Antena do LTE czy HSPA+
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Antena do LTE czy HSPA+
Witam. Testowałem modem ZTE MF821 w plusie i HSPA+ łapie mi na 2 kreski z dwóch nadajników 7km i 11km w prostej lini. Natomiast LTE z nadajnika oddalonego o 11km i również na 2 kreski, momentami skacze na jedną. Zarówno na HSPA+ jak i LTE prędkości na spped testach były prawie, że identyczne ok 8MB/s. W takiej sytuacji polecacie zainwestować w tańszy modem i antenę do HSPA czy droższy modem i antenę do LTE?? I czy ma ktoś wizje na to gdybym kupił do LTE antenę +15Dbi to z 2 kresek zasięgu na ile mogłoby się poprawić??
beni
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Antena do LTE czy HSPA+
"Kreski" to niewiele mówią, w zasadzie nic.
Ściągnij Top_NetInfo i tam będzie pokazana moc sygnału w -dBm i % i to są już wartości, do których się można jakoś odnieść.
Co do wyboru między HSPA+ a LTE..
Na jakim modemie testowałeś LTE? Oba modemy były bez podłączonych jakichkolwiek anten?
Zasadniczo (choć nie zawsze), wzrost zasięgu przekłada się na wzrost prędkości. Zakładając, że ten wzrost będzie liniowy, przypuszczam, że lepiej już w LTE zainwestować, skoro jest zasięg.
Ściągnij Top_NetInfo i tam będzie pokazana moc sygnału w -dBm i % i to są już wartości, do których się można jakoś odnieść.
Co do wyboru między HSPA+ a LTE..
Na jakim modemie testowałeś LTE? Oba modemy były bez podłączonych jakichkolwiek anten?
Zasadniczo (choć nie zawsze), wzrost zasięgu przekłada się na wzrost prędkości. Zakładając, że ten wzrost będzie liniowy, przypuszczam, że lepiej już w LTE zainwestować, skoro jest zasięg.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
- Stały użytkownik forum
Z tego co mi wiadomo, bo sie dowiadywałem, że anteny pod LTE posiadaja wszystkie dostępne pasma starszych technologi, wiec HSPA+ rownież.
Na wszelki wypadek upewnij się co kupujesz i zapytaj o to co Ja napisałem.
Ostatecznie zamawiając antenę u dealera masz 2 tyg. na testy, po tym okresie antenę można zwrócić w stanie nienaruszonym.
Co do modemów w plusie nie ma lepszych modemów niż ZTE MF821 pod LTE 100Mb/s.jest jeszcze huawei E32..coś tam do 150Mb/s, ale jest dość drogi, a różnicy w sygnale przy takich odległościach raczej nie odczujesz.
Pozdro i mam nadzieję że pomogłem
Na wszelki wypadek upewnij się co kupujesz i zapytaj o to co Ja napisałem.
Ostatecznie zamawiając antenę u dealera masz 2 tyg. na testy, po tym okresie antenę można zwrócić w stanie nienaruszonym.
Co do modemów w plusie nie ma lepszych modemów niż ZTE MF821 pod LTE 100Mb/s.jest jeszcze huawei E32..coś tam do 150Mb/s, ale jest dość drogi, a różnicy w sygnale przy takich odległościach raczej nie odczujesz.
Pozdro i mam nadzieję że pomogłem
Sygnał z ZTE MF821, lepiej się nie da
Zaś w przypadku Huawei e386 w sierpniu testowałem, sygnał gorszy ponad 10%
http://zapodaj.net/2507ceed50bfc.jpg.html

-
- Guru bezprzewodowy
Dobre anteny kierunkowe są tworzone do określonej częstotliwości. Wielozakresowe są do wszystkiego czyli do niczego. Dobra do LTE obsługuje częstotliwość 1800MHz i tyle w temacie. Do HSPA używamy anten na 900MHz( PLAY , Aero, CP i Plus) lub 2100 MHz( wszyscy operatorzy). Gdzie ty dowiedziałeś się , że antena do LTE służy do innych częstotliwości , to bzdura. Chyba , że myślisz o tych bacikach do "chorągiewek , które niektórzy sprzedają jako anteny do wszystkiego
.

- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Powiedz temu komuś (u kogo się dowiadywałeś) żeby zmienił lekarstwa, bo mu nie pomagają.Konani pisze:Z tego co mi wiadomo, bo sie dowiadywałem, że anteny pod LTE posiadaja wszystkie dostępne pasma starszych technologi, wiec HSPA+ rownież.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Dobra antena jest produkowana pod konkretną częstotliwość tak jak antybiotyk pod konkretne bakterie
[ Dodano: 2012-11-24, 16:44 ]
Miałem taki przypadek gdy podczas grania mój komp pełnił rolę pewnego rodzaju serwera i przez dwa wieczory przy 6Mb\s poszedł mi limit 7GB

[ Dodano: 2012-11-24, 16:44 ]
Ja gdybym miał tyle to bym pozostał na HSPA+ bo taka prędkość wystarczy do wszystkiego Przy pewnych grach i prędkościach jakie zapewnia LTE możesz nie zauważyć jak limit Ci się skończy w bardzo krótkim czasiebeniek_vp pisze:na HSPA+ jak i LTE prędkości na spped testach były prawie, że identyczne ok 8MB/s
Miałem taki przypadek gdy podczas grania mój komp pełnił rolę pewnego rodzaju serwera i przez dwa wieczory przy 6Mb\s poszedł mi limit 7GB

-
Miałem na test modem ZTE MF821 i bez antenki. Złapało mi sygnał tylko na strychy i tylko w jednym miejscu i zarówno HSPA+ jak i LTE łapało na 2 kreski. A nie pomyślałem własnie aby sprawdzić Dbi;/ Już oddałem modem więc po ptakach;/ A nie wiem właśnie do czego antenę kupić gdyż oba systemy na speedtest.net miały praktycznie identyczne prędkości pobierania. W sumie do nadajnika HSPA+ mam 7-8km a do LTE 11km otwartego terenu. I teraz nie wiem na co się leoiej nastawić. HSPA+ = tańszy modem i tańsza antena. Natomisat LTE = droższy modem i droższa antena, lecz szansa że będzie szybciej i stabilniej.
[ Dodano: 2012-11-24, 17:55 ]
Jeśli chodzi o antenę do LTE to upatrzyłem sobie panelówkę cybertecha +15Dbi. Teraz tak...dajmy że kupię tą antenę...bez anteny mam np 60Dbi, po zamontowaniu i ustawieniu antenki do jakiej wartości może wzrosnąć??
[ Dodano: 2012-11-24, 17:55 ]
Jeśli chodzi o antenę do LTE to upatrzyłem sobie panelówkę cybertecha +15Dbi. Teraz tak...dajmy że kupię tą antenę...bez anteny mam np 60Dbi, po zamontowaniu i ustawieniu antenki do jakiej wartości może wzrosnąć??
beni
-
- Guru bezprzewodowy
Skąd wziąłeś modem. Jeśli w Plusie to możesz wziąć na próbę z CP i ponownie przetestować.Jaki nadajnik HSPA masz w pobliżu , 900 MHz czy 2100 MHz , bo to też istotne przy zakupie anteny. To LTE faktycznie kusi.
[ Dodano: 2012-11-24, 18:13 ]
O czym ty marzysz 60 dBi bez anteny z 11 km:szok: . Nikt nie jest wróżką , tylko test. Do LTE dwa panele lub panel dualny (dwie anteny pod kątem 90 w jednej obudowie ) ,a to koszt min. ok 300 zł.
[ Dodano: 2012-11-24, 18:13 ]
O czym ty marzysz 60 dBi bez anteny z 11 km:szok: . Nikt nie jest wróżką , tylko test. Do LTE dwa panele lub panel dualny (dwie anteny pod kątem 90 w jednej obudowie ) ,a to koszt min. ok 300 zł.
-
- Stały użytkownik forum
Są takie kierunkowe "LTE" obsługujace wszystkie technologie,ale nie chce mi się szukać.Nie wiem jak działają dokładnie, bo nie miałem okazji testować, dlatego zasugerowałem próbę na 2 tygodnie.Yanusz pisze:Powiedz temu komuś (u kogo się dowiadywałeś) żeby zmienił lekarstwa, bo mu nie pomagają.
beniek
Napisz jeszcze jaką taryfę wziąłeś na testy w plusie, być może masz niski limit, a co za tym idzie ograniczenia prędkości tak jak ja mam teraz i stąd podobna prędkość w HSPA+ i LTE.Chociaż sygnał na pewno odgrywa równie wielką rolę w twoim przypadku.
Do gier wolałbym LTE z racji niskiego pingu, a HSPA+ wystarczy w zupełnośći do wszystkiego innego.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-11-25, 12:37 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-11-25, 12:37 przez Konani, łącznie zmieniany 1 raz.

-
60Dbi dałem tylko na przykład gdyż nie stosowałem nigdy anten i nie mam pojęcia czy po zamontowaniu anteny z przykładowego 60 można wyciągnąć np 65 lub 70 czy 99:)))
Ja brałem na próbę w Plusie a taryfa była za 59zł miesięcznie:) bodajże 15gb limiti i 50 na noce.
Właśnie to LTE kusi kusi:D
Gdyby np się okazało, że po zamontowaniu anteny zarówno do LTE jak i HSPA nadal by były takie same wartości pobierania danych to wybrał bym LTE gdyż lepszy ping i podejrzewam, że LTE stabilniejsze. Ale natomiast gdy zainwestuje w LTE a się okaże że HSPA z anteną np o 5Mb/s szybciej chodzi to trochę szkoda będzie;/ Wiecie jak to jest;D
Ja brałem na próbę w Plusie a taryfa była za 59zł miesięcznie:) bodajże 15gb limiti i 50 na noce.
Właśnie to LTE kusi kusi:D
Gdyby np się okazało, że po zamontowaniu anteny zarówno do LTE jak i HSPA nadal by były takie same wartości pobierania danych to wybrał bym LTE gdyż lepszy ping i podejrzewam, że LTE stabilniejsze. Ale natomiast gdy zainwestuje w LTE a się okaże że HSPA z anteną np o 5Mb/s szybciej chodzi to trochę szkoda będzie;/ Wiecie jak to jest;D
beni
-
- Guru bezprzewodowy
Co ty wypisujesz , anteny LTE obsługują tylko częstotliwość 1800MHz. Piszesz , że obsługują wszystkie technologie , ale nie wiesz jak działają. Antena nie służy do technologii lecz do określonego zakresu częstotliwości i zależne jest to od jej budowy.( np na 900 Mhz obsłuży GSM900 i UMTS 900) .Istnieją anteny wielozakresowe , które teoretycznie mają obsłużyć różne częstotliwości ale zysk jaki uzyskasz jest niewielki (patrz antena logarytmiczna i jej charakterystyka ). Chcesz wziąć antenę na próbę na 2 tygodnie , używać i zwrócić . Takie cuda to gdzie ? Można oddać ale bez wyraźnych śladów użytkowania ( 2 tyg. na powietrzu, w deszczu , wkrótce śniegu , na wietrze i ciągle sztuka nówka , nieśmigana
, gratuluję poczucia humoru ). Skąd informacja , że PLUS ogranicza prędkość w zależności od limitu ?. Prędkość zależy od wielu czynników .Proponuję poczytać forum i dopiero głosić te rewelacje.
[ Dodano: 2012-11-24, 20:37 ]
beniek_vp Nic się nie dowiesz jak nie sprawdzisz obu technologii w swojej lokalizacji. Wszystko to gdybanie i pobożne życzenia , szczególnie teraz jeśli chodzi o internet w grupie Solorza (zasięg , pingi, stabilność , szybkość ). To efekt połączenia wszystkich usług i nadajników tego właściciela.( CP , PLUS , aero2 ).

[ Dodano: 2012-11-24, 20:37 ]
beniek_vp Nic się nie dowiesz jak nie sprawdzisz obu technologii w swojej lokalizacji. Wszystko to gdybanie i pobożne życzenia , szczególnie teraz jeśli chodzi o internet w grupie Solorza (zasięg , pingi, stabilność , szybkość ). To efekt połączenia wszystkich usług i nadajników tego właściciela.( CP , PLUS , aero2 ).
- kris_kjk
- Specjalista bezprzewodowy-junior
W uproszczeniu - w dBm mierzy się poziom sygnału jaki odbieramy, a w dBi zysk energetyczny anteny.beniek_vp pisze:60Dbi dałem tylko na przykład gdyż nie stosowałem nigdy anten i nie mam pojęcia czy po zamontowaniu anteny z przykładowego 60 można wyciągnąć np 65 lub 70 czy 99:)))
Siła sygnału jaki odbieramy jest w wartościach (ujemnych) -dBm. Dla ujemnych dBm im bliższa wartość 0dBm tym odbieramy mocniejszy sygnał. Więc mając siłę np. -100dBm mamy bardzo słaby zasięg/sygnał, a dla -80dBm jest dużo lepszy. Jeśli mamy wskazania w % lub kreski na wyświetlaczu to im więcej tym lepiej.
Jeśli kupujemy antenę to jej zysk podawany w dBi, im więcej tym mocniejsza antena. Antena z zyskiem 17dBi jest dużo mocniejsza od anteny 5dBi (np. antena na magnesie). Każdy metr przewodu antenowego tłumi też zysk z anteny, wiec zastosowanie anteny z małym wzmocnieniem i długim kablem antenowym może nam nic nie poprawić. Nie jest też wskazane stosowanie bardzo mocnych anten jeśli mamy bardzo dobry sygnał/zasięg - może to przynieść więcej strat niż korzyści.
Ostatnio zmieniony 2012-11-24, 22:55 przez kris_kjk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
heh. jednym słowem teraz zostaje mi loteria:) ale zdecyduję się raczej na LTE, zawsze mogę przełaczyć się i na HSPA:) w sumie, zasięg złapało, może z czasem rozbudują nadajnik na mocniejszy albo bliżej... bo światłowody raczej nie w tym stuleciu u mnie;D
beni
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Tego na piśmie nie dostaniesz ale to prawda Tobie też propomuję poczytać forummatek451 pisze:Skąd informacja , że PLUS ogranicza prędkość w zależności od limitu ?
Ja mam kabel od roku i jednak wolę mobilny net bo jest od kilku lat wypróbowanybeniek_vp pisze:bo światłowody raczej nie w tym stuleciu u mnie

- kris_kjk
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Przełączyć się można w każdej chwili jeśli nie mamy anten i jest zasięg. Jeśli stosujemy anteny to inna antena do LTE (dla 1800MHz - panel), inna dla 3G: UMTS900 (ATK10, ATK20), UMTS2100 (panel, ale nie ten sam co do LTE).
Z własnych obserwacji polecam zastosowanie anteny, u mnie do PLAY (ok. 10 km) ATK20 poza wzmocnieniem sygnału/zasięgu poprawił się również w transfer i obniżył ping.
Mając też do BTS T-Mobile/Orange 2 km (praktycznie widoczny gołym okiem), modem wpięty do laptopa pokazywał mniejszy zasięg (również mniejszy transfer i większy ping), na przedłużaczu USB, pokazywał zarówno zasięg, transfer i ping dużo lepszy. Wg. mnie jeśli mamy nawet blisko do BTS-a to zastosowanie odpowiedniej anteny też daje korzyści.
Z własnych obserwacji polecam zastosowanie anteny, u mnie do PLAY (ok. 10 km) ATK20 poza wzmocnieniem sygnału/zasięgu poprawił się również w transfer i obniżył ping.
Mając też do BTS T-Mobile/Orange 2 km (praktycznie widoczny gołym okiem), modem wpięty do laptopa pokazywał mniejszy zasięg (również mniejszy transfer i większy ping), na przedłużaczu USB, pokazywał zarówno zasięg, transfer i ping dużo lepszy. Wg. mnie jeśli mamy nawet blisko do BTS-a to zastosowanie odpowiedniej anteny też daje korzyści.
-
- Stały użytkownik forum
Obawiałem się że wziąłeś na próbę jakiś niski abonament.Jednak śmiało po dokupieniu nawet nie wielkiej anteny dipolowej,przy takiej taryfie powinieneś mieć znacznie większe osiągi niż 8MB.
Jeśli chcesz naprawdę wypas to mam taka radę dla Ciebie jak się zdecydujesz.Nie kupuj w salonie,tylko zamów z Warszawy, jeśli posiadasz Mixa lub inny abonament w plusie.Dostaniesz teraz rabat 15zł na abonament 17GB+50Gb noc dla stałych klientów w taryfie "Codziennie", czyli łącznie 44,90 i poszukaj anteny zewn. kierunkowej pod LTE, chłopaki Ci doradzą lepiej jaką.Tylko według mnie nie ma co przesadzać i inwestować w drogie anteny, bo i tak nie wykorzystasz takich prędkości do korzystania z internetu,gry filmy i ogólnie serwery mają ograniczenia prędkości pobierania,wiec nawet 20-30Mb/s wystarczy
Ja właśnie z tego korzystam na dipolu i może zrobię w tygodniu jakieś testy na sygnale 70-80% pingi,tracerouty,speedtesty
Jeśli chcesz naprawdę wypas to mam taka radę dla Ciebie jak się zdecydujesz.Nie kupuj w salonie,tylko zamów z Warszawy, jeśli posiadasz Mixa lub inny abonament w plusie.Dostaniesz teraz rabat 15zł na abonament 17GB+50Gb noc dla stałych klientów w taryfie "Codziennie", czyli łącznie 44,90 i poszukaj anteny zewn. kierunkowej pod LTE, chłopaki Ci doradzą lepiej jaką.Tylko według mnie nie ma co przesadzać i inwestować w drogie anteny, bo i tak nie wykorzystasz takich prędkości do korzystania z internetu,gry filmy i ogólnie serwery mają ograniczenia prędkości pobierania,wiec nawet 20-30Mb/s wystarczy

Ja właśnie z tego korzystam na dipolu i może zrobię w tygodniu jakieś testy na sygnale 70-80% pingi,tracerouty,speedtesty

-
- Guru bezprzewodowy
Andrzejz 78 miałem poprzednio internet w Plusie , przez 4 lata dwukrotnie zmieniałem limit . U siebie nie zauważyłem zmian prędkości związanych z wielkością limitu. Teraz korzystam z CP z możliwością elastycznego ustawiania limitu - umowa tylko SIM i zarówno przy limicie 1GB , 4GB czy 7GB prędkości jakoś się nie różnią ( choć zależne są od pory dnia i BTS-a ). De facto CP to w praktyce PLUS , szczególnie po ujednoliceniu ostatnio ofert. Według mnie nie można jednoznacznie stwierdzić , że Plus ( CP ) tnie prędkości, choć muszę przyznać , że po przejęciu Plusa przez Solorza jakość usług znacznie spadła, władowano wszystko do jednego wora (Plus , CP .AERO2 ) , nocne limity 50 GB przez 6 godzin ( kiedyś była opcja 12 godzinna ). wszystko to próbuje się przykryć nachalną reklamą LTE , którego zasięg i działanie pozostawia dużo do życzenia. Skłoniło mnie to do zmiany operatora na T-mobile , a CP wziąłem tylko z SIM ze względu na 5GB gratis za TV.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
U mnie i u kilku innych użytkowników tego forum wystąpił dziwny "przypadek" że niezależnie od pory dnia i nadajnika nie można przekroczyć magicznych 6Mb\s Internet bardzo szybko osiąga 5,9-6,0 Mb\s i dalej ani rusz Może to jest stosowane w rejonach gdzie jest silne przeciążenie nadajników a może są inne kryteria tego nie wiem ale wiem że są ograniczenia prędkościmatek451 pisze:nie zauważyłem zmian prędkości związanych z wielkością limitu
Wspomniałem o tym kiedyś podczas rozmowy z działem technicznym Plusa to konsultant tak kręcił z odpowiedzią że nic nie dowiedziałem się w tej sprawie
-
To potwierdzam. Do tej pory miałem Orange CDMA i do nadajnika w prostej lini miałem z 3 km całkiem odkrytego terenu, tak że zasięg mi łapało na maxa. Kolega do takiego samego zestawu dokupił sobie antenkę i mimo, że również miał zasięg na max to już mu szybciej chodziło.kris_kjk pisze:Przełączyć się można w każdej chwili jeśli nie mamy anten i jest zasięg. Jeśli stosujemy anteny to inna antena do LTE (dla 1800MHz - panel), inna dla 3G: UMTS900 (ATK10, ATK20), UMTS2100 (panel, ale nie ten sam co do LTE).
[ Dodano: 2012-11-25, 11:31 ]
Najgorsze jest to, że modem musze mieć na strychu gdzie w zime jest minusowa temperatura albo umiejętnie go przeciągnąć na nizsze piętro. Nawet jak miałem teraz tego plusa na próbę to na niższym poziomie mimo iż miałem bdb zasięg EDGE to nadal nie chciał się nawet razu połączyć;/ Nie wiem czy przypadkiem nie mają z tym wspólnego okna gdyż kiedyś miałem blueconnecta i chodził dobrze, po wymianie okien na plastiki już zaczęło kiepsko wszystko działać;/ i taka sama sytuacja była u kolegi. A na strychu gdzie mam staaare drewniane okna łączy się w każdej technologi. Teraz diabli wiedzą jak przeciągnąć kable aby 10m kabla antenowego starczyło.
Jeśli chodzi o rodzaj pakietu jaki wybiorę to raczej nie ma to chyba nic wspólnego z prędkoscią działania, co najwyżej prędzej mi się skończy limit.
No ale nawet bez anteny różnica była ogromna w porównaniu do CDMA...wcześniej filmiki na youtube.pl musiałem odtwarzać na najgorszej jakości i się zacinało. W plusie jak włączyłem teledysk na HD rozdzielczości nawet nie myślał się zaciąć i bez anteny:)
beni
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Miałem kiedyś tak: antena-10m kabla-modem-3m kabla USB-laptop co dawało 13m między anteną a kompembeniek_vp pisze:10m kabla antenowego starczyło
-
- Guru bezprzewodowy
Konani pisze:Obawiałem się że wziąłeś na próbę jakiś niski abonament.
Plus przycinał prędkości w starych taryfach iPlus prywatnie natomiast w nowych Internet mobilny nie ma już tego problemu:Andrzejz78 pisze:U mnie i u kilku innych użytkowników tego forum wystąpił dziwny "przypadek" że niezależnie od pory dnia i nadajnika nie można przekroczyć magicznych 6Mb\s Internet bardzo szybko osiąga 5,9-6,0 Mb\s i dalej ani rusz
http://internet.plus.pl/documents/59602 ... 04eab0a284
http://internet.plus.pl/documents/59602 ... c79deac9c9
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Co roku przedłużam umowę na nowych warunkach więc nie powinno tego byćmarens pisze:Plus przycinał prędkości w starych taryfach iPlus prywatnie
Co marens, mam zrobić teraz (w styczniu) jak będę przedłużał umowę żeby uniknąć ograniczeń prędkości?
-
A jaki router polecacie?? To-Link MR3420 będzie dobrym rozwiązaniem?? Mają w plusie niby również routery ale samsung nie ma złaca antenowego a ZTE I HAUWEI sądzę iż przy swoich rozmiarach i bez antenek nie są hitem mega dużego zasięgu.
beni
- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
tak będzie dobrym rozwiązaniem, tylko, że na LTE ucina prędkości, ale w HSPA+ w zupełności wystarczy i nie zjada tak limitu jak LTE.
-
hmmmm...średnio mnie pocieszyłeś;/ W sumie planuje LTE i nie sądzę aby mi chodził szybciej jak an 25MB/s...mam nadzieje, że ta prędkość pociągnie.
beni
-
- Stały użytkownik forum
Według tego co podaeś marens miałem zupełnie inaczej,może dlatego, że to są jakieś naprawdę stare taryfy.
90zł za 7GB i do 5Mb/s
Moja poprzednia umowa była podpisana w kwietniu tego roku i miałem 3+2GBi maks transfer dl 488kb/s w nocy, w dzień 1-4Mb ze względu na przeciążenia nadajnika
Chcesz przez to powiedzieć, że gdy wyciągnę 100% sygnału LTE, będę miał maks predkości niezależnie od taryfy?
90zł za 7GB i do 5Mb/s

Moja poprzednia umowa była podpisana w kwietniu tego roku i miałem 3+2GBi maks transfer dl 488kb/s w nocy, w dzień 1-4Mb ze względu na przeciążenia nadajnika
Chcesz przez to powiedzieć, że gdy wyciągnę 100% sygnału LTE, będę miał maks predkości niezależnie od taryfy?

-
- Guru bezprzewodowy
To co wrzuciłem kilka postów wyżej to są cenniki ogólne, na ich podstawie układane są cenniki promocyjne. Przykład masz tutaj:Andrzejz78 pisze: Co roku przedłużam umowę na nowych warunkach więc nie powinno tego być
http://media2.pl/telekomunikacja/68685- ... -akt..html
http://media2.pl/telekomunikacja/68902- ... entow.html
Na dzień dzisiejszy nie ma z tym problemu ponieważ są całkowicie nowe taryfy, promocje i w cenniku ogólnym nie ma zapisu odnośnie ograniczenia prędkości. Tylko moja teoria odnośnie QOS nie jest pewna, bo przecież te promocje http://telepolis.pl/news.php?id=23495 oparte były na starych taryfach a tu chyba nie ma limitu prędkości. W każdym bądź razie ten problem na dzień dzisiejszy nie powinien być aktualny.
Tak, tylko przydałoby się dodatkowo aktywny hub USBbeniek_vp pisze:MR3420 będzie dobrym rozwiązaniem?
Jeśli dobrze pamiętam to MR3420 przycinał prędkość do 30Mbit/s na LTEbeniek_vp pisze:W sumie planuje LTE i nie sądzę aby mi chodził szybciej jak an 25MB/s...mam nadzieje, że ta prędkość pociągnie.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Do 30Mbps z hakiem to na LTE przycinają routery klasy Netgear WNDR3700 v1,2 które mają o wile bardziej wydajny procek i 64MB RAM. MR-3420 wyciąga max. ok. 20Mbps z aktywnym HUB-em. Na szybki start o wiele lepszym wyborem jest MR-3020 (można łatwo podmienić zasilacz na wydajniejszy np. od tel. Nokia E52) lub AirRouter http://www.ubnt.com/airrouter który dysponuje dobrym zasilaczem w komplecie (2A/5V) i ma 8MB pamięci flasz (pod Open-Wrt GargoylePL by obsy mieści się wiele rzeczy w przygotowanym firmware-modem support, print-serwer, open-vpn, sms-box...).marens pisze:Jeśli dobrze pamiętam to MR3420 przycinał prędkość do 30Mbit/s na LTE

jareq
-
- Guru bezprzewodowy
Kiedyś się nim bawiłem i faktycznie fajna zabawka, model z którym miałem styczność miał wadliwy fabrycznie zasilacz (piszczał pod obciążeniem). Czy przypadkiem E52 nie ma micro USB a 3020 to mini USB?jarek999 pisze: Na szybki start o wiele lepszym wyborem jest MR-3020 (można łatwo podmienić zasilacz na wydajniejszy np. od tel. Nokia E52)
Ciekawa propozycjajarek999 pisze:AirRouter
Wisz może jak wygląda z transferami w LTE na 3020 (pewnie podobnie jak 3420) i AirRouter?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Osobiście mam WR703N (odpowiednik MR3020 sprzedawany na rynku chińskim) kupiony na eBay za niespełna 73zł full komplet nówka i ma on micro USB (ładowarka jest podłączana przez przejściówkę USB, może też być zasilany z komputera).marens pisze: Czy przypadkiem E52 nie ma micro USB a 3020 to mini USB?
Transfery są niemal identyczne-ta sama "rodzina" procesorów i wielkość RAM również.marens pisze: Wisz może jak wygląda z transferami w LTE na 3020 (pewnie podobnie jak 3420) i AirRouter?
jareq