Prośba o podpowiedz- wybor anteny (odpowiednik ATK-20)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Prośba o podpowiedz- wybor anteny (odpowiednik ATK-20)
Witam,
Jako że to mój pierwszy post na tym forum witam wszystkich,
już jakiś czas czytałem o antenach, i mam pytanie.
Info:
Sieć :Aero2
odległość od nadajnika: 15km ;( - tak wiem dużo ale na szczęście mam z dachu czysty "przestrzał" teren niezabudowany, nie zalesiony.
z dachu mojego domu łapię jedną kreskę zasięgu na telefonie. (w domu zasięgu brak:D)
Mój wybór padł na ATK-20 (kierunkowa, niby najmocniejsza)
Problem jest w tym że to antena na zakres 850-960 .
Mimo szczerych chęci zasięg z takiej odległości może być niewystarczający.
Wtedy pozostaną mi inne komercyjne sieci do tych BTS-ów mam 3-4km.
Jednak boję się że taka antena będzie już wtedy bezużyteczna i będę musiał kupić nową na 1800-2100(inne sieci UMTS), i tu moje pytanie czy są jakieś dobre anteny 2-zakresowe podobne do ATK-20?
Ewentualnie co moglibyście mi innego polecić?
Za wszelkie sugestie i opinie w góry dzięki;)
Jako że to mój pierwszy post na tym forum witam wszystkich,
już jakiś czas czytałem o antenach, i mam pytanie.
Info:
Sieć :Aero2
odległość od nadajnika: 15km ;( - tak wiem dużo ale na szczęście mam z dachu czysty "przestrzał" teren niezabudowany, nie zalesiony.
z dachu mojego domu łapię jedną kreskę zasięgu na telefonie. (w domu zasięgu brak:D)
Mój wybór padł na ATK-20 (kierunkowa, niby najmocniejsza)
Problem jest w tym że to antena na zakres 850-960 .
Mimo szczerych chęci zasięg z takiej odległości może być niewystarczający.
Wtedy pozostaną mi inne komercyjne sieci do tych BTS-ów mam 3-4km.
Jednak boję się że taka antena będzie już wtedy bezużyteczna i będę musiał kupić nową na 1800-2100(inne sieci UMTS), i tu moje pytanie czy są jakieś dobre anteny 2-zakresowe podobne do ATK-20?
Ewentualnie co moglibyście mi innego polecić?
Za wszelkie sugestie i opinie w góry dzięki;)
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Prośba o podpowiedz- wybor anteny (odpowiednik ATK-20)
Odpowiedź jest jedna. Nie ma. Co jest do wszystkiego, jest do niczego. Na UMTS to już polecamy po prostu porządny panel.pendzel_3 pisze:i tu moje pytanie czy są jakieś dobre anteny 2-zakresowe podobne do ATK-20?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Dzięki za odpowiedzYaHooo pisze:Odpowiedź jest jedna. Nie ma. Co jest do wszystkiego, jest do niczego. Na UMTS to już polecamy po prostu porządny panel.
W między czasie znalazłem coś takiego na stronie dipolu:
http://www.dipol.com.pl/antena_atk-log_ ... _A7040.htm
Jak sądzicie dać sobie z tym spokój?
i kupić ATK-20? ew. jeśli z Aero nici to potem się martwić?
Ps. jak to jest z tą zakresowością bo zdania są podzielone , niektórzy piszą ze taka ATK zbierze również sygnał UMTS ?

-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Możesz spróbować pójść w kierunku anteny parabolicznej.
Tu jest do kupienia promiennik szerokopasmowy:
http://yagi.pl/antena-promiennik-parabo ... -1678.html
Do tego czasza offsetowa, może być używana z TV SAT, plus zestaw montażowy do czasy,
plus kabel z odpowiednimi wtykami.
Z dużą czaszą 90cm można uzyskać zysk > 25 dBi.
Koszty zamkną się gdzieś w granicach 150-200 zł.
Nie testowałem, nie wiem jak to działa w praktyce i nie chcę polecać
- podaję jedynie jako możliwą opcję do rozważenia i poszukania w necie (może ktoś już w praktyce zastosował).
-------------
Edit
tu gotowy zestaw do kupienia:
http://yagi.pl/najmocniejszy-zestaw-umt ... -1679.html
Tu jest do kupienia promiennik szerokopasmowy:
http://yagi.pl/antena-promiennik-parabo ... -1678.html
Do tego czasza offsetowa, może być używana z TV SAT, plus zestaw montażowy do czasy,
plus kabel z odpowiednimi wtykami.
Z dużą czaszą 90cm można uzyskać zysk > 25 dBi.
Koszty zamkną się gdzieś w granicach 150-200 zł.
Nie testowałem, nie wiem jak to działa w praktyce i nie chcę polecać
- podaję jedynie jako możliwą opcję do rozważenia i poszukania w necie (może ktoś już w praktyce zastosował).
-------------
Edit
tu gotowy zestaw do kupienia:
http://yagi.pl/najmocniejszy-zestaw-umt ... -1679.html
-
Dzięki kolego, właśnie też już o tym myślałem.. obecnie rozważam różne możliwości..
będę musiał niebawem coś wybrać
Znalazłem jeszcze coś takiego:
http://allegro.pl/antena-huawei-e156-16 ... 34097.html
ale jakoś nie mam zaufania co do tych danych podanych w aukcji, jakiś no-name.
Myślę że nawet ATK-20 zbierze mi w razie czego sygnał UMTS z niewielkiej odległość 2-3km, bo tyle będę miał do "reszty" BTS-ów jeśli Aero2 nie będzie hulało.
Ps. Jeśli się mylę to poprawcie mnie prosze;)
będę musiał niebawem coś wybrać
Znalazłem jeszcze coś takiego:
http://allegro.pl/antena-huawei-e156-16 ... 34097.html
ale jakoś nie mam zaufania co do tych danych podanych w aukcji, jakiś no-name.
Myślę że nawet ATK-20 zbierze mi w razie czego sygnał UMTS z niewielkiej odległość 2-3km, bo tyle będę miał do "reszty" BTS-ów jeśli Aero2 nie będzie hulało.
Ps. Jeśli się mylę to poprawcie mnie prosze;)
- wojteks
- *** Administrator ***
Ściema marketingowa.kordirko pisze:Tu jest do kupienia promiennik szerokopasmowy:
kordirko pisze:tu gotowy zestaw do kupienia:

Kolejny wynalazek.pendzel_3 pisze:Znalazłem jeszcze coś takiego:
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Może zapoznaj się z króciutką recenzją tego ... i zabrakło mi kulturalnych określeń na to coś... http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=427369#427369pendzel_3 pisze:Dzięki kolego, właśnie też już o tym myślałem.. obecnie rozważam różne możliwości..
Jak zamówisz przez internet i nie zadrapiesz przy montażu to będziesz mógł odesłać i co innego kupić.pendzel_3 pisze:Myślę że nawet ATK-20 zbierze mi w razie czego sygnał UMTS z niewielkiej odległość 2-3km, bo tyle będę miał do "reszty" BTS-ów jeśli Aero2 nie będzie hulało.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
No i właśnie kolego po to jest to forum żebyśmy się nie dali rżnąć;)... wiec nie naśmiewaj się z nas
,heh dlatego pisałem że nie wierzę w to co tam piszą.
Reasumując ATK-20 to najlepszy wybór?
i czy zbiorę na tym w razie czego UMTS z częstotliwości wyższych, z niewielkich odległości? Czy będzie to niemożliwe?

Reasumując ATK-20 to najlepszy wybór?
i czy zbiorę na tym w razie czego UMTS z częstotliwości wyższych, z niewielkich odległości? Czy będzie to niemożliwe?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jak najbardziej. Lepiej mieć porządną antenę na dane pasmo i lepsze jej parametry.pendzel_3 pisze: Jak sądzicie dać sobie z tym spokój?
Na samym dole masz wykres wzmocnienia. W UMTS masz 4-5dBm wzmocnienia. Przy dłuższym kablu zabije on ten zysk.pendzel_3 pisze: Ps. jak to jest z tą zakresowością bo zdania są podzielone , niektórzy piszą ze taka ATK zbierze również sygnał UMTS ?![]()
Można, pytanie tylko po co? Skoro i tak nie wykorzysta się całej możliwości talerza? Taka antena musiała by być o wiele większa niż ta do TV-SAT aby wzmocnienie było sensowne.kordirko pisze:Możesz spróbować pójść w kierunku anteny parabolicznej.
Zebrać to może i zbierze co nie co. Ale współczynnik fali stojącej może uwalić końcówkę mocy w modemie.pendzel_3 pisze: Myślę że nawet ATK-20 zbierze mi w razie czego sygnał UMTS z niewielkiej odległość 2-3km, bo tyle będę miał do "reszty" BTS-ów jeśli Aero2 nie będzie hulało.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Mam już pogląd na sytuację Kupie ATK-20 jak nie zbiorę Aero2 to ją sprzedam, i kupię zwykłą dookolną która mi i tak wystarczy z tej odległości.
Dzięki za pomoc zaawansowanych użytkowników forum;)
Jeśli macie jeszcze jakieś sugestie to z miłą chęcią wysłucham,
Kiedy zabierałem się do tematu to sobie myślałem "OMG to 16km w życiu nie zbiorę sygnału z tego BTS'a" teraz po tym co jednak wyczytałem m.in. na tym forum widzę że jest sens chociaż spróbować.
Ps. Bardzo Fajne forum - na pewno będę często zaglądał
Dzięki za pomoc zaawansowanych użytkowników forum;)
Jeśli macie jeszcze jakieś sugestie to z miłą chęcią wysłucham,
Kiedy zabierałem się do tematu to sobie myślałem "OMG to 16km w życiu nie zbiorę sygnału z tego BTS'a" teraz po tym co jednak wyczytałem m.in. na tym forum widzę że jest sens chociaż spróbować.

Ps. Bardzo Fajne forum - na pewno będę często zaglądał

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jak najbardziej trafny wybórpendzel_3 pisze:Mam już pogląd na sytuację Kupie ATK-20 jak nie zbiorę Aero2 to ją sprzedam, i kupię zwykłą dookolną która mi i tak wystarczy z tej odległości.

Nie ma za copendzel_3 pisze: Dzięki za pomoc zaawansowanych użytkowników forum;)

W zasadzie już nie ma co pisać, chyba, że Ty będziesz miał jeszcze jakieś pytania.pendzel_3 pisze: Jeśli macie jeszcze jakieś sugestie to z miłą chęcią wysłucham,
W zasadzie nic nie tracisz. A możesz tylko zyskaćpendzel_3 pisze:na tym forum widzę że jest sens chociaż spróbować.

Cieszymy siępendzel_3 pisze: Ps. Bardzo Fajne forum - na pewno będę często zaglądał![]()

Pozdrawiam YaHooo 

- kris_kjk
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Myślę, że skoro komórka łapie jedną kreskę, to ATK-20 spełni swoje zadanie, najlepiej z jak najkrótszym kablem antenowym). Ja korzystam z ATK-20 dla PLAY (900MHz) mając 10 km do BTS-a, po drodze wzniesienie i cała odległość dom - BTS zalesiona, a na wprost od mojej anteny kilkunastometrowa ogromna lipa. Dodatkowo moja antena podłączona jest bardzo długim kablem antenowym (15 metrów), a zasięg mam od 35 - 45 % (w zależności od pory roku). Poza godzinami szczytu, mam prawie MAX prędkość jaka można mieć z PLAY (w moim przypadku do 4Mb/s).