mam internet po kablu czy warto zmienic go na bezprzewodowy?

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
smalu
Początkujący użytkownik forum

mam internet po kablu czy warto zmienic go na bezprzewodowy?

Post autor: smalu »

Witam
Aktualnie mam telefon stacjonarny oraz internet 1 Mb w Netii za 104,73zł/m
ale skończyła mi się umowa na czas określony i zastanawiam się co dalej.

Internet jest mi niezbędny ale telefon stacjonarny wcale nie jest potrzebny.
Internet stacjonarny 10 Mb w Netii dostałbym za 75,96 na miesiąc
w TPsa za około 90zl plus jednorazowa opłata instalacyjna około 60zł
Pewnym kuriozum dla mnie jest to, że obie firmy podają w ofertach zaniżoną cenę abonamentu do którego wybierając tylko internet po kablu trzeba dodać tzw opłatę w kwocie około 30zł za utrzymanie linii w gotowości do świadczenia usługi.

Zastanawiam się czy nadal internet po kablu jest lepszy bo np stabilniejszy od tego przewodowego? Niewątpliwie jest tańszy ale czy warto za parę złotych kupować coś mniej pewnego i stabilnego?

Pisze ogólnie o bezprzewodowym bo nie znam jeszcze wszystkich opcji .
Oprócz dostępu poprzez operatorów komórkowych mam Cyfrowy Polsat a a ponadto 100m od domu znajduje sie nadajnik INEI , która w części osiedlowej mojej miejscowości położyła światłowody i tam jest wszystko z kablówką włącznie a dla pozostałej częsci wybudowała nadajnik.

Proszę o Wasze opinie.
Z pozdrowieniami
Smal
smalu
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: mam internet po kablu czy warto zmienic go na bezprzewodowy?

Post autor: Patryk »

smalu pisze:w TPsa za około 90zl
70,35 zł (49 zł Neostrada + 21,35 zł zawieszenie usługi telefonicznej).
Wcześniej opłacasz jeden abonament telefoniczny a potem już zawieszasz co 12 miesięcy.

Jeśli masz możliwości techniczne na szybsze łącze ADSL (i potrzebujesz szybszego łącza) to trzyma się kabla, bo będziesz żałował. No chyba że ten Wimax (?) od Inei, ale też cudów nie oczekuj.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Re: mam internet po kablu czy warto zmienic go na bezprzewod

Post autor: jarek999 »

smalu pisze: a ponadto 100m od domu znajduje sie nadajnik INEI , która w części osiedlowej mojej miejscowości położyła światłowody i tam jest wszystko z kablówką włącznie a dla pozostałej częsci wybudowała nadajnik.
Sprawdź oferty operatora (nadajnik nie musi być tylko w Wimax, może być też WLAN 5GHz), podpytaj użytkowników jak się sprawdza w realu-jeżeli dostawca ma zbudowany cały szkielet sieci na światełku to żaden dostawca ADSL na miedzi nie jest w stanie jakościowo mu dorównać (osobiście korzystam z netu WLAN 5GHz na Mikrotiku-jakościowo o wiele lepszy a cenowo o co najmniej 30% tańszy). :)
jareq
smalu
Początkujący użytkownik forum

Re: mam internet po kablu czy warto zmienic go na bezprzewod

Post autor: smalu »

jarek999 pisze: podpytaj użytkowników jak się sprawdza w realu-jeżeli dostawca ma zbudowany cały szkielet sieci na światełku to żaden dostawca ADSL na miedzi nie jest w stanie jakościowo mu dorównać
Dziekuję
Poki co jest remis 1:1 tzn kabel do innych opcji .
Napisałem juz wczoraj do INEI aby przedstawili swoją ofertę.
Zapytam również przedstawiciela o jakies namiary na użytkowników w mojej miejscowości
bo samemu raczej trudno będzie wypatrzeć antenę odbiorczą
Z pozdrowieniami
smal

[ Dodano: 2012-09-17, 08:52 ]
Patryk pisze:
smalu pisze:w TPsa za około 90zl

Jeśli masz możliwości techniczne na szybsze łącze ADSL (i potrzebujesz szybszego łącza) to trzyma się kabla, bo będziesz żałował. No chyba że ten Wimax (?) od Inei, ale też cudów nie oczekuj.
:)
z tego co mówili co chwila dzwoniący przedstawiciele TPsa i Netii linia umożliwia najszybsze z możliwych prędkości. Mnie zasadniczo nie potrzeba na co dzień takich prędkości ale czasami gdy zjedzie się do domu rodzina i gdy łącze dzieli się na 3-4 komputery i 2-3 telefony to mam wtedy problem nawet ze ściągnięciem poczty i oczywiście nie ma mowy aby coś zrobić na stronie.
:)
z pozdrowieniami i uśmiechami
smal
[ciach]

[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2012-09-17, 10:42 ]
Nie akceptujemy takich dopisków na forum.
Ostatnio zmieniony 2012-09-17, 09:03 przez smalu, łącznie zmieniany 1 raz.
smalu
lechu1777
Obserwowany

Post autor: lechu1777 »

Wznowie temat, bo nie ma co nowego zakładać.
Kończy mi się umowa na CDMA, rozejrzałem się po ofertach aktualnych i właściwie zostaje mi albo zostać w Nordisku (koło 62zł abonament) albo przejść na Orange CDMA i wyjdzie coś koło 70zł. Tylko jest taka sprawa, że od niedawna mam możliwość założenia neo ADSL tylko kwestia tej opłaty za utrzymanie.

Opcja za 49zł na 2 lata i do tego muszę wziąć od razu abonament na telefon i zapłacić jeden raz normalną stawkę coś koło 30zł pewnie i przed końcem pierwszego miesiąca zadzwonić i powiedzieć, że chce zawiesić usługę na rok i wtedy opłata to 21zł, a za internet normalnie zostaje 49zł i mam w gruncie rzeczy internet za 70zł/m?

Jeszcze mam jedną sprawę odnośnie internetu w ogóle. Słyszałem, że od nowego roku ulga na internet ma być zniesiona i nie będzie można wpuścić w koszty firmy internetu. Co w związku z tym z ofertami biznesowymi? W ogóle branie ich pod uwagę będzie bez sensu? Czy jakikolwiek sens będzie brać internet na firmę? Zastanawia mnie to, bo może jeszcze na tym pare złotych bym obniżył koszty internetu korzystając z jakiejś nowej ulgi / opcji?

Z góry dzięki za pomoc,
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

lechu1777 pisze:Słyszałem, że od nowego roku ulga na internet ma być zniesiona i nie będzie można wpuścić w koszty firmy internetu. Co w związku z tym z ofertami biznesowymi?
Chyba coś pomieszałeś. Ulga podatkowa i wpuszczanie w koszty firmy to dwie osobne rzeczy...
lechu1777
Obserwowany

Chodzi mi o ulgę, za bardzo generalizuje sory ;) Ale to takie dodatkowe pytanie tylko, z grubsza nieistotne, bo czy internet CDMA czy ADSL to ulgi te same.

A jeszcze dodam jedno pytanie czy mogę wziąć np. na rok najniższy abonament i zawiesić, a internet wziąc sobie z Netii albo Multimo BSA i dalej nie będę płacić za utrzymanie łącza? Mają ciekawsze opcje za podobną albo niższą kasę.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

lechu1777 pisze:A jeszcze dodam jedno pytanie czy mogę wziąć np. na rok najniższy abonament i zawiesić, a internet wziąc sobie z Netii albo Multimo BSA i dalej nie będę płacić za utrzymanie łącza?
Możesz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

lechu1777 pisze:bo czy internet CDMA czy ADSL to ulgi te same.
Ale zdaje się w przyszłym roku już tej ulgi nie będzie.
Nie pomagam na PW!
lechu1777
Obserwowany

Dzięki za odpowiedzi. Niestety ulgi nie będzie, znowu cokolwiek było dla człowieka to jest nam odbierane. Zdaje sobie sprawę, że ta ulga miała być tymczasowa, ale mimo wszystko dla rządu to tylko kolejna metoda wyciągania większych pieniędzy od przedsiębiorców, wielu polskich, którzy dają pracę innym. Niedługo nikt nawet nie pomyśli o czymś takim jak własna działalność gospodarcza.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Pojawiły się sygnały, że jednak ulga zostanie.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

lechu1777 pisze:Tylko jest taka sprawa, że od niedawna mam możliwość założenia neo ADSL tylko kwestia tej opłaty za utrzymanie.
Opcja za 49zł na 2 lata i do tego muszę wziąć od razu abonament na telefon i zapłacić jeden raz normalną stawkę coś koło 30zł pewnie i przed końcem pierwszego miesiąca zadzwonić i powiedzieć, że chce zawiesić usługę na rok i wtedy opłata to 21zł, a za internet normalnie zostaje 49zł i mam w gruncie rzeczy internet 70zł/m?
Widzę że dostałeś nie precyzyjne informacje odnośnie usługi zawieszenia linii telefonicznej i jeżeli się zdecydujesz na takową opcję to przy opcji abonamentu telefonicznego np. za 32,36zł umowa jest na 2-lata i w takim przypadku będzie ona "wisieć" (nie będzie można np. po kilku latach korzystania z ADSL tak po prostu zrezygnować). W takim przypadku lepszym może być umowa bezterminowa z abonamentem 62,36zł (po zapłaceniu np. 1-abonamentu możemy zawiesić i w każdej dowolnej opcji manewrować usługą internetową). ;)
jareq
lechu1777
Obserwowany

Pojawiły się sygnały, że jednak ulga zostanie.
Chętnie posłucham na ten temat gdybyś wiedział coś więcej w niedalekiej przyszłości.
Jo_gurt pisze:Widzę że dostałeś nie precyzyjne informacje odnośnie usługi zawieszenia linii telefonicznej i jeżeli się zdecydujesz na takową opcję to przy opcji abonamentu telefonicznego np. za 32,36zł umowa jest na 2-lata i w takim przypadku będzie ona "wisieć" (nie będzie można np. po kilku latach korzystania z ADSL tak po prostu zrezygnować). W takim przypadku lepszym może być umowa bezterminowa z abonamentem 62,36zł (po zapłaceniu np. 1-abonamentu możemy zawiesić i w każdej dowolnej opcji manewrować usługą internetową). ;)
Hmm chodzi o to, że ta usługa w czasie gdy jest zawieszona nie liczy miesięcy umowy? I po odwieszeniu/rezygnacji dalej będzie 24 miesiące do płacenia? W takim wypadku faktycznie wyjście jest jedno tylko umowa na czas nieokreślony oraz umowa na 2 lata na internet, a po tym czasie albo zrezygnowanie z usługi internetu, a telefon zawsze można owiesić i wyłączyć bez dodatkowych kosztów.

Jestem skłonny zapłacić te 63zł, zrekompensuje mi je chociażby darmowa nawigacja przy zamawianiu przez neta. Jej koszt na wolnym rynku 160zł. A więc mamy 160-63 - 50(modem) - 20(aktywacja) > 0, wyjde i tak na plus.

Dzięki za sprostowanie, bo bym się jeszcze wpakował po uszy z tym pożal się boże TELEFONEM.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

lechu1777 pisze:Zdaje sobie sprawę, że ta ulga miała być tymczasowa, ale mimo wszystko dla rządu to tylko kolejna metoda wyciągania większych pieniędzy od przedsiębiorców, wielu polskich, którzy dają pracę innym. Niedługo nikt nawet nie pomyśli o czymś takim jak własna działalność gospodarcza.
Ciekaw jestem od kiedy ulga internetowa ma cokolwiek wspólnego z DG :rotfl: :rotfl:

[ Dodano: 2012-10-27, 16:18 ]
lechu1777 pisze:Hmm chodzi o to, że ta usługa w czasie gdy jest zawieszona nie liczy miesięcy umowy?
Liczy, chyba że się coś w ostatnich miesiącach zmieniło w regulaminie danej promocji, poczytaj sobie.
Mowa o Tepsie oczywiście, to nie Polkomtel :] czy inny operator komórkowy gdzie wzmianki o niemożności zawieszenia albo o przedłużaniu biegu umowy są w regulaminach.
Aktywacja (przyłączenie) drutu na czas nieokreślony to koszt bodajże 300 zł netto, z umową na 12 miesięcy 10 zł a na 24 1 zł.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Patryk pisze: Mowa o Tepsie oczywiście, to nie Polkomtel :] czy inny operator komórkowy gdzie wzmianki o niemożności zawieszenia albo o przedłużaniu biegu umowy są w regulaminach.
Co ma do tego że umowa w TP-Orange, Polkomtel, CP, T-Moblie...?Inne mogą być tylko warunki, czas i koszty takiej dyspozycji. Zawieszenie usługi jest również zawieszeniem warunków aneksu zawartego na zasadach promocji. Internet ADSL jest obecnie zbyt drogą opcją dostępu, jeżeli jeszcze spełnia swoje parametry (tzn. w obecnej sytuacji rynkowej sprawna synchronizacja usługi na minimum 6Mbps to przy intensywnym korzystaniu z sieci, graniu on-line jest optymalnym zastosowaniem). Jeżeli wygląda to tak: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=423704#423704 to dostęp do LTE/HSPA zabija cenowo i jakościowo (zwiększanie limitów będzie postępowało w czasie-od listopada za 80zł w Plusie 20GB limitu dziennego a jak ktoś ma już tel. w mix lub abonament to 15zł taniej! ). Rynek już weryfikuje zaistniałą sytuację (jest coraz mniej aktywacji nowych łącz ADSL) a jak Orange nie przeceni tej usługi to team Z.Solorza zmiecie ze znacznej części rynku jej udziały. :ok:
jareq
lechu1777
Obserwowany

Czytać mogę, ale po prostu jak ktoś jest na bieżąco i zna się na tych sprawach, odpowiedziałby w 5 minut jak zrobić, żeby mieć neta z zawieszonym telefonem i nie płacić za linie. Bo to jedyne sensowne rozwiązanie typu ADSL. Cenowo wychodzi znośnie (60-70zł tyle trzeba za internet za miastem zapłacić) Tak jak pisał Jarek999 wyżej, kiedy internetu faktycznie nie było te tricki działały, tepsa zdzierała kase. Mamy 2012 rok, a oni dalej jako wiodącą usługę mają telefon stacjonarny? Wymarły chyba wieki temu. Gdybym miał dostęp do LTE to nawet bym się nie zastanawiał, i tak chodziłby szybciej niż neostrada do 10Mbps...
lechu1777
Obserwowany

Mały update. Dzisiaj zajrzałem do oddziału Orange i niestety już zajęli się "mniejszymi" dochodami za neozdradę. W obecnej chwili zawieszenie telefonu kosztuje 29zł/miesiąc, czyli w efekcie internet do 10Mbps kosztuje w chwili obecnej na 2 lata 29+49=78zł miesięcznie :) Rzecz jasna zaoferowali mi mega super hiper ofertę z wliczonym utrzymaniem linii za coś ponad 85zł. Taka oferta, że aż szkoda przegapić...
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

lechu1777 pisze:W obecnej chwili zawieszenie telefonu kosztuje 29zł/miesiąc
Bzdura.
lechu1777
Obserwowany

Tacy zatem są konsultanci w Orange :) :) :) Użytkownik tego forum / pracownik Orange już mi napisał, że koszt to 21,53zł. Dlatego z takim ciężkim bólem w ogóle mam z firmą Orange do czynienia.
ODPOWIEDZ