Infrastruktura sieci bezprzewodowej
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Infrastruktura sieci bezprzewodowej
Witam. Z sieciami bezprzewodowymi mam dość duże doświadczenie, niestety nie tak dużą skalę, jaka mnie w tym momencie interesuje. W temacie sieci bezprzewodowych nie siedzę już od ładnych kilku lat i dla tego potrzebuję waszej pomocy drodzy użytkownicy forum.
Oto jaki mam problem:
Chciał bym dostarczać internet drogą radiową i zbudować dość dużą sieć wifi (100 klientów na start, docelowo ok. 300-400).
1. Jakiego sprzętu potrzebuję do centrum dystrybucyjnego? Co polecacie?
2. Jakie sprzęt i zabezpieczenia polecacie przy podłączaniu poszczególnych klientów?
3. Czy jest możliwość by wzmacniać sygnał danej sieci bezprzewodowej za pośrednictwem zestawów klienckich? (coś w stylu repeaterów)
4. Jeśli odpowiedź na pytanie 3 brzmi tak, to czy lepszym rozwiązaniem nie było by dodanie większej ilości centr dystrybucyjnych?
Oto jaki mam problem:
Chciał bym dostarczać internet drogą radiową i zbudować dość dużą sieć wifi (100 klientów na start, docelowo ok. 300-400).
1. Jakiego sprzętu potrzebuję do centrum dystrybucyjnego? Co polecacie?
2. Jakie sprzęt i zabezpieczenia polecacie przy podłączaniu poszczególnych klientów?
3. Czy jest możliwość by wzmacniać sygnał danej sieci bezprzewodowej za pośrednictwem zestawów klienckich? (coś w stylu repeaterów)
4. Jeśli odpowiedź na pytanie 3 brzmi tak, to czy lepszym rozwiązaniem nie było by dodanie większej ilości centr dystrybucyjnych?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Infrastruktura sieci bezprzewodowej
Profesjonalny. Serwer, switch, zestaw nadajnikow, anteny. Przy 100 klientach i duzej przepustowosci nie zrobisz tego na byle czym.Upgreydd pisze:Jakiego sprzętu potrzebuję do centrum dystrybucyjnego?
Cos w rodzaju nanostation po stronie klienta, PPPoE lub cos w stylu autentyfikacji przy pomocy radius. Cala reszta w.g. wymagan: n.p. filtrowanie MAC. Zalezy co chesz osiagnac.Upgreydd pisze:Jakie sprzęt i zabezpieczenia polecacie przy podłączaniu poszczególnych klientów?
Nie ma to najmniejszego sensu. Przelicz sobie jak wyglada podzial pasma.Upgreydd pisze:Czy jest możliwość by wzmacniać sygnał danej sieci bezprzewodowej za pośrednictwem zestawów klienckich?
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Wiem, że profesjonalnego sprzętu
Chodziło mi bardziej o typy konkretnie (firmy, modele).
Myślałem o radiusie, właśnie czytam o co chodzi z nanostation.
Do centrum dystrybucyjnego będę miał dociągnięty światłowód, tylko zastanawia mnie jaki zasięg mogę objąć wokół

Myślałem o radiusie, właśnie czytam o co chodzi z nanostation.
Do centrum dystrybucyjnego będę miał dociągnięty światłowód, tylko zastanawia mnie jaki zasięg mogę objąć wokół
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Chce kupic samochod - doradz mi cosUpgreydd pisze: Chodziło mi bardziej o typy konkretnie

A tak na powaznie - ty musisz ocenic co bedzie potrzebne. Na podstawie rozmieszczenia potencjalnych klientow, terenu.
Przyjrzyj sie rozwiazaniom Ubiquiti albo "drutuj" na Mikrotiku. Byc moze znajdziesz cos w portfolio Cisco, choc IIRC maja tylko indoor. Wszystkie inne zabawy pod tytulem low cost tp-link i Yagi koncza sie wywaleniem masy pieniedzy w bloto.
Ostatnio zmieniony 2012-11-25, 11:14 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Routing/uwierzytelnianie zazwyczaj załatwia się na x86 ze względu na koszty. Jako router możesz przyjrzeć się Vyatta lub MikroTik x86, lub po prostu Linux.
Co na bazy to niestety nie pomogę, zajdź na www.trzepak.pl - tam dowiesz się najwięcej pod tym kątem.
Co na bazy to niestety nie pomogę, zajdź na www.trzepak.pl - tam dowiesz się najwięcej pod tym kątem.
-
- Użytkownik forum
Pieniądze jakimi dysponuję na to to ok. 150tys. zł. Poszukam na trzepaku info w takim razie, dzięki.
PS. Co do samochodu to Ci doradzę, jak tylko mi podasz czego potrzebujesz. Ja napisałem jaki mam plan.
PS. Co do samochodu to Ci doradzę, jak tylko mi podasz czego potrzebujesz. Ja napisałem jaki mam plan.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Porownujac do samochodu napisales "chce jezdzic".Upgreydd pisze: Ja napisałem jaki mam plan.
Zeby rozplanowac cos takiego, potrzebujesz wiadomosci na temat rozlozenia klientow w terenie, czystosci eteru, pasma dla klientow i jeszcze miliona roznych rzeczy. Tego nikt za ciebie nie rozplanuje - zacznij od mapy w ktora wrysujesz stacje bazowa i klientow, podziel na sektory, popiesz jakie pasmo ma miec ktory klient...
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Zrób jeszcze biznesplan w którym uwzględnisz przychód z klienta, poniesione koszty na klienta i sprzęt, koszt łącza, pracowników.Upgreydd pisze:Pieniądze jakimi dysponuję na to to ok. 150tys. zł.
Instalacja u klienta 300zł bez zarobku, jaki abonament, 30-50zł od klienta (drożej nie sprzedasz), koszty łącza miesięczne, legalny pracownik jakieś 2500zł z ZUSem na miesiąc, telefony 24h/dobę bo "nie działa" itp.
Wg. mnie taki interes się obecnie w ogóle nie opłaci chyba że nie ma innych dostawców w okolicy ale w to wątpię.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Odnośnie dostawców jest "jedyny słuszny" czyli kochana TEPSA. Większość ludzi pluje sobie w twarz, że wzięli internet mobilny bo z zasięgiem orange, plusa, tmobile i playa jest kiepsko. średnie prędkości jakie uzyskują to 50-150kbps w zależności od dostawcy. Duża ilość osób nie ma w domu linii telefonicznej i są na to jedyne rozwiązanie skazani. Kiedyś była jedna radiówka, niestety padła ze względu na jakość łącza jakie mięli dostarczoną do centrum dystrybucyjnego - radiolinia na 20km. Chętnych na sam start mięli ok. 150 klientów, ja celuję w 100 klientów na start. Dodatkowo środki jakie mogę przeznaczyć na tą inwestycję są większe niż oni mięli.
Koszt łącza symetrycznego jakie mam zamiar wziąć na start to 100-150mbps, co przy 100 klientach startowych daje 1mbps gwarantowany a w realnym użytkowaniu na pewno będzie 2mbps i więcej. Koszt jaki muszę zapłacić za łączę to 2000zł/mies. (w tym oczywiście są rozbite koszty za dociągnięcie światłowodu), co na tych 100 klientów daje mi 20zł/mies. na klienta by mi się interes zwracał (nie licząc prądu). Przy cenie jaką mogę wziąć od klienta, tj. 50zł/klient/miesiąc (ze względu, że taniej nikt nie będzie miał w tym momencie) daje mi to zysk rzędu 3000zł, odliczając amortyzację i zużycie sprzętu + prąd sądzę, że miesięczny zysk powinien wynieść w granicach 2000zł na start. Co do ciągłych telefonów chcę rozwiązać to na zasadzie antena + access point i wyjście kablem UTP do klienta. Zero dostępu i konfiguracji od strony klienta. W DHCP przydzielany zewnętrzny IP i to, czy klient rozprowadzi go sobie routerem po domu jest tylko i wyłącznie kaprysem klienta.
Rentowność tego przedsięwzięcia jak najbardziej jest dodatnia.
Koszt łącza symetrycznego jakie mam zamiar wziąć na start to 100-150mbps, co przy 100 klientach startowych daje 1mbps gwarantowany a w realnym użytkowaniu na pewno będzie 2mbps i więcej. Koszt jaki muszę zapłacić za łączę to 2000zł/mies. (w tym oczywiście są rozbite koszty za dociągnięcie światłowodu), co na tych 100 klientów daje mi 20zł/mies. na klienta by mi się interes zwracał (nie licząc prądu). Przy cenie jaką mogę wziąć od klienta, tj. 50zł/klient/miesiąc (ze względu, że taniej nikt nie będzie miał w tym momencie) daje mi to zysk rzędu 3000zł, odliczając amortyzację i zużycie sprzętu + prąd sądzę, że miesięczny zysk powinien wynieść w granicach 2000zł na start. Co do ciągłych telefonów chcę rozwiązać to na zasadzie antena + access point i wyjście kablem UTP do klienta. Zero dostępu i konfiguracji od strony klienta. W DHCP przydzielany zewnętrzny IP i to, czy klient rozprowadzi go sobie routerem po domu jest tylko i wyłącznie kaprysem klienta.
Rentowność tego przedsięwzięcia jak najbardziej jest dodatnia.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Szczerze: za 2000 PLN mi by sie nie chcialo. Wolal bym isc do pracy i miec po 8h spokoj.Upgreydd pisze:sądzę, że miesięczny zysk powinien wynieść w granicach 2000zł na start
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Weź pod uwagę, że to na start tak wygląda.key pisze:Szczerze: za 2000 PLN mi by sie nie chcialo. Wolal bym isc do pracy i miec po 8h spokoj.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-11-25, 15:10 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-11-25, 15:10 przez Upgreydd, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dokladnie to samo ma sie z zarobkami w firmach. Zaczynasz z wiecej niz 2kPLN/miesiac, masz duzo spokojniejsze zycie i - bedac dobrym - tez szanse zeby zarabiac wiecej.
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Chyba zeszliśmy z tematu, to czy koledze się opłaca i ogólne wyceny do nas nie należą - to jest jego sprawa.
Nie starajmy się uczyć życia, nie to forum.
Nie starajmy się uczyć życia, nie to forum.
- wojteks
- *** Administrator ***
Skoro znasz realia to życzę powodzenia.Upgreydd pisze:Rentowność tego przedsięwzięcia jak najbardziej jest dodatnia.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Mozna probowac ostrzec przed bledami. Urok forum jest w tym, ze kazdy pytajacy wie lepiej. A potem jest placz i zgrzytanie zebow.
Ale w sumie jakos nie ma sensu ratowac calego swiata.
Ale w sumie jakos nie ma sensu ratowac calego swiata.
Nie pomagam na PW.