DLNA - dobry program (renderer) dla Windows
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
DLNA - dobry program (renderer) dla Windows
Witam
Poszukuję renderera DLNA dla Windows - domyślny Windows Media Player to porażka, działa ale przez DLNA nie odtwarza np. tak kluczowych formatów jak mkv
Sprawdziłem XBMC - bardzo dobry, ale ma problem z napisami i nie da go się uśpić np. do traya aby odpalał się gdy wybiorę go jako odtwarzacz na komórce, jak jest zminimalizowany owszem zaczyna odtwarzac ale się nie pojawia - dla filmów to bez sensu.
Znacie inne programy obsługujące funkcje odtwarzacza DLNA?
Poszukuję renderera DLNA dla Windows - domyślny Windows Media Player to porażka, działa ale przez DLNA nie odtwarza np. tak kluczowych formatów jak mkv
Sprawdziłem XBMC - bardzo dobry, ale ma problem z napisami i nie da go się uśpić np. do traya aby odpalał się gdy wybiorę go jako odtwarzacz na komórce, jak jest zminimalizowany owszem zaczyna odtwarzac ale się nie pojawia - dla filmów to bez sensu.
Znacie inne programy obsługujące funkcje odtwarzacza DLNA?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: DLNA - dobry program (renderer) dla Windows
Odtwarza, trzeba tylko podłubać:archi_voo pisze:działa ale przez DLNA nie odtwarza np. tak kluczowych formatów jak mkv
http://answers.microsoft.com/en-us/wind ... 50920f14a1
Ty nie chcesz odtwarzacz tylko serwer.archi_voo pisze:Znacie inne programy obsługujące funkcje odtwarzacza DLNA?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Odtwarzacze: VLC albo MPC
Frontend: GeeXBoX, MediaPortal
Frontend: GeeXBoX, MediaPortal
Nie pomagam na PW.
-
- Mistrz bezprzewodowy
-
Chyba wiem co chcęJo_gurt pisze:Ty nie chcesz odtwarzacz tylko serwer.

VLC fajny ale jak go udostępnić jako renderer DLNA? Poza tym napisy... kurcze no napisy w VLC to też trochę bolączka. Ze zwykłych odtwarzaczy BestPlayer jest dla mnie wzorem dla napisów.key pisze:Odtwarzacze: VLC albo MPC
WildMediaServer ściągam - zobaczymy.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-11-27, 20:56 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-11-27, 20:56 przez archi_voo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Co masz na mysli piszac "renderer"? Uzywasz slow ktorych najwyrazniej sam nie rozumiesz 

Nie pomagam na PW.
-
Renderer może kojarzy się z czymś innym. Ale renderowanie to nic innego jak (napiszę kolokwialnie byś Ty, key, zrozumiał) przetwarzanie zapisu cyfrowego na odpowiedni dla danego procesu.
W terminologii DLNA/UPnP renderer to właśnie odtwarzacz sieciowy. Napisałem tak nie bez powodu - każdy program sterujący na androida jakiego używałem tak określał odtwarzacze sieciowe. A skoro, key, nie spotkałeś się z tym to jak możesz mi pomóc? I proszę, tak na przyszłość, nie posądzać o nie rozumienie. No i czasem zajrzeć do encyklopedii zanim się wyleje byle co w pośpiechu.
W terminologii DLNA/UPnP renderer to właśnie odtwarzacz sieciowy. Napisałem tak nie bez powodu - każdy program sterujący na androida jakiego używałem tak określał odtwarzacze sieciowe. A skoro, key, nie spotkałeś się z tym to jak możesz mi pomóc? I proszę, tak na przyszłość, nie posądzać o nie rozumienie. No i czasem zajrzeć do encyklopedii zanim się wyleje byle co w pośpiechu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nastepny mlody gniewny... Chciales zablysnac wiedza i wyszlo jak zwykle.... Srednio.

Przy okazji znajdz role DMC, wtedy moze ci sie rozjasni, dlaczego aplikacje na androidzie uzywaja nazwy DMR dla odtwarzaczy.
Wszystkie propozycje juz byly.
BTW: gdybys sam skorzystal z wiki, znalazl bys wiecej ciekawych programow.
To zdanie nawet nie jest kompletne. Przeczytaj jeszcze raz i dopisz to co brakujearchi_voo pisze:Ale renderowanie to nic innego jak przetwarzanie zapisu cyfrowego na odpowiedni dla danego procesu.

Niekoniecznie. Ale nie bede cie zanudzal, skoro i tak wiesz lepiej. Gdybys jednak chcial sie podciagnac, poszukaj sobie w specyfikacji roznicy miedzy DMR i DMParchi_voo pisze:W terminologii DLNA/UPnP renderer to właśnie odtwarzacz sieciowy.

Pozwol ze zgadne - hardwarowe?archi_voo pisze:każdy program sterujący na androida jakiego używałem tak określał odtwarzacze sieciowe.

Zeby ci pomoc, to wypadalo by zrozumiec czego szukasz. Wydaje mi sie ze poszukujesz frontendu do HTPC - przegladales GeeXBoX? Jest moim zdaniem calkiem sensowny. No chyba ze koniecznie chcesz zostac przy windzie - wtedy XBMC lub MediaPortal.archi_voo pisze:A skoro, key, nie spotkałeś się z tym to jak możesz mi pomóc?
Wszystkie propozycje juz byly.
BTW: gdybys sam skorzystal z wiki, znalazl bys wiecej ciekawych programow.
Nie pomagam na PW.
-
No coś tam jednak poczytałeś... Dziwi zatem tylko czemu wcześniej pytałeś co mam na myśli pisząc renderer. Proszę tylko jak cytujesz to bez wycinania bo to już nie cytat - wyjaśniałem "kolokwialnie" gdyż sam myślałem, żeś młody gniewny hehe.
A teraz już na poważnie i bez docinek bo to niczemu nie służy, a ja nadal potrzebuje pomocy bo po to w ogóle zacząłem.
A teraz już na poważnie i bez docinek bo to niczemu nie służy, a ja nadal potrzebuje pomocy bo po to w ogóle zacząłem.
no właśnie nie, jest chociażby windows media player czy xbmc albo bubble na innej komórce. A ja potrzebuje dla windy. W każdym razie dzięki za wszystkie podpowiedzi. A dyskusja sama w sobie ma zwracać uwagę na ważną, a pomijaną całkiem darmową możliwość kontroli multimediów w domu.key pisze:Pozwol ze zgadne - hardwarowe?![]()
Ostatnio zmieniony 2012-11-27, 23:48 przez archi_voo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dlatego, ze to co pytasz nie pasuje do tego o co chcesz.archi_voo pisze:Dziwi zatem tylko czemu wcześniej pytałeś co mam na myśli pisząc renderer.
To nie jest DMR. Te rozwiazania sa DMP. Bubble nie znam.archi_voo pisze: jest chociażby windows media player czy xbmc
Trzeci raz: MediaPortalA ja potrzebuje dla windy.

Evtl. Freevo albo MythTV
Nie pomagam na PW.
-
Tak, pisałeś już. Dziękuję raz jeszcze. Pościągam, potestuję, na pewno napiszę tu jak chodzą. A dziś... dobranoc.
[ Dodano: 2012-11-27, 23:40 ]
i jeszcze dla ogółu by nie było nie jasności Windows Media Player i XMBC to owszem DMP ale gdy aktywujemy (zezwolimy na) sterowanie zewnętrznym programem stają się tym samym DMR... Windows Media Player jest tez do tego DMS - całkiem domyślnie
BubbleUPnP na androida to przede wszystkim DMC, ale też DMP, a raczej z przedrostkiem M- bo bezprzewodowy. I mam sobie w ręce taki M-DMC i pytałem o DMR 
[ Dodano: 2012-11-27, 23:40 ]
i jeszcze dla ogółu by nie było nie jasności Windows Media Player i XMBC to owszem DMP ale gdy aktywujemy (zezwolimy na) sterowanie zewnętrznym programem stają się tym samym DMR... Windows Media Player jest tez do tego DMS - całkiem domyślnie

-
Po wielu testach w kilku mieszkaniach i konfiguracjach sprzętowych odpowiadam na zadane przez siebie kilka miesięcy temu pytanie: Najlepszy renderer (i nie tylko) DLNA na wszystkie platformy systemowe wg. mnie to XBMC.