Modem ZTE MF821+AirLive3GII - Jak dostać się z zewnątrz?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Modem ZTE MF821+AirLive3GII - Jak dostać się z zewnątrz?
Witam Panowie i Panie,
na samym początku proszę o wyrozumiałość - to mój pierwszy post na tym forum. Od razu przejdę rzeczy:
Chciałbym zainstalować w pewnym pojeździe kamerę IP. Kamera ta podłączona będzie skrętką do routera AirLive AIR3GII. Do routera natomiast wpięty będzie modem LTE ZTE MF821. Operator PLUS GSM, u którego wykupiony mam abonament, karta rzecz jasna posiada przypisany stały statyczny adres IP.
O ile modem wpięty w router działa poprawnie, kamera do niego podpięta w sieci wewnętrznej także, to niestety w żaden sposób nie mogę się do niej dostać z zewnątrz... Proszę o ewentualne sugestie lub podpowiedzi...Pozdrawiam
na samym początku proszę o wyrozumiałość - to mój pierwszy post na tym forum. Od razu przejdę rzeczy:
Chciałbym zainstalować w pewnym pojeździe kamerę IP. Kamera ta podłączona będzie skrętką do routera AirLive AIR3GII. Do routera natomiast wpięty będzie modem LTE ZTE MF821. Operator PLUS GSM, u którego wykupiony mam abonament, karta rzecz jasna posiada przypisany stały statyczny adres IP.
O ile modem wpięty w router działa poprawnie, kamera do niego podpięta w sieci wewnętrznej także, to niestety w żaden sposób nie mogę się do niej dostać z zewnątrz... Proszę o ewentualne sugestie lub podpowiedzi...Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2012-12-09, 00:20 przez r.lyszyk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Modem ZTE MF821+AirLive3GII - Jak dostać się z zewnątrz?
Reverse VPN. Tylko chyba nie z tym routerem.
Nie pomagam na PW.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Rozumiem wykupiony stały IP za chyba 15zł/mc?r.lyszyk pisze: karta rzecz jasna posiada przypisany stały statyczny adres IP.
Jeśli tak to ustaw odpowiedni APN w routerze i przestaw modem na tryb 3g, w lte ta usługa ztcw nie działa. Plus oczywiście odpowiednie przekierowania portów na routerze.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Czy jakiś bliższy model mógłbym poznać takiego routera? Powiem szczerze, że google jakoś w tej kwestii nie są pomocne
Tak, adres stały za 15 pln miesięcznie ma wykupiony
APN mam ustawiony na m2m.plusgsm.pl, WAN - 3G - aktualnie, ale jest jeszcze opcja IBURST?
Tak, adres stały za 15 pln miesięcznie ma wykupiony
APN mam ustawiony na m2m.plusgsm.pl, WAN - 3G - aktualnie, ale jest jeszcze opcja IBURST?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Przy wykupionym stałym ip wszystko powinno działać - porty powinny być otwarte z zewnątrz.r.lyszyk pisze:Czy jakiś bliższy model mógłbym poznać takiego routera?
Ale jeśli modem jest połączony po LTE to nie zadziała. W routerze wybierasz tylko typ połączenia czy to jest modem 3g czy gniazdo wan.r.lyszyk pisze:WAN - 3G - aktualnie
Zajrzyj do dokumentacji i zobacz w jakim kolorze świeci dioda, powinno być rozróżnienie pomiędzy 3g (hspa) a LTE.
-
Znalazłem w sieci coś takiego:
Chcialem ustawić w modemie ZTE MF821 aby łączył się i utrzymywał łączność za każdym razem tylko poprzez LTE. ( w moim przpypadku tylko 3g)
Znalazłem poniższe polecenia:
AT+ZSNT=0,0,0 (Auto) - Default
AT+ZSNT=1,0,0 GPRS Only
AT+ZSNT=2,0,0 3G Only
AT+ZSNT=0,0,1 GPRS Preferred
AT+ZSNT=0,0,2 3G Preferred
AT+ZSNT=6,0,0 LTE Only (Tested)
AT+ZSNT=0,0,6 LTE Preferred (Not tested yet)
W jaki sposób mogę to wykorzystać, wprowadzić, zaprogramować?:)
Chcialem ustawić w modemie ZTE MF821 aby łączył się i utrzymywał łączność za każdym razem tylko poprzez LTE. ( w moim przpypadku tylko 3g)
Znalazłem poniższe polecenia:
AT+ZSNT=0,0,0 (Auto) - Default
AT+ZSNT=1,0,0 GPRS Only
AT+ZSNT=2,0,0 3G Only
AT+ZSNT=0,0,1 GPRS Preferred
AT+ZSNT=0,0,2 3G Preferred
AT+ZSNT=6,0,0 LTE Only (Tested)
AT+ZSNT=0,0,6 LTE Preferred (Not tested yet)
W jaki sposób mogę to wykorzystać, wprowadzić, zaprogramować?:)
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Podłączyć do komputera i użyć terminala AT (np putty lub jako jedna z funkcjonalności <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> )
-
Nestety nadal nie działa, modem ustawiony tak by łączył się wyłącznie po sieci 3g...może powinienem jakoś podwójnie przekierować porty? Może tu jest problem? Jestem już delikatnie mówiąc sflustrowany na maxa
najchętniej zleciłbym komuś zestawienie tych dwóch urządzeń. Dodam że pingując adres zewnętrzny ip modemu wpietego do routera (rzecz jasna z innej niezależnej sieci), to pingi przechodzą - czyli wnioskuję, że problem leży pomiędzy modemem a routerem?

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie, tu wszystko działa idealnie, pingujesz nie modem a wan routera.r.lyszyk pisze: to pingi przechodzą - czyli wnioskuję, że problem leży pomiędzy modemem a routerem?
r.lyszyk pisze:może powinienem jakoś podwójnie przekierować porty?

-
przykładowo:
mój zewnętrzny IP to: 188.125.*
IP routera w sieci wewnętrznej to: 192.168.1.254
IP kamery podłączonej do routera to: 192.168.1.253 a port: 2222
w związku z tym Virtual Serwer na routerze mam ustawiony tak:
port: 2222 ; ip serwera: 192.168.1.253 ; użyj reguły: zawsze
próbując dostać się z zewnątrz, tj. komputer w sieci UPC, wpisując w przeglądarce:
http://188.125.*:2222 niestety mam zawsze brak strony do wyświetlenia...
Może sam router nie daje rady? czy to raczej ja za chudy w uszach jestem?
Czy rzeczywiście czegoś brakuje w Virtual Serwer dodatkowo?
Jeszcze jeden element który zauważyłem: Maska podsieci - jeśli chodzi o WAN: 255.255.255.255 , natomiast w kamerze mam 255.255.255.0 i niestety tej ostatniej wartości na 255 zmienić nie mogę? czy to ma znaczenie
[ Dodano: 2012-12-09, 13:03 ]
Problem został rozwiązany
Dzięki pomocy specjalistów z tego właśnie forum! Dzięki wielkie. Udało się. Kamera działa. Co prawda oczekiwałem większej płynności obrazu, ale to może jak publiczny statyczny IP dotyczył będzie LTE
Mój problem tkwił w samej kamerze. Sporo już przeszła testów i dopiero po twardym jej resecie i wprowadzeniu ustawień na nowo zaczęła funkcjonować. Dziękuję raz jeszcze za pomoc i pozdrawiam.
Problem uważam za rozwiązany
mój zewnętrzny IP to: 188.125.*
IP routera w sieci wewnętrznej to: 192.168.1.254
IP kamery podłączonej do routera to: 192.168.1.253 a port: 2222
w związku z tym Virtual Serwer na routerze mam ustawiony tak:
port: 2222 ; ip serwera: 192.168.1.253 ; użyj reguły: zawsze
próbując dostać się z zewnątrz, tj. komputer w sieci UPC, wpisując w przeglądarce:
http://188.125.*:2222 niestety mam zawsze brak strony do wyświetlenia...
Może sam router nie daje rady? czy to raczej ja za chudy w uszach jestem?

Czy rzeczywiście czegoś brakuje w Virtual Serwer dodatkowo?
Jeszcze jeden element który zauważyłem: Maska podsieci - jeśli chodzi o WAN: 255.255.255.255 , natomiast w kamerze mam 255.255.255.0 i niestety tej ostatniej wartości na 255 zmienić nie mogę? czy to ma znaczenie
[ Dodano: 2012-12-09, 13:03 ]
Problem został rozwiązany

Problem uważam za rozwiązany

Ostatnio zmieniony 2012-12-09, 01:34 przez r.lyszyk, łącznie zmieniany 1 raz.