Rezygnacja z telefonu w netii i problem z internetem.

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wilq_lpu
Użytkownik forum

Rezygnacja z telefonu w netii i problem z internetem.

Post autor: wilq_lpu »

witam.
Moja umowa z netią przeszła na czas nieokreślony i chciałbym zrezygnować z telefonu stacjonarnego. Nie mogę, ponieważ telefon i internet istnieją jako pakiet.
Chcąc zrezygnować z całości i zamawiając na nowo najprostrzy internet za 45zł w netii powstały 2 problemy:
-potrwa to 40 dni (nie mogę tyle czasu zostać bez internetu)
-netia chce dodatkowo 30zł za podtrzymanie łącza
(ukłon w stronę dopłaty 20zł i wzięcia pakietu z telefonem, czego nie chcę)

neostrada- jeszcze drożej
lokalni dostawcy- instalacja 200zł, kable, dziury i brak pewności, ponieważ nie znam firmy. Rozwiązania radiowe zależne od pogody...
rozwiązania mobilne- konieczność zakupu routera wifi z obsługą 3G (do zaakceptowania) i limity
UPC- nie działa na tym osiedlu

Moje potrzeby:
- min 8mb/s (nikt nie gra w gry online, nic nie ściąga)
- brak awarii i przerw w działaniu (dla tego nie ufam nienznanym radiwym lokalnym dostawcom)

Propozycje?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Rezygnacja z telefonu w netii i problem z internetem.

Post autor: wojteks »

wilq_lpu pisze:Propozycje?
Przedstawiłeś na początku 2 opcje, innych nie ma. Tylko kabel spełnia Twoje wymagania.
Nie pomagam na PW!
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Re: Rezygnacja z telefonu w netii i problem z internetem.

Post autor: jarek999 »

wilq_lpu pisze: Moje potrzeby:
- min 8mb/s (nikt nie gra w gry online, nic nie ściąga)
- brak awarii i przerw w działaniu (dla tego nie ufam nienznanym radiwym lokalnym dostawcom)
Popytał bym sąsiadów jak działa ten dostawca radiowy (korzystam w dwóch miastach z netu od dostawców bezprzewodowych 7/5 lat i np. od lokalnego dostawcy (5GHz-Mikrotik) w tym czasie raptem kilka razy nie miałem dostępu do sieci po kilka godzin-najdłużej 8-10h, a w drugim przypadku jest to iPlus, gdzie najdłuższą przerwę miałem raz i trwało to 5 godzin. W przypadku Mikrotika pogoda nie ma żadnego znaczenia, w przypadku iPlus b.małe a gdy zastosujemy odpowiednią antenę zewnętrzną również nie powinna sprawiać nam problemów (chyba że to jest jedyna stacja z niezabezpieczonym awaryjnym zasilaniem-nie wiem jak to jest zorganizowane w tej materii). ;)
jareq
ODPOWIEDZ