CP z masztu Mobyland

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
golytm
Początkujący użytkownik forum

CP z masztu Mobyland

Post autor: golytm »

Witam.

Wziąłem z CP na próbę modem do internetu - w celu zobaczenia, czy u mnie na działce gdzie kończy się budowa, będę miał w ogóle zasięg (T-mobile i Orange prawie w ogóle nie łapią). I jak się okazało faktycznie internet z CP działa - HSPA+ z całkiem przyzwoitym transferem. Na mapie z BTSami widać że maszt jest oddalony ode mnie o około 1 km i realizuje UMTS 2100 Plusa. Wiem łączę się właśnie z nim, bo sprawdzałem LAC i CID. Dzisiaj ponownie zajrzałem do mapy i... oprócz Plusa (jak wcześniej) pojawił się Mobyland z LTE 1800.... Pytanie brzmi, czy istnieje możliwość aby zamiast HSPA+ z plusa, łączyć się z tym LTE na 1800 za pomocą modemu i karty z CP?

Inną kwestią jest to, że zamierzam wywalić antenę na dach - zapytacie pewnie po co jak maszt jest km obok? Niestety poziom sygnału pokazuje mi na poziome ok. 25%. Po drodze jest kawałek lasku - może to on :)

Pozdrawiam
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: CP z masztu Mobyland

Post autor: matek451 »

Jaki masz modem z CP , jeśli LTE to możesz próbować połączyć się z tym BTS.Ten Mobyland LTE 1800 to prawdopodobnie dopiero pozwolenie , wymaga weryfikacji. Dużo ostatnio pojawiło się ich na mapie.U mnie w odległości 500m postawili 2 miesiące temu LTE 1800 , ale jeszcze nie działa.Jesli masz możliwość to sprawdź.
golytm

Nowłaśnie wziąłem ZTE MF669 :( On niestety nie wspiera LTW - nie przypuszczałem, że na wiosce ppd Wrocławiem będzie LTE... Może uda mi sie pożyczyć...
golytm

Witam.

Mały feedback:
Dzisiaj wsadziłem kartę z CP do modemu Band Luxe C501 pracującego między innymi na LTE 1800... no i nic :( Modem łaczy się z Plusem tylko poprzez UMTS. Wymuszenie LTE powoduje, że pojawia się info - usługa niedostępna.
Wygląda na to, że kolega matek451 miał racje (niestety ;))
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Ale zawsze masz nadzieję , że kiedyś LTE zatrybi :) .
golytm

Dokładnie - skoro zgłoszone, to kiedyś powinni to puścić :) poczekam... :)
ODPOWIEDZ