poszukiwanie anten - huawei e3131 i zte mf669

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
blankNaME
Stały użytkownik forum

poszukiwanie anten - huawei e3131 i zte mf669

Post autor: blankNaME »

potrzebuję dwóch anten do modemów wymienionych w temacie. do tej pory korzystałem z anteny dookólnej dla huawei e3131 +16dbi - sprawuje się dobrze (widać różnicę między +11), ale wydaje mi się, że lepsze efekty osiągnąłbym używając anteny kierunkowej (mam chyba rację, nie? :P). z tego, co słyszałem, anteny kierunkowe są dzielone między częstotliwości (może się mylę), więc ja preferowałbym UMTS 2100 dlatego, że 900 są w moich okolicach obciążone (tereny wiejskie na północ od Lublina).
sygnał z 2100 do tej pory oscyluje w okolicach -101dbi, a z 900 - -91dbi (widać, nie ma rewelacji :P). czy jesteście w stanie mi coś doradzić? im antena mocniejsza, tym lepsza. aby tylko dało się złapać jak najlepszy sygnał.
anteny (bo dwóch szukam) oczywiście będą zewnętrzne :P
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: poszukiwanie anten - huawei e3131 i zte mf669

Post autor: wojteks »

blankNaME pisze:czy jesteście w stanie mi coś doradzić?
To http://bestpartner.pl/index.php?kategorie=9
albo http://bestpartner.pl/index.php?artid=21028&kategorie=9
Nie pomagam na PW!
blankNaME
Stały użytkownik forum

dzięki za odpowiedź. ta 25 byłaby ok, gdyby nie cena :szok: dałoby radę znaleźć gdzieś antenę jak najbardziej zbliżoną do 20 dbi w cenie do 200 zł? jeśli nie, to pewnie wezmę tą 15 :P

//edit: a, jeszcze coś: czy do tej anteny 15dbi dołączony jest kabel? jeśli tak, to jaki? jeśli nie, to jaki mam dokupić?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

Około 20dBi to nie bardzo, ale 17dBi jak najbardziej.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

blankNaME pisze: im antena mocniejsza, tym lepsza
Skad ten pomysl? Do wbijania gwozdzia zeby powiesic obrazek tez wezmiesz mlot 8 kg?

Podejrzewam ze w twoim przypadku dobry panel 15 dBi + dobry, krociutki kabelek + poprawne ustawienie da wiecej niz antena z gigantycznym zyskiem.
Nie pomagam na PW.
blankNaME
Stały użytkownik forum

@key: dlatego chcę mocniejszą, bo ukształtowanie terenu jest dość nieodpowiednie. nie mam widoczności żadnego nadajnika, a nadajniki oddalone o 3-4 km i tak nie są odbierane przez modem. właściwie to mam w zasięgu tylko dwa nadajniki plusa (900 i 2100) ale do tego drugiego w niekorzystnych warunkach czasami tracę dostęp a to właśnie na nim mi zależy :P

@Yanusz: czy nie ma gdzieś oferty z tańszym kablem? btw: to, co oferują na stronie, którą podałeś, jest tylko do huawei, a to zaspokaja tylko połowę mojej potrzeby :) potrzebuję też coś do ZTE MF669

tak, czy inaczej - dzięki :)
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Na stronie Cybertecha znajdziesz panele 17 dBi z kablem 5 lub 10m. Dalej łączysz z modemem przez konektor, Do E3131 potrzebny ze złączem CRC9 , do MF669 ze złączem TS9. Oba kupisz tez u nich.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

blankNaME pisze:
@Yanusz: czy nie ma gdzieś oferty z tańszym kablem?
Kabel musi trochę kosztować niestety, ale wystarczy poszukać na tej samej stronie i można znaleźć zestawy razem z kablem, które są o kilka złotych tańsze, niż w przypadku łączenia antena + kabel, z kablem 10-metrowym lub 5-metrowym. Dłuższych kabli raczej się nie zaleca, ze względu na dość duże tłumienie przy częstotliwości 2100MHz.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
blankNaME
Stały użytkownik forum

to znowu ja. anteny jeszcze nie zakupiłem, ponieważ przez jakiś czas zasięg zdawał się lepszy niż zwykle, ale znowu jest do kitu. problem jednak jest inny - w tej chwili potrzebuję jednak anteny na UMTS 900. kabel 5m, 13-16dbi. dałoby radę coś znaleźć?
//edit: na stronie cybertech są niby anteny 900, ale nie wiem, czy nie lepsze byłyby panelowe na to :P
Vadim
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Vadim »

Witam speców. Nie wiem czy to najwłasciwszy wątek, ale tak mi sie wydałó, w kazdym razie.
Mój problem jest nastepujący: modem z PLAY huawei 3131 , brak zasięgu , BTS-y sa dośc blisko, może trochę ponad kilometr... chciałbym do tego modemyu dobrać sensowny zestaw anteny u routera wi-fi bo w domu jest wiecej niż 1 komputer. Lokalizacja :Warszawa, targówek, ul. objazdowa. Proszę o wsparcie, bo sam nie umiem sie odnalezc w nadmiarze inforamcji i rodzajach anten...z góry dziękuję
ODPOWIEDZ