Problem z.... no właśnie albo modem e353u2 ablo BTS
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Problem z.... no właśnie albo modem e353u2 ablo BTS
Witam
Mieszkam w Wołominie (róg ulic Przepiórcza i Słowicza) i od 5lat korzystam z internetu Plusa. Aktualnie posiadam modem e353 u2 i jadę po HSPA+ na 2100 Mhaz oraz na 900 Mhz. Przez te 5 lat na 2100 korzystałem z BTSa LAC:11002 CID 47942, 2-S SE(pd-ws) - internet na tym BTSie chodził bardzo dobrze czy to na samym modemie czy też z anteną Bestpartnepa 15 Dbi. Ale ostatnio tj od 3 dni modem loguje się do powyższego BTS-a (bo jest najmocniejszy sygnał) i łaczy się z nim ale nie ściąga żadnych danych. Modem wysyła dane do nadajnika ale on jakos nie chce wysłać ich do mnie.
Jeśli podłącze antenę i sygnał wzrasta do 80 % to modem moze odpali google .pl po 5 minutach. w tym czasie modem przełacza sie co powiem czas na HSPA+ i UMTS
Jeśli zmienie w ustawieniach TOpnetinfo aby modem łączył się w HSPA+ po 900 Mhz czyli z innego Bts-a wszystko działa tylko akurat u mnie 900 mhz działa trochę wolniej niż kiedyś przed kilkoma dniami kiedy śmigało na 2100
Czy to wina modemu np toru anteny odpowiadajacej za sciąganie na 2100 czy moze ten Bts ma jakąś awarię?
Ps czy moge jakos w Top net info pominąć BTS LAC:11002 CID 47942, 2-S SE(pd-ws) aby modem znalazł inny na 2100 Mhz?
Mieszkam w Wołominie (róg ulic Przepiórcza i Słowicza) i od 5lat korzystam z internetu Plusa. Aktualnie posiadam modem e353 u2 i jadę po HSPA+ na 2100 Mhaz oraz na 900 Mhz. Przez te 5 lat na 2100 korzystałem z BTSa LAC:11002 CID 47942, 2-S SE(pd-ws) - internet na tym BTSie chodził bardzo dobrze czy to na samym modemie czy też z anteną Bestpartnepa 15 Dbi. Ale ostatnio tj od 3 dni modem loguje się do powyższego BTS-a (bo jest najmocniejszy sygnał) i łaczy się z nim ale nie ściąga żadnych danych. Modem wysyła dane do nadajnika ale on jakos nie chce wysłać ich do mnie.
Jeśli podłącze antenę i sygnał wzrasta do 80 % to modem moze odpali google .pl po 5 minutach. w tym czasie modem przełacza sie co powiem czas na HSPA+ i UMTS
Jeśli zmienie w ustawieniach TOpnetinfo aby modem łączył się w HSPA+ po 900 Mhz czyli z innego Bts-a wszystko działa tylko akurat u mnie 900 mhz działa trochę wolniej niż kiedyś przed kilkoma dniami kiedy śmigało na 2100
Czy to wina modemu np toru anteny odpowiadajacej za sciąganie na 2100 czy moze ten Bts ma jakąś awarię?
Ps czy moge jakos w Top net info pominąć BTS LAC:11002 CID 47942, 2-S SE(pd-ws) aby modem znalazł inny na 2100 Mhz?
-
Re: Problem z.... no właśnie albo modem e353u2 ablo BTS
Czy ktoś pomoże dodam z ejak przestawie modem na EDGE to internet działa z tego nadajnika tylko jakoś Hspa+ nie chce
-
- Guru bezprzewodowy
Ten BTS , o którym piszesz na leży najbliżej ciebie. Problemem jest to , że inne na tej częstotliwości leżą na tym samym kierunku lub lekko w prawo.Gdybyś antene skierował w prawo od obecnego to byłaby szansa że nie połączy się z nim tylko z UMTS2100 CID: 4806 ul.Armii Krajowej 110/112 lub z UMTS2100 CID:4275 ul.Wileńska 68a. Próbuj. Ten EDGE to chyba z GSM900 CID 1103 z Lipińskiej 2 , bo na Legionów 115 nie ma 2G.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Wygląda to na problem ze stacją bazową. Aczkolwiek można to stwierdzić jedynie podłączając inny modem.uniu pisze:
Nie da się pominąć. Można wymusić tylko częstotliwość pracy modemu, a logowanie następuje do najlepszego parametrami nadajnika będącego w zasięgu anteny.uniu pisze:Ps czy moge jakos w Top net info pominąć BTS LAC:11002 CID 47942, 2-S SE(pd-ws) aby modem znalazł inny na 2100 Mhz?
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Tak się składa że korzystam z tej stacji co ty i jest to ewidentnie awaria BTSa. Znam parę osób w okolicy i u nikogo nie ma neta. Zgłosiłem to już parę dni temu do działu technicznego. Zgłoś koniecznie awarię podaj im adres stacji (Legionów 115) Ja czekałem na połączenie z konsultantem ponad godzinę, ale tylko zmasowany atak klientów może spowoduje że coś zrobią, awaria trwa od 8 listopada.uniu pisze:Mieszkam w Wołominie
-
Od 8 listopada to by się zgadzało - czyli jest małoprawdopodobne ze modem jest uszkodzony? Dzisiaj zawitam do salonu Plusa w Wołominie i tam złoże reklamacje. Dodatkowo złoże reklamacje przez online iPlus.
Jesli chodzi o wcelowanie antreną w inny bTS to niexstety nie da rady. Dzisiaj próbowałem na lewo i na prawo, lekko w dół i górę i cały czas łaczy się z tym samym podobno uszkodzonym.
Jesli chodzi o wcelowanie antreną w inny bTS to niexstety nie da rady. Dzisiaj próbowałem na lewo i na prawo, lekko w dół i górę i cały czas łaczy się z tym samym podobno uszkodzonym.
-
Na 100% to nie wina modemu. Sprawdzałem u siebie na kilku, u rodziny i sąsiada efekt taki jak u ciebie, nie pobiera danych. A reklamacji im więcej tym lepiej, może wreszcie dotrzeuniu pisze:czyli jest małoprawdopodobne ze modem jest uszkodzony?
-
Tylko jeszcze jak to się sprawdza który to nadajnik o parametrach LAC:11002 CID 47942, 2-S SE(pd-ws)?
według mapy http://mapa.btsearch.pl/ nie ma nadajnika Plusa o numerze 11002 w Wołominie i okolicach
Na pewno nie jest to nadajnik przy ulicy Legionów 115 gdyż ja miałem neta z nadajnika o powyższych parametrach, jeszcze przed wybudowaniem tego masztu.
Na mapie http://mapa.btsearch.pl/ znalazłem nadajnik na ul. Lipinskiej ktróry ma troche inny numer 11103 najbliższy numerowi 11002 ale nie wiem czy to ten i czy dobrze to odczytuje
według mapy http://mapa.btsearch.pl/ nie ma nadajnika Plusa o numerze 11002 w Wołominie i okolicach
Na pewno nie jest to nadajnik przy ulicy Legionów 115 gdyż ja miałem neta z nadajnika o powyższych parametrach, jeszcze przed wybudowaniem tego masztu.
Na mapie http://mapa.btsearch.pl/ znalazłem nadajnik na ul. Lipinskiej ktróry ma troche inny numer 11103 najbliższy numerowi 11002 ale nie wiem czy to ten i czy dobrze to odczytuje
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Plus UMTS 2100, Wołomin, ul. Legionów 115uniu pisze:LAC:11002 CID 47942, 2-S SE(pd-ws)
No pewnie, że nie ma, bo to numer LAC (Location Area Code), czyli obszaru. A numer identyfikacyjny danej stacji bazowej to CID (Cell Identifier).uniu pisze:nie ma nadajnika Plusa o numerze 11002 w Wołominie i okolicach
Musi mieć ten sam numer LAC, bo wszystkie stacje bazowe danej sieci na danym obszarze mają ten sam LAC.uniu pisze:znalazłem nadajnik na ul. Lipinskiej ktróry ma troche inny numer
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
Masz rację. Dzieki za wyjaśnienie już to ogarnąłem i reklamacje też złożyłemYanusz pisze:No pewnie, że nie ma, bo to numer LAC (Location Area Code), czyli obszaru. A numer identyfikacyjny danej stacji bazowej to CID (Cell Identifier).
Ps aktualnie jadę na UMts 900mhz plusa z nadajnika cid 39185, 5-se(pd-ws) lac:50001 - czy ktoś mi powie gdzie on się znajduję
-
To nie masz źle, ja tylko EDGE bo na moim modemie nie da się wymusić 900mhzuniu pisze:Ps aktualnie jadę na UMts 900mhz
Mam nadzieję że naprawią bo jeszcze pół roku umowy

-
- Guru bezprzewodowy
To któryś z trzech umts900 od AERO2 . W Wołominie występuje problem z identyfikacją tych BTS-ów , na mapie pisze że te BTS maja zmieniony CID ( w grę wchodzą z Armii Krajowej , Gdyńskiej lub Lipińskiej). Gdybyś miał antenę kierunkowa to może udałoby się zweryfikować ten twój.)Podaj swój dokładny adres to może się uda po sektorze (kierunku).
-
<wycięte przez administratora>
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez uniu, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Guru bezprzewodowy
To ogranicza wybór do Lipińskiej i Gdyńskiej. Bliżej masz ten z Lipińskiej ale on widnieje w bazie do weryfikacji , jeśli już działa to najprawdopodobniej ten , mieszkasz na południowy-wschód od niego.(czyli sektor 5-SE). Gdyby nie działał to dalej z Gdyńskiej , ten też na tym kierunku.
-
A teraz od 2-3 dni straciłem transfer na HSPA+ 900 od Plusa i nawet Aero2 . Obie korzystały z tego samego BTS-a cid 39185, 5-se(pd-ws) lac:50001. Co się dzieje? Ledwo co mogę się z nimi połączyć - jakość połączenia to -103dbi 16% csq 5. Jeszcze 3 dni temu przy tej samej jakości transfer w aero wynosił ok 50KB a w plus 900 ok 300KB, a teraz 1-2 KB
Aktualnie został tylko Edge 25KB
Aktualnie został tylko Edge 25KB
-
Witam ponownie
Aktualnie naprawili ten nadajnik i znowu mam transfery na poziomie 400-700 KB
Korzystając z okazji jak w Wołominie jest z LTE? Rozumiem ze Plus korzysta z nadajników Mobylandu 1800Mhz- aktualnie na stronie mapa bts search pojawiło się bardzo dużo nadajników LTe. Czy ktoś z Wołomina korzysta z LTE? Jakie są transfery?
Pytam o powyższe gdyż w styczniu/lutym kończy mi się kolejne przedłużenie umowy z rabatem 50% 7GB pobieracz za free i nie wiem czy przesiąść się na Lte czy dalej korzystać z Hspa+ i walczyć o kolejny rabat 50%
Aktualnie naprawili ten nadajnik i znowu mam transfery na poziomie 400-700 KB
Korzystając z okazji jak w Wołominie jest z LTE? Rozumiem ze Plus korzysta z nadajników Mobylandu 1800Mhz- aktualnie na stronie mapa bts search pojawiło się bardzo dużo nadajników LTe. Czy ktoś z Wołomina korzysta z LTE? Jakie są transfery?
Pytam o powyższe gdyż w styczniu/lutym kończy mi się kolejne przedłużenie umowy z rabatem 50% 7GB pobieracz za free i nie wiem czy przesiąść się na Lte czy dalej korzystać z Hspa+ i walczyć o kolejny rabat 50%
-
No od piątku działa
Ja zostaje na starych zasadach. Mam gdzieś te LTE z nocnym pobieraniem od 1-7 rano. Wolę wolniej ale do 12.00
bez śmiesznego 50GB, nie ściągam tyle ale chodzi o komfort psychiczny braku ograniczeń.

-
LTE -Wołomin
Witam
ponawaiam pytanko Czy ktos uzytkuje LTE w WOłominie z nadajnika na ul. Legionów?
Według mapy BTS search jest tam nadajnik Mobyland 1800
ponawaiam pytanko Czy ktos uzytkuje LTE w WOłominie z nadajnika na ul. Legionów?
Według mapy BTS search jest tam nadajnik Mobyland 1800