Jak wymusić logowanie do konkretnego BTSa (Huawei E367)?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
meehow
Początkujący użytkownik forum

Jak wymusić logowanie do konkretnego BTSa (Huawei E367)?

Post autor: meehow »

Witam serdecznie,

Czy w ogóle (a konkretnie w modemie Huawei E367) istnieje możliwość wymuszenia logowania do konkretnego BTSa? Przez wiele miesięcy korzystałem ze świetnie działającego internetu w CP logując się do sieci CP. Niestety w wyniku "unifikacji sieci" przez CP i Plusa najwyraźniej BTS zmienił nazwę na Plus i z listy dostępnych sieci zniknął w ogóle CP. W efekcie modem automatycznie loguje się do innego nadajnika Plusa, który ma mocniejszy sygnał, ale internet działa na nim fatalnie (ping ~400ms, DL ~1 Mbps). Ostatnio była krótka przerwa w działaniu tego bliższego BTSa i modem zalogował się do innego BTSa Plusa ze słabszym sygnałem, ale internet dostał znowu skrzydeł (ping ~50ms, DL ~10Mbps). Domyślam się, że to ten BTS CP, ale ze zmienioną nazwą sieci (po "unifikacji"). Oczywiście po ponownym uruchomieniu bliższego BTSa Plusa modem znowu loguje się do tego badziewia.

Szukam sposobu na wymuszenie logowania do tego słabszego BTSa. Modem mam wpięty do routera TP-Linka TL-MR3420, ale oczywiście mogę go podpiąć do PC celem dostępu do komend AT.

Pozdrawiam serdecznie,

Michał
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jak wymusić logowanie do konkretnego BTSa (Huawei E367)?

Post autor: wojteks »

Skoro na CP było dobrze to wyłącz pasmo WCDMA2100MHz komendami AT, pozostaw włączone tylko WCDMA900 i powinno wtedy łączyć ze stacjami bazowymi Aero2 czyli starego CP.
Nie pomagam na PW!
meehow
Początkujący użytkownik forum

Post autor: meehow »

Bardzo dziękuję za ten pomysł.

Ustawiłem modem z zakresu "3FFFFFFF" (wszystkie zakresy) na "2000000000000" (WCDMA 900) poleceniem: AT^SYSCFG=2,2,2000000000000,1,2

Wg programu top_netinfo modem loguje się teraz do BTSa o innym CID i ze słabszym sygnałem. Net znowu dostał skrzydeł. Testy oraz mapa.btsearch.pl potwierdziły, że mam w okolicy 2 BTS CP (czyli Plusa) i ten bliższy ma tragiczne parametry netu.

Jeszcze pytanie na koniec: czy można komendami AT wymusić logowanie do konkretnego BTSa, czy nie jest to możliwe?

Pozdrawiam i dziękuję za fachową pomoc.

Michał
Konani
Stały użytkownik forum

Post autor: Konani »

Nie da się.
Można próbować antenami kierunkowymi z porządnym kablem, który nie będzie ściągał sygnału kablem tylko anteną, ale i to może nie pomoc.
Nawet gdyby udało Ci się złapać sygnał z innego BTS, skutki mogą być odwrotne, a wiec wszystko zależy od położenia bts-ów lub miejsca w którym się znajdujesz.
Sygnał z ZTE MF821, lepiej się nie da :P Zaś w przypadku Huawei e386 w sierpniu testowałem, sygnał gorszy ponad 10%
http://zapodaj.net/2507ceed50bfc.jpg.html
ODPOWIEDZ