E398 - stery i aplikacja iPlus

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szusownik
Początkujący użytkownik forum

E398 - stery i aplikacja iPlus

Post autor: szusownik »

Witam wszystkich forumowiczów.

Przede wszystkim 1: dzięki za masę cennych informacji, które można tu znaleźć.

Przede wszystkim 2: gratulacje i podziękowania dla autora TOP NET INFO. Program jest mały, sprawny, b. funkcjonalny, szybki, nie miesza w rejestrze - najwyższe słowa uznania!!!

Po dwóch latach PLAY'a przesiadam się wlasnie na iPlusa LTE, modem E398, WinXP.
No i jest parę problemów.

1.Aplikacja iplusa jest koszmarna (dlatego trafiłem na to forum i dogrzebałem się do TNI)
2.Mimo wyłączania autostartu na wszystkich dyskach, aplikacja iPlusa uruchamia się po każdym wpięciu modemu w port USB
3.Dlatego odinstalowałem ją, co niestety spowodowało usunięcie sterowników modemu :( TNI nie komunikuje się z modemem

Nie mogę znaleźć w sieci sterów do E398, proszę o link jeśli gdzieś to można pobrac.
Jeśli nie, będę musiał znów instalować iPlusa. A może jest jakiś sposób żeby dezaktywować autouruchamianie tej gównianej aplikacji wraz z każda inicjacją modemu?

Dzieki za pomoc.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: E398 - stery i aplikacja iPlus

Post autor: ja.michal »

Jeśli chodzi o sterowniki to możesz wyciągnąć ręcznie z jakiegoś Mobile Partnera.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=412899#412899

Jeśli chodzi o wirtualny CD to możesz wyłączyć to komendami AT.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=149381#149381
szusownik

Rozumiem że komendę AT wpisuję w TNI w zakładce Komunikacja AT i PIN/ w Wyslij komendę przed poł. z internetem.

Czy jednorazowe wysłanie komendy załatwia sprawę, czy musi ona być wysyłana za każdym razem?

Co do sterów E398, jeśli ktoś może wysłać linke do gotowych będe b. wdzięczny.
Czy są jakiekolwiek zagrożenia przy pracy na takich zew. sterach vs. na sterowaniu z iPlusa?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Tak, wysyłasz np. przez TNI. Komendę wystarczy raz wysłać. To na stałe zmieniasz.

Co do sterowników to nawet w iPlus managerze są te od Huawei czyli te same co ma Mobile Partner. ;)

Wejdź w link, który ci podałem i na konto chomikowe kolegi. Tam masz wszystko co trzeba.
szusownik

No i gitara. Udało się, dzięki za pomoc :)

Choć (na marginesie):
1. modem nie łączy się z siecią w trybie LTE (błąd 619)
(przez aplikację iPlusa LTE się łączyło, słabo bo słabo ale się łączyło)

2. kombinacja z jaką udało mi nawiązać połączenie to wybór modemu Hauwei LTE > technologia WCDMA i jest to połączenie skaczące między HSPA++ a UMTS
(przez aplikację iPlusa 3G nie łączyło się wcale...)

Na infolinii iplusa mr. technik powiedział mi, że karta SIM którą otrzymałem podpisując umowę jest nieodpowiednia do E398 i nie będzie obsługiwać 3G. Trzeba wymienić.
Możliwe to w ogóle?
(teraz przez TNI na tej właśnie karcie łączę się w 3G, nie mogę w LTE... niezły bigos z tym iPlusem...)

[ Dodano: 2012-09-07, 18:40 ]
Aha, z wyłączeniem wirtualnego CD-Rom E398 też nie tak prosto:

Polecenie:
AT^U2DIAG=256
Odpowiedź:
AT^U2DIAG=256

COMMAND NOT SUPPORT

Informacja:
Linie w których znajduje się znak "^" mogą nie być odpowiedzią na wysłaną komendę AT a dodatkową informacją wysłaną przez modem.
-----------------------------

Jakieś pomysły?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jeśli chodzi o LTE w TNI to nie pomogę bo nie wiem. ;)

Co do skoków HSPA+ <> UMTS to normalne. W przypadku braku lub małej transmisji stacja "zrzuca" do UMTS. Aplikacja Plusa po prostu tego nie pokazywała.

Jeśli chodzi o kartę SIM to powinna być inna, ale do LTE. Dokładniej to karta USIM (zamiast SIM).

[ Dodano: 2012-09-07, 18:43 ]
Z komendami AT i wyłączaniem wirtualnego CD miałem do czynienia tylko w E160. Nie mam pojęcia jak to wygląda w nowych modemach.
szusownik

Otrzymałem kartę USIM LTE.
I co, ona jest niedobra do E398, modem rzeczywiście nie będzie pracował poprawnie w 3G?
usagi
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: usagi »

szusownik pisze:Otrzymałem kartę USIM LTE.
Swoją drogą to dziwne. Masz przecież wszystko, aby łączyć się z Internetem tak, jak to sobie Plus wymyślił i nadal Ci nie działa. :szok:
Usagi
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Powinno być wszystko w porządku.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

szusownik pisze: I co, ona jest niedobra do E398, modem rzeczywiście nie będzie pracował poprawnie w 3G?
Dlaczego ma nie działać-jakieś nowe teorie? Tak jak napisał wyżej @ja.michal update karty jest wymagany do LTE (USIM-karta jest uniwersalna kompatybilna wstecznie). Co do komend to działają: http://chomikuj.pl/lesiolo/Modemy+GSM/F ... uawei/E398 . :ok:
jareq
szusownik

Trudno powiedzieć co to za teorie. Fakty są takie, że przez aplikację iPlusa 3G nie łączyło się wcale. Tylko LTE lub 2G.
(i tu nie mogło być pomyłki, bo zaawansowanej konfiguracji tam nie ma)

Przez TNI jest dokładnie odwrotnie.
(i tu ew. może być jakis problem konf. - choć zasadniczo zostawiałem wszystko w trybie automatycznym).

[ Dodano: 2012-09-07, 19:45 ]
@jarek999
dzięki za te komendy. ten set jest zapewne odpowiedni do E398. niestety akurat nie ma tam takiej, która wyłącza tylko wirtualny CD.

a tak przy okazji: komendy AT można wysyłać na aktywnym połączeniu czy najpierw rozłączyć?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

szusownik pisze:Trudno powiedzieć co to za teorie. Fakty są takie, że przez aplikację iPlusa 3G nie łączyło się wcale. Tylko LTE lub 2G. ...
a tak przy okazji: komendy AT można wysyłać na aktywnym połączeniu czy najpierw rozłączyć?
Aplikacja iPlusa jest za bardzo rozbudowana,obciążająca przez to nie potrzebnie system komputera, rzadko aktualizowana. Mogę polecić rosyjski Megafon, CP, Mobile Partner. Ja zawsze wysyłam komendy AT przy nie aktywnym połączeniu z siecią. ;)
jareq
szusownik

Tak, te komendy AT^SETPORT=(...) działają z E398

(najbliższa - AT^SETPORT="A1,A2;1,2,3,A2" - Wyłącza NDIS i CDROM - jest modem i SD, a NDIS czyli, jesli dobrze wnioskuje, karta sieciowa raczej wolałbym żeby byłą włączona)

A może ktoś potrafi skompilować taką, która wyłącza TYLKO CD-rom?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

szusownik pisze:Tak, te komendy AT^SETPORT=(...) działają z E398
A może ktoś potrafi skompilować taką, która wyłącza TYLKO CD-rom?
Moim zdaniem najsensowniejsze jest wyłączenie w takim przypadku: AT^SETPORT="A1,A2;1,2,3,7" - Disable CD + SD , gdyż jak wyłączymy NDIS to przy LTE może nie osiągać zawrotnych speedów.
jareq
Awatar użytkownika
FileNotFound

Post autor: FileNotFound »

szusownik pisze: Nie mogę znaleźć w sieci sterów do E398, proszę o link jeśli gdzieś to można pobrac.
Ja korzystam z rosyjskiego źródła: http://single-build.narod.ru/download-h ... ivers.html
szusownik pisze:A może jest jakiś sposób żeby dezaktywować autouruchamianie tej gównianej aplikacji wraz z każda inicjacją modemu?
Zamiast bawić w komendy AT, w menedżerze urządzeń wyłączam (prawoklik na urządzenie i "wyłącz") obydwa urządzenia. Możesz wyłączyć tylko CD-rom :)
Obrazek
oops.. File Not Found
ODPOWIEDZ