Internet bezprzewodowy i jdownloader
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Internet bezprzewodowy i jdownloader
Witam,
używa ktoś z Was jDownloadera? Mnie już wkurza ten program, co mi się net przerwie to muszę od nowa aktywować wszystkie pliki gdyż jd nie potrafi sam poczekać na połączenie - używam net_info który sam połączy w razie rozłączenia - albo sam połączyć, w ogóle nie widzę w nim opcji połączenia przez modem. Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym programem?
Ewentualnie jaki inny downloader do premek?
Dzieki.
używa ktoś z Was jDownloadera? Mnie już wkurza ten program, co mi się net przerwie to muszę od nowa aktywować wszystkie pliki gdyż jd nie potrafi sam poczekać na połączenie - używam net_info który sam połączy w razie rozłączenia - albo sam połączyć, w ogóle nie widzę w nim opcji połączenia przez modem. Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym programem?
Ewentualnie jaki inny downloader do premek?
Dzieki.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Internet bezprzewodowy i jdownloader
Dla jD nie ma znaczenia, skad bierzesz internet. Po przerwaniu i przy braku kont premium pliki nie sa wznawiane.
Ostatnio zmieniony 2012-11-24, 20:01 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
- kris_kjk
- Specjalista bezprzewodowy-junior
JDownloader idealnie nadawał się np. do pobieranie plików w częściach, dodatkowo odczytywał kody captcha, łączył pobrane pliki w jeden, wypakowywał archiwa itp. Mając internet ze zmiennym IP i pobierając plik w kilku częściach, po pobraniu pierwszej musieliśmy odczekać np. 30 minut (jeśli nie posiadaliśmy konta Premium), aby móc pobrać kolejną część lub rozłączyć się i po ponownym połączeniu mieliśmy inne IP, wiec można było pobierać kolejną część - JDownloader robił to automatycznie. Używając go z "odpowiednim" routerem wystarczyło w JDownloader dobrze nagrać skrypt i uruchomić go na stałe. Zaznaczaliśmy linki, a potem to szło z automatu ... program wchodził na pierwszy link, ewentualnie odczytywał Captcha, pobierał, robił restart połączenia internetowego w routerze (otrzymywaliśmy inny IP), program pobierał kolejny link, itd. Jeśli wyłączyliśmy komputer lub utraciliśmy połączenie z internetem przy pobieraniu np. 3 części pliku, to po ponownym włączeniu rozpoczynał od początku pobieranie tego 3 pliku/części. Ten program chodził w tle, wystarczyło dodawać mu kolejne linki, ewentualnie wyskakiwało okienko do wpisania kodu Captch itp., jeśli sam program nie mógł sobie poradzić.

@TheArt wystarczy odpowiednio skonfigurować/ustawić program, ma całą masę ustawień, niestety nie korzystam z tego programu (testowałem go jakieś dwa lata temu), a do pobierania z kont premium to wystarczy pewnie dowolny menager pobierania np. FlashGet itp.

@TheArt wystarczy odpowiednio skonfigurować/ustawić program, ma całą masę ustawień, niestety nie korzystam z tego programu (testowałem go jakieś dwa lata temu), a do pobierania z kont premium to wystarczy pewnie dowolny menager pobierania np. FlashGet itp.
-
- Stały użytkownik forum
Gdyby nie miało potrafiłby wznowić połączenie modemowe, czego nie zrobi gdyż nie posiada konfiguracji ku temu. Gdzie wpisać APN? Dlaczego nie wznawia pobierania gdy system sam się połączy?key pisze:Dla jD nie ma znaczenia, skad bierzesz internet. Po przerwaniu i przy braku kont premium pliki nie sa wznawiane.
Teraz gdy się rozłącza net to jD staje i mrozi pobierania, nawet jak net_info wznowi to jD stoi i trzeba ręcznie go pobudzać do pracy, jD nadaję się jedynie do połączeń szerokopasmowych gdyż z Internetem komórkowym nie radzi sobie albo znacie odpowiadające za to opcje.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Problemem jest nie jD, tylko sposob w jaki dzialaja serwery. Dostajesz polaczenie jednarazowe, przypisane do jednego IP i na krotki okres czasu. Po zerwaniu polaczenia nie mozesz go odnowic. Dlatego w jD nie ma konfiguracji - tego sie nie da zrobic na kontach bezplatnych.TheArt pisze:Gdyby nie miało potrafiłby wznowić połączenie modemowe, czego nie zrobi gdyż nie posiada konfiguracji ku temu.
Nie pomagam na PW.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A to już wina programu, że po rozłączeniu internetu nie potrafi odnowić pobierania pliku od nowa. Musisz szukać innego programu.używa ktoś z Was jDownloadera? Mnie już wkurza ten program, co mi się net przerwie to muszę od nowa aktywować wszystkie pliki gdyż jd nie potrafi sam poczekać na połączenie - używam net_info który sam połączy w razie rozłączenia - albo sam połączyć, w ogóle nie widzę w nim opcji połączenia przez modem. Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym programem?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W tym wypadku wina serwera. Zobatrz jak dzialaj one click hoster bez kont premium. Program sam nie wznowi pobierania, do tego jest potrzebne wpisanie captcha.YaHooo pisze:A to już wina programu, że po rozłączeniu internetu nie potrafi odnowić pobierania pliku od nowa.
Nie pomagam na PW.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie wszystkie, z resztą z częścią captha jdowloader sobie sam radzi.key pisze:W tym wypadku wina serwera. Zobatrz jak dzialaj one click hoster bez kont premium. Program sam nie wznowi pobierania, do tego jest potrzebne wpisanie captcha.
A co do problemu, rozwiązaniem nie jest czasem zmiana opcji "if file already exists" na overwrite bądź auto rename?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Mowisz ogolnikami 
Z tymi 6..8 serverami ktore ja uzywam sobie nie radzi
Wygodniej sciaganac z palca te dwa lub trzy pliki w tygodniu.

Z tymi 6..8 serverami ktore ja uzywam sobie nie radzi

Nie pomagam na PW.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ale mi chodzi, że jak program wykryje zerwanie się internetu, powinien z automatu rozpocząć pobieranie od nowa (w przypadku konta premium wznowić pobieranie od momentu w którym skończył).key pisze:W tym wypadku wina serwera.
A co do samego programu, to wg mojej opinii jest to ociężała kobyła. Są inne, wg mnie lepsze programy do tego celu.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
O czym wy gadacie, ja mam konta premium, chodzi o to że mam neta z Play.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
TheArt to było pisać o tym na początku. Ja bym naprawdę zmienił menadżera. A to, że masz internet z Playa nic nie ma do rzeczy.
A do wznawiania połączenia możesz użyć oddzielnych programów.
A do wznawiania połączenia możesz użyć oddzielnych programów.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Guru bezprzewodowy
Przetestowałem u siebie i JDownloader poprawnie wznawia połączenie z serwerem (FTP). Z Aero2 łącze się za pomocą aplikacji T-Mobile z E353u2 (ma opcje połącz ponownie po zerwaniu połączenia). Generalnie albo JDownloader łączy od razu albo odlicza 5 minut i próbuje ponownie wznowić. Tylko, że serwer musi obsługiwać wznawianie połączeń.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dokladnie to juz chyba napisalemmarens pisze:Tylko, że serwer musi obsługiwać wznawianie połączeń.

Nie pomagam na PW.
- kris_kjk
- Specjalista bezprzewodowy-junior
JDownloader idealny był do pobierania z serwera pliku który miał kilka GB i był podzielony na części. Nawet jak było 15 części i na tej 15 przerwał internet itp., to możne nie udało się wznowić od tego przerwanego miejsca pobierania, ale pobierał od początku tylko tą 15 część, a to w sumie nic w przeliczeniu na kilka GB.
Może do pobierania pojedynczych plików są lepsze programy, ale JDownloader był kiedyś w czołówce jeśli chodzi o pobieranie plików umieszczonych w częściach, obsługując "kody", był świetny zwłaszcza jeśli nie posiadamy kont premium, sam restartował połączenie aby uzyskać inne IP i pobierał dalej ... aż chyba go sprawdzę.
Może do pobierania pojedynczych plików są lepsze programy, ale JDownloader był kiedyś w czołówce jeśli chodzi o pobieranie plików umieszczonych w częściach, obsługując "kody", był świetny zwłaszcza jeśli nie posiadamy kont premium, sam restartował połączenie aby uzyskać inne IP i pobierał dalej ... aż chyba go sprawdzę.
-
- Stały użytkownik forum
Co masz w konfigu wpisane? Gdzie wpisałeś APN?marens pisze:Przetestowałem u siebie i JDownloader poprawnie wznawia połączenie z serwerem (FTP). Z Aero2 łącze się za pomocą aplikacji T-Mobile z E353u2 (ma opcje połącz ponownie po zerwaniu połączenia). Generalnie albo JDownloader łączy od razu albo odlicza 5 minut i próbuje ponownie wznowić. Tylko, że serwer musi obsługiwać wznawianie połączeń.
Mam zewnętrzny program do wznawiania, top net_info ten z forum, wznawia w kilka sekund, co z tego skoro jD jak nie umie się sam połączyć to mrozi download i trzeba ręcznie aktywować. MAM PREMIUM TURBOBIT.
Mówicie inny program, który więc drodzy bracia i siostry.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W konfiguracji modemu (<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>). jD pracuje jedna warstwe wyzej - jest mu obojetne jak laczysz sie z netem.TheArt pisze:Gdzie wpisałeś APN?
Nie wrzeszcz.TheArt pisze:MAM PREMIUM TURBOBIT.
Wystartuj download w przegladarce, przerwij polaczenie, sprawdz czy po powrocie polaczenia przegladarka bedzie w stanie podjac download tam, gdzie przerwales. Jesli nie, to problem lezy po stronie serwera, nic nie zrobisz.
Sam jD potrafi wznawiac polaczenia.
Nie pomagam na PW.
-
- Guru bezprzewodowy
Nigdzie nie wpisałem APN, łącze się za pośrednictwem Internet Manager i on wznawia przerwane połączenie.TheArt pisze:Gdzie wpisałeś APN?
@TheArtkey pisze:Sam jD potrafi wznawiac polaczenia.
Już wiem gdzie jest problem, JDownloader wznawia połączenie jak reconnect nastąpi stosunkowo szybko, jeśli trwa to dłużej to faktycznie trzeba ponownie aktywować. Może powinno pomóc jak w <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> ustawisz czas ponownego połączenia na jak najmniejszą wartość. Innym pomysłem może być zastosowanie jakiegoś programiku współpracującego z dialup np. GetRight tak aby samodzielnie wznawiał przerwane połączenie modemowe.
Jak przerywa Ci internet to nie masz komunikatu (w jD): Problemy z siecią i oczekiwanie (odlicza od 5min w dół)? Zaobserwowałem, że raz odlicza 5min z komunikatem problemy z siecią a raz 5sek jako zwykła próba połączenia z nowym partem i pewnie tu tkwi problem. Ile Ci zajmuje wznowienie połączenia?
Myślę, że problem uda się rozwiązać jak uda Ci się wznawianie połączenia ustawić tak aby internet ponownie połączył się w ciągu 5sek.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ja swojego czasu używałem http://wordrider.net/freerapid/ ten program automatycznie w przypadku zatrzymania pobierania wznawia pobieranie po chyba 5 minutach.TheArt pisze: Mówicie inny program, który więc drodzy bracia i siostry.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
U mnie top-netinfo wznawia połączenie od razu, trwa to krócej niż 5 sekund. Natomiast jD zamraża się od razu po przerwaniu połączenia z siecią, fajna byłaby opcja żeby wznawiał pobieranie po np minucie.marens pisze:@TheArt
Już wiem gdzie jest problem, JDownloader wznawia połączenie jak reconnect nastąpi stosunkowo szybko, jeśli trwa to dłużej to faktycznie trzeba ponownie aktywować. Może powinno pomóc jak w »Top NetInfo« ustawisz czas ponownego połączenia na jak najmniejszą wartość.
Na razie zamieniłem jD na Mipony, przetestuję.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-11-26, 20:15 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-11-26, 20:15 przez TheArt, łącznie zmieniany 1 raz.