowali Ci ADSL na kablu telefonicznym.BaRteQ pisze: Zaproponowali mi do 10 Mbps (orange) za 89 zł (utrzymanie łącza) + 39 zł (za te 10 Mbps) + 1 zł (instalacja) + 49 zł (modem TP).
To się ktoś w obsłudze rozpędził jeśli nie masz tam kabla...BaRteQ pisze:Mieszkam w małej miejscowości i nie da rady pociągnąć kabla (500m, neo nie pociągnie, a tyle kasy nie da rady zebrać
Trzeba mieszkać blisko centrali/odpowiedniej szafy i mieć porządny drut i dużo szczęścia.Czy trzyma się ona w granicach tych 10 Mbps?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- wojteks
- *** Administrator ***
To najzwyklejsza neostrada.BaRteQ pisze: Zaproponowali mi do 10 Mbps (orange)
Bajki jakieś opowiadasz, 49zł neo do 10Mbps, utrzymanie linii chyba 29 (czyli 78 miesięcznie) plus jednorazowa opłata 1+49=50zł. Modemu zdaje się nie musisz brać od nich.BaRteQ pisze:do 10 Mbps (orange) za 89 zł (utrzymanie łącza) + 39 zł (za te 10 Mbps) + 1 zł (instalacja) + 49 zł (modem TP)
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Istnieje. To jest rodzina technologii przesyłu danych. ADSL jest częścią tej rodziny.krystianb pisze:Coś takiego ztcw nie istnieje.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A to to co?krystianb pisze:Coś takiego ztcw nie istnieje.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Digital_Subscriber_Line
Dokladnie. http://pl.wikipedia.org/wiki/Digital_Su ... ologii_DSLJo_gurt pisze:ADSL jest częścią tej rodziny.
Nie pomagam na PW.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ale burzę rozpętałem, miałem na myśli to, że nie określa to żadnej konkretnej technologii. Niby istnieje, ale fizycznie nikt tego nie widział. DSL'a jako takiego do domu podłączyć nie można, z resztą uogólnienie jest mało trafione, bo ktoś kupuje router xDSL i chce do niego wepchać wtyczkę pstn, co by mu łącze ADSL zadziałało.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Uogólnienie jest bardzo trafione, natomiast bzdury wprowadził bełkot marketingowców.krystianb pisze: uogólnienie jest mało trafione, bo ktoś kupuje router xDSL i chce do niego wepchać wtyczkę pstn, co by mu łącze ADSL zadziałało.
-
- Guru bezprzewodowy
Niekoniecznie, jakiś średnio ogarnięty konsultant mógł mu zaoferować Turbo DSL http://www.orange.pl/kid,4002235373,id, ... ticle.htmlwojteks pisze:Bajki jakieś opowiadasz, 49zł neo do 10Mbps, utrzymanie linii chyba 29 (czyli 78 miesięcznie) plus jednorazowa opłata 1+49=50zł.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ale wtedy 89zł to jest cena netto.marens pisze:mógł mu zaoferować Turbo DSL
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Wiem o tym, ale tak mnie naszło po przeczytaniu jego pytania. Tym bardziej, że stwierdził:
BaRteQ pisze:(500m, neo nie pociągnie, a tyle kasy nie da rady zebrać)
-
- Początkujący użytkownik forum
Mój tata twierdzi, że babka powiedziała, że to jest radiówka i płaci się za utrzymanie łącza (?)...
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To nie wiem jaka to była firma, na pewno nie orange.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tepsa kiedys cos takiego miala. Robili radiowe linki dla firm, gdy na wsiach nie oplacalo sie klasc kabli. Ale nie pytaj mnie o cene ani jak sie to nazywalo/nazywa.
Nie pomagam na PW.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Internetu nigdy nie oferowali po radiu, nawet dla biznesu.
No chyba że ISDN via AirLoop, ale to funkcjonowało tylko w większych miastach.
No chyba że ISDN via AirLoop, ale to funkcjonowało tylko w większych miastach.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To juz minium 10 lat temu - nie pamietam detali. Wiem tylko ze byla skrzynka, byla antena i byl net.
Nie pomagam na PW.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Na 99,999% nie było to stałe łącze, a tylko dostęp wdzwaniany w oparciu zwykły telefon, z bardzo niską szybkością, dużo niższą niż po miedzi.key pisze:To juz minium 10 lat temu - nie pamietam detali. Wiem tylko ze byla skrzynka, byla antena i byl net.
Wyjątkiem był wspomniany wcześniej AirLoop.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Na 100% nie bylo kabla - kladli go duzo, duzo pozniej. Co do reszty nie wiem, nie zaglebialem sie w detale. Moze byl to i AirLoop...
Nie pomagam na PW.