Typy nadajników CDMA 450-420
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Typy nadajników CDMA 450-420
Witam, mieszkam 500m od nadajnika firmy Nordisk o technologii CDMA. Ale jest to nadajnik CDMA420. Chciał bym się dowiedzieć O ile słabszy jest on od nadajnika CDMA450
I na czym polega ich działanie
I na czym polega ich działanie
-
- Stały użytkownik forum
Re: Typy nadajników CDMA 450-420
różnice pomiędzy 420 a 450 są minimalne ale można powiedzieć że 420 jest ciut lepsze..
- wojteks
- *** Administrator ***
To jest tylko inna częstotliwość, nie wiem o co Ci chodzi z tym "słabszy".MalinA. pisze: O ile słabszy jest on od nadajnika CDMA450
Rozsiewają internet w technologii CDMA EVDO.MalinA. pisze:I na czym polega ich działanie
CDMA450 to stacje bazowe Orange, CDMA420 to Nordisk którego właścicielem jest Plus czyli w sumie CP.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Czyli gdy kupie internet z Plusa, to on będzie działał na tym nadajniku blisko mnie? (500m)
- wojteks
- *** Administrator ***
Ale musisz kupić internet CDMA a nie normalny GSM/UMTS.MalinA. pisze:Czyli gdy kupie internet z Plusa, to on będzie działał na tym nadajniku blisko mnie?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Tak wiem. :D Bo aktualnie mam CDMA z Orange (nadajnik 5km ode mnie) i chodzi wolno po 100kb/s a nawet nie. :D Dzwoniłem dziś do nich i powiedzieli że jest bardzo słaby zasięg i potrzebna jest antena kierunkowa dla polepszenia, ale po co to robić jeśli mam koło siebie internet plusa :D
-
- Początkujący użytkownik forum
Ja mogę udowodnić ze nadajniki plusa czyli nordisk są słabsze, niżej zamontowane.
Mieszkam w lini prostej od nadajnika orange 15KM sygnal na axesstelu mv410 orange -78 blok 3 pietro zas okolo 14 km tez w lini prostej jest nordisk kolega ma ruter mv410lr i jak przyszedl do mnie to dioda palila sie pomarancz zielony podlaczlem axesstel menager i sie okazlalo sie ze -90. Anteny sektorowe są akurat w moją strone co gwarantuje pokrycie.
W twoim przypadku 500 metrów to osiagniesz wysoki wskaznik jakosc na modemie anydata
w nordisku byl model 510l i on ma oprogramowanie z paskiem jakosci pomarancz i czerwony gwarantuje ci przy pustej sieci najwyzsze osiagi zas anydata 520l dostepna teraz w nordisk i plus jest slabsza a iplus menager niepokazuje jakosc tylko sygnal.
Nawet patrzac na mapke bts nadajnikow nordisk jest wiecej i sa gęsciej ulokowane wiec i pewnie odpowiednio ustawione jesli chodzi o moc.
Mieszkam w lini prostej od nadajnika orange 15KM sygnal na axesstelu mv410 orange -78 blok 3 pietro zas okolo 14 km tez w lini prostej jest nordisk kolega ma ruter mv410lr i jak przyszedl do mnie to dioda palila sie pomarancz zielony podlaczlem axesstel menager i sie okazlalo sie ze -90. Anteny sektorowe są akurat w moją strone co gwarantuje pokrycie.
W twoim przypadku 500 metrów to osiagniesz wysoki wskaznik jakosc na modemie anydata
w nordisku byl model 510l i on ma oprogramowanie z paskiem jakosci pomarancz i czerwony gwarantuje ci przy pustej sieci najwyzsze osiagi zas anydata 520l dostepna teraz w nordisk i plus jest slabsza a iplus menager niepokazuje jakosc tylko sygnal.
Nawet patrzac na mapke bts nadajnikow nordisk jest wiecej i sa gęsciej ulokowane wiec i pewnie odpowiednio ustawione jesli chodzi o moc.
-
- Obserwowany
Osiągasz na Orange 100kb/s czy kB/s? Jeśli chodzi o Nordisk to od kiedy przejął go Plus i wstawił do oferty to zwiększyła się liczba użytkowników i jest tylko gorzej. Na początku jak miałem nordisk osiągałem nawet 180kB/s, jak zrywałem umowę 2 tygodnie temu to prędkości były wieczorami max 100kB/s, więc słabizna, w dzień było tylko gorzej nawet 30-50kB/s co już na dzień dzisiejszy jest śmieszną wartością. Zasięg oczywiście świetny z anteną na dachu.
Jeżeli masz Orange 5km, czyli bardzo blisko jak na CDMA, to może po prostu przejdź na revB? Teraz oferuje do 9,3Mbps i więcej ludzi może upchać. Poza tym zabawa w rutery mv410 z tymi śmiesznymi antenkami to żart. Antena na zewnątrz jest obowiązkowa, jeśli chcesz mieć dobry link. Można ją sobie odpuścić na odległościach typu 1km, ale nie 5km. Porównywanie nadajników nordisk i orange to poroniony pomysł, nie da się bowiem stworzyć dwóch idealnie takich samych warunków dla płynącego sygnału, więc test jest kompletnie poroniony. Ja bym plusa NIE brał, miałem i już nie polecam, bo się popsuł. Ale potestować możesz, możliwe, że u Ciebie jest pusty nadajnik i osiągniesz ze 2Mbps co i tak względem CDMA rev B jest wartością cienką.
iPlus menager nie pokazuje nic, ponieważ jest zbugowany, pokazuje jedną stałą wartość zasięgu.
Co do modemów to 520 nie wiem jak się sprawuje, ale miałem 510l oraz ct-680. Podłączając antene zewnętrzną różnicy nie dostrzeżesz żadnej.
Jeżeli masz Orange 5km, czyli bardzo blisko jak na CDMA, to może po prostu przejdź na revB? Teraz oferuje do 9,3Mbps i więcej ludzi może upchać. Poza tym zabawa w rutery mv410 z tymi śmiesznymi antenkami to żart. Antena na zewnątrz jest obowiązkowa, jeśli chcesz mieć dobry link. Można ją sobie odpuścić na odległościach typu 1km, ale nie 5km. Porównywanie nadajników nordisk i orange to poroniony pomysł, nie da się bowiem stworzyć dwóch idealnie takich samych warunków dla płynącego sygnału, więc test jest kompletnie poroniony. Ja bym plusa NIE brał, miałem i już nie polecam, bo się popsuł. Ale potestować możesz, możliwe, że u Ciebie jest pusty nadajnik i osiągniesz ze 2Mbps co i tak względem CDMA rev B jest wartością cienką.
iPlus menager nie pokazuje nic, ponieważ jest zbugowany, pokazuje jedną stałą wartość zasięgu.
Co do modemów to 520 nie wiem jak się sprawuje, ale miałem 510l oraz ct-680. Podłączając antene zewnętrzną różnicy nie dostrzeżesz żadnej.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Kolejny nie zadowolony z wszystkiego Klient. To nie jest net ekstremalnych prędkości i nie takie jest jego przeznaczenie (utrzymanie w godzinach szczytu transferu rzędu 300-500kbps jest przyzwoitym standardem, faktem jest że 1,5 roku użytkowania Nordiska prędkości spadły ale 0,5Mbps jest osiągalne w godzinach szczytu, a support ze strony operatora na dziś można jedynie polecać, poza tym oferta jest o wiele atrakcyjniejsza cenowo). Nie ulega wątpliwości że rewizja B Orange zwiększa kilka razy jej możliwości w stosunku do konkurencji ale też świadczona jest w sposób powszechny dla użytkowników Orange Free (co czasami się przekłada na to że z sieci wręcz nie można korzystać a operator się wypina i ma gdzieś że ludki za to słono płacą-wystarczy przejrzeć forum z jakimi problemami się spotykają użytkownicy Orange-Pro CDMA). Innym atutem Nordiska jest brak ograniczenia na upload i np. u mnie wyciąga max. możliwości modemu max. 600-800kbps (przydatne np. gdy korzystamy zdalnie z monitoringu). Co do zastosowania anteny do 510L różnica w moim przypadku była ogromna (trudny link przez lasy 6-8km, bez anteny słaby nie stabilny sygnał i co chwila zrywane połączenie, z anteną sygnał full, zero strat pakietów, stabilne połączenie...). P.S Na dziś najlepsze rozwiązanie na sieci CDMA Orange tj. oferta Free z dualnymi modemami, wyłączna oferta CDMA-Orange to jakieś nieporozumienie bo od konkurencji dostajemy więcej (o ile oczywiście sieć nie ma już zbyt wielu użytkowników).lechu1777 pisze:Ja bym plusa NIE brał, miałem i już nie polecam, bo się popsuł. Ale potestować możesz, możliwe, że u Ciebie jest pusty nadajnik i osiągniesz ze 2Mbps co i tak względem CDMA rev B jest wartością cienką.
miałem 510l oraz ct-680. Podłączając antene zewnętrzną różnicy nie dostrzeżesz żadnej.
jareq
-
- Obserwowany
Nie jestem niezadowolony, jestem po prostu obiektywny, nie wychwalam tego co mam. Korzystałem z Orange Freedom Pro, korzystałem z Nordiska przed Plusem i po Plusie i mogę się wypowiedzieć na ten temat. Ekstremalnych prędkości? Wg Ciebie 0,5Mbps to jest ekstremalna prędkość? Przeznaczenie internetu jest takie, że MA DZIAŁAĆ, a na dzień dzisiejszy umożliwia to nie mniej niż 1Mbps co dało się osiągnąć na Nordisku 2-3 miesiące temu koło 22-24. Do zwykłego przeglądania stron 64KB/s już NIE wystarcza, ponieważ staje się to żmudne, a o włączaniu dwóch kart na raz lepiej zapomnieć. Support? Z tego korzysta się raz na rok, więc nie uważam, żeby dobre wsparcie było kluczowe w wyborze internetu. Orange nowe jest świadczone tak powszechnie jak Nordisk po przejęciu przez Plusa niestety. Trzeba samemu testować, bo to zależy od konkretnego BTSa, ale więcej użytkowników wiadomo przepchnie rev B. Co do modemu to nie zrozumieliśmy się, porównywałem DGT z Anydatą. Antena wiadomo czyni cuda jakikolwiek modem by to nie był. Jeśli chodzi o czułość bez anteny to Anydata jest lepsza. Masz racje, dlatego tak jak mówie tylko Orange w CDMA na dzień dzisiejszy, bo Nordisk się zapchał, niegdyś widywałem >200kB/s, a pod koniec 1/4 tej wartości.jarek999 pisze:Kolejny nie zadowolony z wszystkiego Klient.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-11-25, 17:23 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-11-25, 17:23 przez lechu1777, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
Widze panowie między wami wojne. A ktoś oświeci mnie co to rev B?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ekstremalne prędkości to LTE i HSPA na którym są osiągalne realne prędkości dla użytkownika końcowego rzędu kilkunastu Mbps, przeznaczeniem CDMA jest szerokie pokrycie sygnałem słabo zaludnionych terenów w standardzie o wiele wyższym od GPRS/EDGE .lechu1777 pisze: Ekstremalnych prędkości? Wg Ciebie 0,5Mbps to jest ekstremalna prędkość? Przeznaczenie internetu jest takie, że MA DZIAŁAĆ, a na dzień dzisiejszy umożliwia to nie mniej niż 1Mbps
Przejrzyj ten wątek forum i zauważ ile jest wpisów z problemami użytkowników Orange? W większości sprawy te powinny być załatwiane przez BOK operatora a tak się nie dzieje. Nie przekonuj mnie że z Nordiska-Plusa korzysta 15 osób a z Orange-CDMA milion. P.S Bądź gotowy na to że mimo zapłaconego rachunku net może nie działać i poza Orange Ekspert nikt nie zechce Ci pomóc.lechu1777 pisze: Support? Z tego korzysta się raz na rok, więc nie uważam, żeby dobre wsparcie było kluczowe w wyborze internetu. Orange nowe jest świadczone tak powszechnie jak Nordisk po przejęciu przez Plusa niestety
jareq
- trybun
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Te opisywane problemy dotyczą przede wszystkim fatalnego sprzętu - routerów firmy Axesstel, jest to ewidentnie wadliwy sprzęt. Moje trzykrotne spotkania z wyżej wymienionym sprzętem kończyły się ich awarią, routery fabrycznie nowe.. Około tygodnia pracy i po routerze - nie chce się łączyć z siecią. Natomiast sam standard CDMA nie sprawia żadnych problemów. Na modemie Anydata 635WA przez 2 lata zero jakichkolwiek problemów.jarek999 pisze: Przejrzyj ten wątek forum i zauważ ile jest wpisów z problemami użytkowników Orange? W większości sprawy te powinny być załatwiane przez BOK operatora a tak się nie dzieje. Nie przekonuj mnie że z Nordiska-Plusa korzysta 15 osób a z Orange-CDMA milion. P.S Bądź gotowy na to że mimo zapłaconego rachunku net może nie działać i poza Orange Ekspert nikt nie zechce Ci pomóc.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Zgadzam sie, zresztą sam we wcześniejszych postach na temat CDMA przestrzegałem przed zakupem tych produktów-ale to nie jest kwestia tylko i wyłącznie samego sprzętu lecz również autoryzacji kart R-UIM operatora (w Nordisku-Plusie jest taki sam sprzęt a problemów zdecydowanie mniej albo właśnie support się kłania!).trybun pisze: Te opisywane problemy dotyczą przede wszystkim fatalnego sprzętu - routerów firmy Axesstel, jest to ewidentnie wadliwy sprzęt. Moje trzykrotne spotkania z wyżej wymienionym sprzętem kończyły się ich awarią, routery fabrycznie nowe.. Około tygodnia pracy i po routerze - nie chce się łączyć z siecią. Natomiast sam standard CDMA nie sprawia żadnych problemów. Na modemie Anydata 635WA przez 2 lata zero jakichkolwiek problemów.
jareq
- trybun
- Specjalista bezprzewodowy-senior
No nie wiem.. Zdecydowanie jednak stawiam na sprzęt - routery firmy Axesstell. Z samą kartą na modemie CDMA w OF nie ma problemów. Co najdziwniejsze w moim przypadku było to że wyjęte z kartona i uruchomione pracowały jak zegarki. Po kliku dniach użytkowania problemy z samoistnym rozłączaniem, aż do całkowitego braku możliwości połączenia z netem.jarek999 pisze:Zgadzam sie, zresztą sam we wcześniejszych postach na temat CDMA przestrzegałem przed zakupem tych produktów-ale to nie jest kwestia tylko i wyłącznie samego sprzętu lecz również autoryzacji kart R-UIM operatora (w Nordisku-Plusie jest taki sam sprzęt a problemów zdecydowanie mniej albo właśnie support się kłania!).
-
To co jest w końcu lepsze router axesstel czy modem anydata?
-
- Użytkownik forum
Ja mam router Axesstell MV400 i od 4 lat nie mam żadnego problemu. Nie wiem czemu jesteście tak do nic hźle nastawieni.
-
A ja mam 2 routery Axesstel MV410R /prywatny i służbowy/ od prawie 4 lat i kończy mi się na prywatny umowa i nie wiem co wybrać, a chciałbym jak najlepiej!MalinA. pisze:Ja mam router Axesstell MV400 i od 4 lat nie mam żadnego problemu. Nie wiem czemu jesteście tak do nic hźle nastawieni.