PL 17

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Bratz
Początkujący użytkownik forum

PL 17

Post autor: Bratz »

Witam. Na początku chciałbym zaznaczyć że, jestem nowym użytkownikiem tego forum, więc proszę o tolerancje i zrozumienie gdybym zadawał jakieś "głupie" pytania. Nie wiem również czy temat umieściłem w odpowiednim dziale ;)

Do rzeczy...

Ostatnio bawiąc się moim telefonem włączyłem wyszukiwanie sieci. Ku mojemu zdziwieniu wykryło mi sieć 3G pod nazwą "PL 17". Zdziwienie wynika z tego powodu że mieszkam w niewielkiej miejscowości pod Kołobrzegiem a dokładnie Gościno, Zachodniopomorskie. Stoją u nas dwa BTSy jeden Plus (z map wynika ze jest to zasięg GSM 900), drugi Orange (na mapie jako GSM 900 i 1800). Nabrałem podejrzeń co do BTSa Orange ponieważ w ostatnim czasie zauważyłem na nim nowe anteny. Wiem że Orange rozbudowuje sieć CDMA ale w żadnym spisie (być może źle szukam?) nie ma tego BTSa jako CDMA, na mapie Orange zasięg CDMA w Gościnie jest bardzo słabiutki. Nie wiem nawet czy CDMA to sieć 3G. Proszę o pomoc przy rozwiązaniu tej zagadki :)

z góry dziękuje :)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: PL 17

Post autor: Sundance_kid »

Bratz to jest Aero2
Bratz

hmmm nic mi to nie mówi :D
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Na forum było już o tym pisane, np w tym temacie: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=221981#221981
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

A stację bazową ma Stramnica, dz. nr 72/4
Nie pomagam na PW!
Bratz

Reaktywuje temat

Na mapie ukazal sie nowy bts w Gościnie LTE Mobyland czyli firmy współpracującej z Cyfrowym Polsatem

http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/54.06156 ... 36719/z/12

z tym ze na mapach Cyfrowego Polsatu nie ma zasiegu LTE w Gościnie

i teraz nie wiem czy brać LTE w Cyfrowym Polsacie czy nie? Prosze o pomoc
Ostatnio zmieniony 2012-11-24, 14:55 przez Bratz, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Zawsze możesz wziąć i przetestować . Masz 7 dni na próbę , jeśli nie chodzi to oddasz. Najprawdopodobniej na razie to tylko pozwolenie . Wiele pojawiło się w ostatnim czasie i na ich uruchomienie trzeba trochę poczekać . Ale zawsze jest nadzieja , że kiedyś się pojawi.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Bratz pisze:Na mapie ukazal sie nowy bts w Gościnie LTE Mobyland
Ale to jest mapa zezwoleń a nie działających stacji, od zezwolenia do działającej stacji czasem długi czas upływa, poczekaj aż pojawi się zasięg na mapach CP.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ