Router TP-Link (MR3420) - zasięg 3G

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Areecki
Stały użytkownik forum

Router TP-Link (MR3420) - zasięg 3G

Post autor: Areecki »

Witam
Posiadam
Obrazek
Obrazek
Chciałem zapytać czy istnieje możliwość zainstalowania czegoś do tego routera tak by wyświetlało mi podobne dane jak programie top_netinfo.
Routher mam podłączony do komputera PC i wskazania sygnału modemu podłączonego do rothera mam tylko w formie procentowej i wskaźnika.
Obrazek
Brakuje mi BTS-a CID LAC idd itp czyli to co wyświetla program z forum.
Awatar użytkownika
piori
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Router TP-Link (MR3420) - zasięg 3G

Post autor: piori »

Areecki
Stały użytkownik forum

Post autor: Areecki »

Nie mam pojęcia jak to zainstalować.
Czy ktoś może w skrócie napisać czy trzeba coś doistalowywać.
Awatar użytkownika
piori
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: piori »

Areecki pisze:czy trzeba coś doistalowywać.
W zasadzie to nie doinstalowywać tylko wgrywać od nowa cały firmware openwrt, dla początkującego chyba najlepiej z interfejsem Gargoyle w polskiej wersji językowej. Może się to wiązać z utratą gwarancji na sprzęt (chyba że wgramy ponownie oryginalne oprogramowanie producenta).
:faq: znajdziesz tutaj, generalnie sprowadza się to do zrobienia upgrade routera za pomocą pliku "factory" dla danego routera z tego katalogu, potem oczywiście musimy na nowo przez przeglądarkę skonfigurować router (wifi, dane operatora 3G itd.) łącząc się z nim kablem ethernet (domyślne hasło to "password").
Jak już mamy skonfigurowane urządzenie i działa Internet, to możemy przystąpić do instalacji dodatku "3ginfo". Do tego potrzebujemy programu putty. Za jego pomocą łączymy się z routerem (domyślnie pod adresem 192.168.1.1), logujemy się jako root i zgodnie z instrukcją wykonujemy kolejno polecenia:

Kod: Zaznacz cały

opkg update
opkg install 3ginfo
/etc/init.d/3ginfo enable
/etc/init.d/3ginfo start
I to wszystko, jeśli mamy jeden z popularnych modemów to powinno działać bez dodatkowej konfiguracji, wystarczy wpisać w przeglądarkę adres 192.168.1.1:81 i mamy efekt podobny jak na obrazku w poście wyżej.
ODPOWIEDZ