Niestabilny net
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Niestabilny net
Witam. Mam strasznie niestabilne połączenie WiFi wygląda to nastąpująco. Posiadam neta wifi od lokalnego dostawcy mialem propozycje otrzymania sprzetu w dzierzawe ale chciałem sam zakupic kupiłem APC - Tp-LINK WR543G i Router Tp-LINK WR340G do tego miałem rok czasu antene Tp-Link'a dookolna 15dBi zamantowana dosłownie w oknie pokoju (odlegołosc od nadawcy 1200m) i miałem sygnał na poziomie 30dBi zmienilem antene na Yagi jakas z allegro o mocy 21dBi i ku mojemu zdziwieniu sygnał jest identyczny ale antena jest na dachu i widocznosc jest mozna powiedziec rewelacyjna bez drzew itp w przeciwienstwie do poprzedniej antenki. Odbierała z pokju przez drzewa i dachy budynkow. Moje łacze jest teraz cały czas niestabilne sygnał sie wacha od 20-do 35 dBi a ping jezeli <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> zalezy to od tego to od 50-10000ms. Moje pytanko czy to wina anteny może zakupic jakaś pozadna markowa tylko <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> sam czym sie sugerowac jaki rodzaj moc itp znalazłem nawet niby do 50km cos prosz o podanie jakiegos sensownego rozwiazania...
- Marek51
- Użytkownik forum
Re: Niestabilny net
Może powiedz jak po kolei są połączone urządzenia? Bo nie bardzo potrafię zrozumieć co może być przyczyną tego stanu rzeczy.
A poza tym ... ile sieci w okolicy, jakie jest "obciążenie" poszczególnych kanałów?
Czy antena na dachu jest umocowana STABILNIE, "nie rzuca, nie trzęsie" nią.
A poza tym ... ile sieci w okolicy, jakie jest "obciążenie" poszczególnych kanałów?
Czy antena na dachu jest umocowana STABILNIE, "nie rzuca, nie trzęsie" nią.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie ma takich anten, kupiłeś kawał rury kanalizacyjnej.ravenice1990 pisze:zmienilem antene na Yagi jakas z allegro o mocy 21dBi
Na 99,99%.ravenice1990 pisze:czy to wina anteny
ravenice1990 pisze:znalazłem nawet niby do 50km

Nie pomagam na PW!
-
co do obciazenia nadajnika to nie mam pojecia ale koles ma praktycznie pokryty cały powiat swoja siecia wiec anten na dosc sporo, innych sieci brak ew. tylko jakies domowe wyskakuja mi od sasiadow,antena jest zamocowana nieruchomo nie telepie sie
. Co do podłaczenia to tak na dachu antena kabel do APC z apc do routera poprzez RJ45 do portu WAN z routera antenka wifi sle na cały dom sygnał ja odbiera z lapsa na wifi i czasami lecz zadko szwagier tez przez wifi
[ Dodano: 2012-11-10, 17:58 ]

[ Dodano: 2012-11-10, 17:58 ]
zaproponuj moze jakos odpowiedniejszaNa 99,99%.ravenice1990 pisze:czy to wina anteny
- wojteks
- *** Administrator ***
Powiedzmy http://allegro.pl/antena-panelowa-mikro ... 84093.htmlravenice1990 pisze:zaproponuj moze jakos odpowiedniejsza
Ale znacznie lepszym rozwiązaniem jest zewnętrzny AP zabudowany w antenie powiedzmy jakieś Nanostation.
Nie pomagam na PW!
-
Czym sie <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> sugerowac wybierajac antene czy dBi wiecej znaczy lepiej w sesie z wieksze odległosci złapie. Jakie są dobre marki anten. Pytam bo trzeba jakas wybrac 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Oczywiście, zwłaszcza że TP-Link do ww zastosowań to nie jest dobry wybór a w przypadku Nanostation mamy 2w1 (APC+antena) w dużo lepszym wykonaniu za przystępną cenę.wojteks pisze: Ale znacznie lepszym rozwiązaniem jest zewnętrzny AP zabudowany w antenie powiedzmy jakieś Nanostation.

jareq