Huawei E3131 + Router TP-LINK = Orange problem.

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
arte_k
Początkujący użytkownik forum

Huawei E3131 + Router TP-LINK = Orange problem.

Post autor: arte_k »

Witam,

Od kilku dni Jestem posiadaczem tego sprzętu i odbieram na nim internet z Orange.
TP-LINK TL-MR 3420 Ver. 2.1

To jest jedyny dostawca który dostarcza do mojej miejscowości zasięg 3.5g, a druga opcja to u tego samego operatora mogę mieć CDMA, O kablowym łączu mogę pomarzyć. :/

Problem to PIN dowiedziałem się o nim dopiero po zakupie nawet o tym nie myślałem
Z tego zestawu zrobiłem typowo domowy internet mam podpięte pod niego 2 kompy kablem.
Z drugiego kompa korzysta bardzo mało zaawansowany użytkownik czyli moja młodsza siostra. Nie będę się dalej rozpisywał bo pewnie temat już dobrze znany tylko ze jak zawsze mało zaawansowany użytkownik forum nie potrafi tego znaleźć. :)

Więc mam takie pytanie jak to prosto wyłączyć, obejść lub zapisać na stałe w tym routerze ten PIN bo po każdym wyłączeniu trzeba go wpisywać. Router chodzi non stop ale jak w nocy nie korzysta się z internetu to rozłącza modem a router działa dalej.
Ostatnio zmieniony 2012-12-09, 08:58 przez arte_k, łącznie zmieniany 1 raz.
mantesinf
Użytkownik forum

Re: Huawei E3131 + Router TP-LINK = Orange problem.

Post autor: mantesinf »

Również Witam.
Moim zdaniem w ustawieniach routera w zakładce Network rozwinie się druga zakładka 3G. Tam powinno dać się ustawić PIN aby sam łączył, i żeby trzymał połączenie non-stop niżej wybiera się Connect Automaticaly (czy jakoś tak) a troszkę niżej powinna być linijka i wpisane w okienku 15 (czy jakoś tak, nie pamiętam co tam dokładnie było napisane) i jak zmienimy wartość na 0 modem nie będzie się rozłączał z sieci podczas gdy nikt nie będzie korzystał z komputera dobre to jest bo modem pozostaje w sieci (zawsze trochę pakietu zeżre ale zależy jak kto woli mieć połączenie)
Sprawdź czy zadziała i odpowiedz czy pomogło. Jak nie pomogło a będę w domu to powiem co i jak dokładniej lub koledzy z forum coś podpowiedzą :)
arte_k

Post autor: arte_k »

Connection Mode:
(*)Connect on Demand
( ) Connect Automatically
( ) Connect Manually
Max Idle Time:[ 2] minutes (0 means remain active at all times)

Teraz mam tak ustawione i na razie testuje te ustawienia.
Niby było ok jak było ustawione na Connect Automatically, gdy nie używałem internetu (wyłączony komputer) działa sam modem i router. Modem wtedy przełącza diody z jasnego niebieskiego na ciemny co jakiś czas. Tak jakby stan uśpienia i po jakimś dłuższym czasie dzisiaj zauważyłem ze gdzieś około 2 godzin. I wtedy modem się rozłącza z siecią miga na niebiesko i znika. By ponownie połączyć się z siecią muszę rozłączyć router (zrobić restart).
Bez wyłączania routera logując się do niego pisze ze ciągle (identyfikuje) i tak bez zmian nie może znaleźć ponownie modemu, Wszystko inne jest ok nawet PIN jest.

Teraz jak mam tak ustawione to gdy mam kompa wyłączonego przez 2 min to modem przez ten czas pomruga jas. niebieski i niebieski. Po 2 min rozłączy miga kolor niebieski zanika i jak uruchomię kompa modem ponownie zaczyna łączyć z siecią. Ale czasami zdarza się że router się zatnie i znów tylko identyfikuje mi modem i operacje powtarzam z wyłączeniem routera.
mantesinf
Użytkownik forum

Post autor: mantesinf »

To znaczy że jak łączy po włączeniu kompa (czyli po wysyłaniu o wznowienie połączenia) to router działa poprawnie jak połączy... a jak nie połączy to oznacza że nie łapie dokładnie sieci (w zależności od mocy sygnału), lub błąd modemu. U mnie osobiście router ten (tylko że v1) działa na Connect Automatically i w Max Idle Time mam wartość [0] (to oznacza że połączenie u mnie trwa cały czas nawet po wyłączeniu w moim przypadku laptopa przez całą noc). Ale gdy zerwie mi połączenie z powodu zgubienia sygnału to bezproblemowo łączy się po kilkunastu sekundach. W twoim przypadku jak napisałeś przy Max Idle Time: [2] oznacza, że po 2 minutach niekorzystania z intetnetu przełącza się w stan uśpienia.

Ogólnie napisz co chcesz konkretnie dla siebie ustawić to napisze co i jak, o ile mi się uda przetłumaczyć z mojego na twoje :D
pjasio253

Post autor: pjasio253 »

Jeśli mogę w tym temacie - tez mam MR3420 z E3131 w Plusie. Wg mnie w routerze po zaznaczeniu Connect Automatically pole Max Idle Time jest wyszarzone. Wpisywanie tam czegokolwiek wymaga zaznaczenia opcji Connect Manually. I raczej tylko ta opcja z określeniem czasu 0 może coś ewentualnie zmienić. No chyba, że coś źle kombinuje ;)
ODPOWIEDZ