Problem z uploadem plików - Orange
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Problem z uploadem plików - Orange
Witam
Orange Free na kartę. Nie mogę od pewnego czasu - od kiedy nie wiem, ale pamiętam, że raczej kiedyś nie było z tym problemów - uploadowac plików na żaden serewer typu bankfotek, imageshack, akucjoner, wrzuta itp. Co ciekawe do tyczy to plików większych niż ok. 50 kb. Mniejsze wchodzą. Nie mam problemów z uploadem w ogóle tylko w tych konkretnych sytuacjach, bo np. spokojnie mogę wysłać większe pliki pocztą czy skypem i prędkość uploadu jest ok - wg. TNI max 49 kb/s.
Modem e156g, ale kiedy włożę kartę Tmobile nie ma tego problemu. To nie wina firewalla ani antywirusa.
Omijanie kompresji (dodatkiem do FF) nie pomaga.
Ma ktoś jakiś pomysł o co chodzi?
Orange Free na kartę. Nie mogę od pewnego czasu - od kiedy nie wiem, ale pamiętam, że raczej kiedyś nie było z tym problemów - uploadowac plików na żaden serewer typu bankfotek, imageshack, akucjoner, wrzuta itp. Co ciekawe do tyczy to plików większych niż ok. 50 kb. Mniejsze wchodzą. Nie mam problemów z uploadem w ogóle tylko w tych konkretnych sytuacjach, bo np. spokojnie mogę wysłać większe pliki pocztą czy skypem i prędkość uploadu jest ok - wg. TNI max 49 kb/s.
Modem e156g, ale kiedy włożę kartę Tmobile nie ma tego problemu. To nie wina firewalla ani antywirusa.
Omijanie kompresji (dodatkiem do FF) nie pomaga.
Ma ktoś jakiś pomysł o co chodzi?
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Problem z uploadem plików - Orange
Spróbuj czy problem występuje także przy użyciu połączenia przez http proxy z portem różnym niż 80. Na przykład fastun.com port 7000 (najpierw zarejestruj login i hasło na fastun.com).
-
- Stały użytkownik forum
Dzięki. Tak zrobiłem - nie ma problemów z uploademKrissTofferr pisze:Na przykład fastun.com port 7000.
Sprawdzę jeszcze przez jakieś inne proxy, a potem zwyczajnie pousuwam połączenia odinstaluje modem - może pomoże. Chyba że może już wiesz co jest nie tak
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
W takim razie winę ponosi sieć Orange która analizuje i optymalizuje dane przesyłane od-do serwerów http (port 80). Powinieneś skontaktować się z działem technicznym Orange.colombo pisze:Tak zrobiłem - nie ma problemów z uploadem
-
- Stały użytkownik forum
Posprawdzałem jeszcze kilka proxy i rzeczywiście, jak coś idzie przez port 80 - nie daje rady
Tylko jedno jest ciekawe - gdyby to był ogólny problem Orange, to tu na forum już dawno sprawa byłaby znana, więc chyba dotyczy to tylko mojej lokalizacji
Tylko jedno jest ciekawe - gdyby to był ogólny problem Orange, to tu na forum już dawno sprawa byłaby znana, więc chyba dotyczy to tylko mojej lokalizacji
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Zapewne dotyczy to małej grupy użytkowników Orange i większość osób z takiej grupy jest nieświadoma istnienia problemu. Nie wiem na podstawie jakiego czynnika taka grupa jest wydzielona w Orange. Może na podstawie lokalizacji a może na podstawie numeru abonenta albo na podstawie hash'a "z czegokolwiek", nie mam pojęcia. Może ktoś mi podpowiecolombo pisze:więc chyba dotyczy to tylko mojej lokalizacji

-
- Stały użytkownik forum
Może bardziej dbają o abonamentowców? Np. u mnie upodobali sobie piątki - wtedy jest najwyższe prawdopodobieństwo całkowitego padnięcia sieciKrissTofferr pisze: Nie wiem na podstawie jakiego czynnika taka grupa jest wydzielona w Orange.

Zastanawiam się czy to może być wina mojej karty sim - jest już stara i wysłużona, dziesiątki razy wyciągana, przekładana?
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Nie. Przecież przyczyna jest zróżnicowana na poziomie protokołu IP i zależy od numeru portu. Dla karty SIM te dane są obojętne.colombo pisze:Zastanawiam się czy to może być wina mojej karty sim - jest już stara i wysłużona, dziesiątki razy wyciągana, przekładana?