D-Link DIR-635 i modem 3G
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
D-Link DIR-635 i modem 3G
Witam,
czy ktoś przebrnął pomyślnie przez konfigurację modemu 3G podpiętego do portu USB w tym routerze i mógłby się podzielić szczegółami?
Posiadam najnowszy firmware (2.32EU), wybrałem opcję 3G USB Adapter i providera z listy. Niestety wygląda na to, że modem nawet nie próbuje nawiązać połączenia, a w logach brak jakichkolwiek informacji na ten temat.
Modem, który teraz testuję działa bez problemu po podpięciu do laptopa, ale nie po podpięciu do routera. Być może ZTE MF636 nie nadaje się do takich zastosowań?
czy ktoś przebrnął pomyślnie przez konfigurację modemu 3G podpiętego do portu USB w tym routerze i mógłby się podzielić szczegółami?
Posiadam najnowszy firmware (2.32EU), wybrałem opcję 3G USB Adapter i providera z listy. Niestety wygląda na to, że modem nawet nie próbuje nawiązać połączenia, a w logach brak jakichkolwiek informacji na ten temat.
Modem, który teraz testuję działa bez problemu po podpięciu do laptopa, ale nie po podpięciu do routera. Być może ZTE MF636 nie nadaje się do takich zastosowań?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: D-Link DIR-635 i modem 3G
Nic dziwnego. Ten router nie jest przystosowany do podziału internetu mobilnego. A port USB nie służy do podłączenia modemu.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Z tego by wynikało, że jednak D-Link przewidział współpracę z modemami USB. Ciekawe tylko czy jest jakaś lista kompatybilnych urządzeń?quorthon pisze:wybrałem opcję 3G USB Adapter
-
Przynajmniej teoretycznie jest przystosowany: ftp://ftp.dlink.co.uk/dir_products/dir-635/dir-635_manual_v2.10.pdf, strona 29.
Jak dotąd nie udało mi się znaleźć informacji o liście kompatybilnych modemów, co jest trochę dziwne.
Liczę więc na info od osób, które miały do czynienia z tym routerem i próbowały skłonić go do współpracy z jakimś modemem 3G.
Jak dotąd nie udało mi się znaleźć informacji o liście kompatybilnych modemów, co jest trochę dziwne.
Liczę więc na info od osób, które miały do czynienia z tym routerem i próbowały skłonić go do współpracy z jakimś modemem 3G.
-
- Stały użytkownik forum
Witam, chciałbym odnowić wątek. Chcę uruchomić internet przez modem 3G w tym routerze i przynajmniej z modemem iplusa mi nie idzie. Będę próbował teraz na play. Co do oprogramowania to mam wgrane najnowsze 2.34 EU a sprzęt B1.
Może ktoś już rozwiązał problem u siebie? Pozdrawiam
Może ktoś już rozwiązał problem u siebie? Pozdrawiam

-
wprawdzie mam DIR655 ale problem jest podobny. Zgodnie z info na stronach wsparcia D-link (bo tam to znalazłem) router może współpracować tylko z 2 modelami modemów. Ponieważ żadnego nie mam (jeden to jak pamietam D-link drugi chyba Huewai) próbowałem z innymi i nie działa (dokładnie tak jak opisałeś). Słowem aby z tego skorzystać najprawdopodobniej trzeba zainwestować w konkretny modem GSM
-
- Użytkownik forum
Miałem kiedyś podobne problemy jak wy,podałem się po kilku dniach walki z modemami i ich
próbą odpalenia na routerze . W moim przypadku padło na D-linka model dir 855,modemy jakie miałem to E1820 z Plusa ,E1750 z Orange i E 169 z tymi dwoma ostatnimi mogłem zrobić małą gafe ale mniejsza o to. Temat wrócił za jakiś czas i coś mnie oświeciło by poprzez komende AT włączyć modemy w tryb pracy tylko jako modem.Straciłem czytnik kart i modem przestał być widziany jako cd-rom.W systemie miałem tylko modem i nic więcej.
Podpiąłem modem do routera i wszystko zaświeciło,wszystkie 3 modemy śmigały.
Potem podpiąłem je do Ubiquiti Routerstation Pro wszystko poszło jak z płatka .Działały na sofcie Open-Wrt i DD-Wrt.Jakby było mało to potem w kolejce stał mikrotik , minutka konfiguracji i śmigały wszystkie na RB 411U i RB 493G.Obecnie E1820 z Iplusem robi jako moje awaryjne łącze w Mikrotiku RB 493G.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 069b1.html
próbą odpalenia na routerze . W moim przypadku padło na D-linka model dir 855,modemy jakie miałem to E1820 z Plusa ,E1750 z Orange i E 169 z tymi dwoma ostatnimi mogłem zrobić małą gafe ale mniejsza o to. Temat wrócił za jakiś czas i coś mnie oświeciło by poprzez komende AT włączyć modemy w tryb pracy tylko jako modem.Straciłem czytnik kart i modem przestał być widziany jako cd-rom.W systemie miałem tylko modem i nic więcej.
Podpiąłem modem do routera i wszystko zaświeciło,wszystkie 3 modemy śmigały.
Potem podpiąłem je do Ubiquiti Routerstation Pro wszystko poszło jak z płatka .Działały na sofcie Open-Wrt i DD-Wrt.Jakby było mało to potem w kolejce stał mikrotik , minutka konfiguracji i śmigały wszystkie na RB 411U i RB 493G.Obecnie E1820 z Iplusem robi jako moje awaryjne łącze w Mikrotiku RB 493G.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 069b1.html
Ostatnio zmieniony 2011-02-03, 06:20 przez paul klacska, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Mam pytanie do forumowicza "paul klacska", jakich komend AT użyłeś do tego, aby modemy "zaskoczyły" na routerze? Jakieś małe HOWTO? Zaznaczam, że listę komend AT dla modemu znalazłem na forum. Mi chodzi o te, konkretne, które doprowadziły do sukcesu
Czy są one zapisywane w modemie trwale, w jakimś NVRAM, tak by po przepięciu modemu z PCta do DIR-635 była pamiętana konfiguracja po komendach AT?
Będę bardzo zobowiązany. Mam DLinka DIR-635 a mam zamiar dokupić modem 3G. Na razie rozpatruję zakup Option iCON 505 lub DLink DWM-156.
Jak na razie tylko DWM-156 podłączony do DIR-635 został przez niego rozpoznany ale nie chciał jednak nawiązać łączności 3G, być może z powodu trybu, w którym pracuje i konieczne byłyby polecenia AT o których wspomniano powyżej?
"iCON 505" wpięty do DIR-635 chyba nie został przez niego rozpoznany. Przemawia za tym info w Setupie DIR-635...
Może jakieś sugestie w kwestii alternatywnego modemu 3G do w/w routerka? Nie chciałbym przy tym zbytnio szaleć finansowo - do 250zł za modem

Będę bardzo zobowiązany. Mam DLinka DIR-635 a mam zamiar dokupić modem 3G. Na razie rozpatruję zakup Option iCON 505 lub DLink DWM-156.
Jak na razie tylko DWM-156 podłączony do DIR-635 został przez niego rozpoznany ale nie chciał jednak nawiązać łączności 3G, być może z powodu trybu, w którym pracuje i konieczne byłyby polecenia AT o których wspomniano powyżej?
"iCON 505" wpięty do DIR-635 chyba nie został przez niego rozpoznany. Przemawia za tym info w Setupie DIR-635...
Może jakieś sugestie w kwestii alternatywnego modemu 3G do w/w routerka? Nie chciałbym przy tym zbytnio szaleć finansowo - do 250zł za modem
- esem
- Użytkownik forum
A jak odpalić na nim e-3131 ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie da się, patrz kilka postów wcześniej.esem pisze:A jak odpalić na nim e-3131 ?
Nie pomagam na PW!