automatyczne ustawianie DNS w E3131

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
blankNaME
Stały użytkownik forum

automatyczne ustawianie DNS w E3131

Post autor: blankNaME »

mam problem z serwerami DNS Plus'a. jedyne rozwiązanie, jakie teraz mogę praktykować, to przestawianie DNS na DNS google. problem jest w tym, że po każdym uruchomieniu kompa oraz wyciągnięciu i podpięciu modemu muszę ustawiać DNS na nowo.

modem E3131 z Play; wersja oprogramowania do łączenia z netem: 21.005.11.14.264
Win7 64

nic nie daje zmiana danych profilu w oprogramowaniu Play - po restarcie DNS'y są ustawiane na Plus'owskie.

z TNI nie korzystam, bo nie mogę się w ogóle połączyć z internetem (możliwe, że to sprawa WIN7 64), w każdym razie TNI przydaje się tylko do zmiany nadajnika, do którego jestem zalogowany.

ktoś wie, jak ustawić DNS na stałe? zmiana ustawień karty, którą widzi Windows też nie daje nic poza doraźną zmianą DNS - po restarcie kompa przechodzi na ustawienia domyślne
Awatar użytkownika
esem
Użytkownik forum

Re: automatyczne ustawianie DNS w E3131

Post autor: esem »

Pod Vistą wystarczy przejść w tryb NDIS (karta sieciowa) > wszystko trzyma.
win7 x64 niestety już nie > albo miałem za mało cierpliwości.
blankNaME
Stały użytkownik forum

cały czas jestem w NDIS :/ to domyślnie jest aktywne na wszystkich modemach, które mam :P
blankNaME
Stały użytkownik forum

poszedłem za wskazówką esem'a, ale ustawiłem w tryb "modem" a nie "karta sieciowa". teraz jest ok
ODPOWIEDZ