Tak jak w temacie.Ma tutaj ktoś wiedzę na temat portów z jaką modem ma się komunikować z PC.A wiec,jakie to ma zastosowanie i jak określić najlepsze wartości? Zdaje się,że ominąłem tę lekcje na informatyce
Pytam,bo mnie to zainteresowało, a zmiana w moim przypadku na szybsze niż 460800 lub niższe, wiąże się ze zmianą stabilności internetu/modemu, to samo w przypadku komunikacji COM
Modem podłączony do USB z driverem modem i karty sieciowe oraz obsługujący trzy porty COM
-AT port (COM6)
-Diagnostic port(COM4)
-NMEA port(COM7)
Domyśla wartość dla potów COM to "ilość bitów na sekunde "- 9600, a w modemie 460800 i modem się czasem wiesza, zaś na wartości 921600 brak stabilnośći internetu podczas np grania w gry online, czyli dziwne lagi
No właśnie na domyślnym się nie wiesza,ale mam problemy z pingami w grach.Dokładniej w Battlefield 3, mam tzw cofki i pingi skaczą do ponad 1000ms.Po przełączeniu na mniejszą wartość,tego nie ma,zaś modem potrafi się zawiesić w najmniej spodziewanym momencie.
Aktualnie mój net to 5Mb/s i tak sobie pomyślałem,że ustawiona wartość jest po prostu za wysoka i coś nie gra w driver-ach i dlatego chciałem poznać dokładniejsze funkcje tego zagadnienia jak w temacie.
Te ustawienia sa przezytkami z okresu gdy porty UART byly standartem. W tej chwili jest to dodatkowa warsta, implementowana po to, zeby programy pracujace z profilam RAS mogly obslugiwac te modemy. Tak naprawde ta warstwa jest pusta, ustawienia nie powinny byc w zaden sposob interpretowane przez modem. Jedyne co zmieniasz to timingi po stronie softu na pc - jesli ustawisz za nisko zapycha ci sie que.