Internet w domu po iplusie(modem EDGE + router Wifi Linksys)

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kajo
Początkujący użytkownik forum

Post autor: kajo »

Witam wszystkich i proszę o poradę !!!!!!

Jestem nowy na forum >>> mam problem z założeniem internetu w domu jednorodzinnym >>> 45 dni temu byli u mnie z Netii i naciagneli mnie na internet i tel z Wimaxa >>> po 45 dniach okazało się że tam gdzie mieszkam nie ma sygnału >>> więc muszę przeprosić dostęp komórkowy >>> myślałem za iplusem >>> chcę rozprowadzić go po domu poprzez router wifi Linksys WRT54GL-EU v1.1 na 2 komutery >>> problem w tym że router ma wejście ethernetowe >>> a modemy zew mają USB >>> wiem że są przejściówki z USB na RJ45 ale czy bedą działać >>> Pytanie czy połączenie modemu Edge ( bo tylko to jest w zasięgu ) z powyższym routerem po tej przejsciówce będzie dostępem dla tych 2 komputerów >>> czy da się skonfigurować router na dostępie komórkowym >>> czy na każdym z komputerów muszę mieć zainstalowane iplus manager >>> może ktoś już coś takiego zrobił >>>
Proszę o pomoc bo jestem w kropce

Pozdrawiam

Kajo
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Internet w domu po iplusie(modem EDGE + router Wifi Link

Post autor: zDaleKi »

Na początku pytanie, dlaczego zamiast kropki czy przecinak używasz >>> jakoś dziwnie się to czyta.

Co do Twojego problemu, to żadna przejściówka RJ45/USB do WRT54GL tego nie załatwi.
Rozwiązanie Twojego problemu jest w FAQ.

A dokładnie to tu (jeżeli modemu na USB):
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7370

Lub (jeżeli użyjesz standardowego modemu PCMCIA):
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=3656
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
kajo
Początkujący użytkownik forum

Post autor: kajo »

Witam

Też o tym myslałem i pewno na tym się skończy ale zastanawiałem się czy są jakieś routery wifi z wejsciem usb bez wbudowanego modem ADSL ( np do neostrady ) >>> szperałem w necie ale jakoś się nie mogłem doszukać >>> może ktoś słyszał o takowych .

Pozdrawiam

KJ
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Internet w domu po iplusie(modem EDGE + router Wifi Link

Post autor: zDaleKi »

kajo pisze:ale zastanawiałem się czy są jakieś routery wifi z wejsciem usb bez wbudowanego modem ADSL ( np do neostrady )
Chwila, a ten http://www.draytek.pl/?k=aktualnosci&ads=jeden&nrs=28
Z tego co widzę w tym opisie mozna do niego podłączyć modem na USB i nie ma ADSLa. A chyba o taki pytasz?

Nie można też mylić routerów z wbudowanym "wyjściem" USB. Gdyż pod takie wyjście można podłączyć dysk twardy na USB, drukarkę ale nie można podłączyć modemu GPRS/3G.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ