Internet No Limit Netia. Poprawa parametrów.

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tomo0123
Użytkownik forum

Internet No Limit Netia. Poprawa parametrów.

Post autor: tomo0123 »

Witam. Chciałem poradzić się czy istnieje możliwość poprawienia parametrów i jakości łącza.
Mam też ogromną prośbę. Aby ktoś wytłumaczył do czego dokładnie służy ten tzw "mikrofiltr"
A dokładniej:
Co on poprawia?
Na co ma wpływ?
Jak on działa i na jakiej zasadzie.
Jak to jest usługa No Limit to czy istnieje możliwość zwiększenia prędkości poprzez zastosowanie innego routera z inną technologia czy coś tam? Bo widziałem na stronie Netii mają w ofercie nawet 40mbit.

Poniżej zamieszczam status mojego połączenia ADSL i w tym kolejne moje pytanie czy zastosować filtr czy nie trzeba? Dodam że nie miałem nigdy zerwanego połączenia.

Obrazek
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Internet No Limit Netia. Poprawa parametrów.

Post autor: wojteks »

tomo0123 pisze:Aby ktoś wytłumaczył do czego dokładnie służy ten tzw "mikrofiltr"
Przez "mikrofiltr" powinien być podłączony telefon analogowy, "mikrofiltr" ogranicza wpływ telefonu na sygnał ADSL. Jeżeli nie ma "mikrofiltru" to np. podniesienie słuchawki w telefonie może spowodować zerwanie połączenia ADSL.
Nie pomagam na PW!
tomo0123
Użytkownik forum

Post autor: tomo0123 »

Mam tylko sam internet bez telefonu stacjonarnego. Kabelek od gniazdka telefonicznego jest bezpośrednio podłączony do NetiaSpota. Tak podłączył typek od netii i tak zostało ;p Stwierdził że centrala netii jest za rogiem i łacze powinno być stabilne. I potym powiedział jak by coś nie pasowało podłaczyć mam filtr.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

wojteks pisze:Przez "mikrofiltr" powinien być podłączony telefon analogowy, "mikrofiltr" ogranicza wpływ telefonu na sygnał ADSL.
A nie jest odwrotnie?

Mikrofiltr to low-pass ktory usuwa zaklocenia z DSL dla telefoni analogowej- przynajmniej te ktore mialem w rece w PL. Rownoczesnie ograniczaja pasmo telefonu, zeby nie bylo zaklocen w pasmie DSL.

Niemcy maja tzw. splitter - kombinacja filtrow low-pass dla telefonu i hi-pass dla DSL.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

key pisze:Niemcy maja tzw. splitter - kombinacja filtrow low-pass dla telefonu i hi-pass dla DSL.
Zależy jaki zestaw się dostanie w PL, nawet TP daje też splitery.

[ Dodano: 2012-11-20, 21:54 ]
tomo0123, zostawić tak jak jest.
Nie masz telefonu, więc nie trzeba żadnych filtrów.

Linia pracuje bardzo dobrze, aczkolwiek VDSL raczej na 20 dB nie pójdzie...centrala nie jest za rogiem, tylko ponad kilometr dalej...
ODPOWIEDZ