O prosty router dla ojca emeryta - syn jego pyta !

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sonic2
Początkujący użytkownik forum

O prosty router dla ojca emeryta - syn jego pyta !

Post autor: sonic2 »

Witam,

chcę kupić dla ojca emeryta prosty router "bez wodotrysków". Ojciec ma obecnie ok.4-5 letniego laptopa HP Pawilon DV6700 (Vista) oraz internet po kablu - neostradę od TP ( obecnie Orange).

Internet po kablu obsługiwany jest przez mały modem otrzymany w komplecie z umową od tp sa o nazwie "Thomson Speed Touch 330"

Mieszkam dość daleko i nie mogę pomóc osobiście w instalacji tego routera który zostanie zakupiony; dlatego proszę o doradzenie jaki router kupić ( najchętniej TP-Linka) z którego instalacją ojciec sam by sobie poradził :
- najchętniej instalacja w języku polskim
- może któryś z modeli ma jakąś automatyczną instalację lub uproszczoną/szybką
- zastosowany ma być w domku o pow.ok.120 m2 + piętro ( strop drewniany)
- standard N, 150Mb/s

Przeszukałem forum i do neostrady polecane jest kilka modeli TP-Linka, ale chodzi mi bardziej o to, w którym z nich jest prosta instalacja.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: O prosty router dla ojca emeryta - syn jego pyta !

Post autor: Jo_gurt »

Instalacja będzie taka sama w każdym - ciężko niestety stwierdzić czy jest prosta.
Natomiast ludzie sobie chwalili pod tym względem Netgeara. Może też zerknij?

Ale na pokrycie jednym urządzeniem 120m^2 ja bym nie liczył.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Proponuję router firmy 8level AWRT-150 ADSL. Jego zaleta jest prosta konfiguracja , interfejs w języku polskim. Mam doświadczenie z dwoma routerami tej firmy , jeden pracuje u mnie jako AP Client( WRT-150 ), a drugi ten AWRT-150 zamontowałem dwa miesiące temu u rodziców do Neostrady. Ustawiony na piętrze sieje na pow. ok 150 m2. Dostateczny zasięg występuje niżej w odległości ok 10m( strop betonowy ) -podłączony po WiFi TV Panasonic. Ogólnie obydwa chodzą cały czas , bezproblemowo. Choć to sprzęt za niewielką kasę ( AWRT-150 ok.100 zł ) to zbiera pochlebne opinie w necie. Polecam i wydaje mi sie , że twój tato poradzi sobie z konfiguracja i router spełni swoje zadanie.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

sonic2 pisze:Thomson Speed Touch 330
Niewiele z tym zrobisz - ten modem ma tylko USB.
Potrzebujesz router z wbudowanym modem ADSL, annex A.

Przyklady:
http://allegro.pl/linksys-wag120n-wifi- ... 90316.html
http://allegro.pl/fritz-box-fon-wlan-71 ... 15141.html
http://allegro.pl/fritz-box-fon-wlan-n- ... 13043.html

Dwa ostatnie mozna skonfigurowac tak, ze potem masz dojscie po SSH/VPN i mozliwosc konfiguracji z zewnatrz.
Nie pomagam na PW.
sonic2

Dziękuję za sugestie i podpowiedzi konkretnych modeli.
Zasugerowałem w moim pierwszym poście, że chciałbym TP-Linka, bo w najbliższym otoczeniu znajomych bezawaryjnie "pracuje" kilka takich routerów.
Ale widzę, że może niepotrzebnie się czepiłem tej firmy, bo polecacie również innych producentów.

Poczytam o tych polecanych przez Was i pewnie się mi nasuną dalsze pytania.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

key pisze:Dwa ostatnie mozna skonfigurowac tak, ze potem masz dojscie po SSH/VPN i mozliwosc konfiguracji z zewnatrz.
Każdy można tak skonfigurować - o ile ma już łączność. A tu chyba o tą początkową konfigurację chodzi.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Powiedzmy prawie kazdy ;)
Nie pomagam na PW.
sonic2

Jednak chyba pozostanę przy TP-Linku i zastanawiam się teraz nad trzema modelami:

TP-Link TD-W8950ND 150 Mb/s za ok. 95 zł

TP-Link TD-W8960N 300 Mb/s za ok. 180 zł
TP-Link TD-W8961ND 300 Mb/s za ok. 150 zł

Podczas lektury nasunęło mi się kilka pytań:

1). Przeczytałem, że są 3 rodzaje standardów wifi typu n (nie bardzo wiem czym się różnią). Tak jak pisałem wcześniej ojciec ma HP Pavilion DV6700 (Vista) i czy muszę kierować się typem karty sieciowej tego laptopa (tj.który z tych trzech typów ona obsługuje) i pod tą kartę kupić router, czy nie ma ona zbytniego znaczenia?

2). Literka N na końcu nazwy modelu oznacza typ n wifi - a co oznacza literka D w modelu np. W8961ND ?

3).Czy do prostego przeglądania internetu wystarczy ojcu ten pierwszy za 95 zł, czy warto dopłacić i kupić szybszy ten 300 Mb/s przyszłościowo, bo pewnie ten HP padnie za rok lub dwa ( a nowy laptop bedzie miał szybszą kartę) ?

4). Jeśli warto dopłacić do szybszego to czym się różnią te dwa modele TD-W8960N i TD-W8961ND. Czytałem, ale nic nie znalazłem?

A co do prostej konfiguracji, o którą pytałem wcześniej to są w sieci filmiki pokazujące easy setup - więc ojciec powinien sobie myślę poradzić. Tylko będzie musiał załatwić drugiego laptopa chyba, żeby na jeden patrzeć na filmik , a drugi konfigurować ;)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

sonic2 pisze:3).Czy do prostego przeglądania internetu wystarczy ojcu ten pierwszy za 95 zł, czy warto dopłacić i kupić szybszy ten 300 Mb/s przyszłościowo, bo pewnie ten HP padnie za rok lub dwa ( a nowy laptop bedzie miał szybszą kartę) ?
Przypomnę że adsl kończy się 20Mb. Większe przepływowości potrzebne są jeśli planuje się przesyłać pliki po sieci wewnętrznej.
sonic2 pisze:Tylko będzie musiał załatwić drugiego laptopa chyba, żeby na jeden patrzeć na filmik , a drugi konfigurować
Etam jest wiele sposobów od próby zbuforowania całego filmu, po zapisanie go na dysku.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

sonic2 pisze: że są 3 rodzaje standardów wifi typu n
To po prostu rozwiązania z różnego okresu powstawania standardu N.
sonic2 pisze:ojciec ma HP Pavilion DV6700
Jaką ma kartę WiFi?
sonic2 pisze:czy warto dopłacić i kupić szybszy
Nie, spokojnie by wystarczył taki z 802.11g.
sonic2 pisze:HP padnie za rok lub dwa
Za 2 lata to w razie czego nowy router kupisz.
Nie pomagam na PW!
sonic2

wojteks pisze:sonic2 napisał/a:
ojciec ma HP Pavilion DV6700

Jaką ma kartę WiFi?
Nie wiem dokładnie, bo google mówi raz, że ma"Kartę sieciową WLAN 802.11b/g" , a w innym miejscu piszą "Realtek RTL8101 (10/100MBit), Intel Wireless WiFi Link 4965AGN (abgn), jest Bluetooth
wojteks pisze:sonic2 napisał/a:
czy warto dopłacić i kupić szybszy

Nie, spokojnie by wystarczył taki z 802.11g.
Ale nawet ten pierwszy najtańszy podany powyżej ma typ N:

TD-W8950ND to szybkie urządzenie bezprzewodowe działające w oparciu o standard 802.11b/g oraz kompatybilne ze standardem 802.11n. Działając w oparciu o technologię CCA pozwalającą uniknąć konfliktów kanałów, urządzenie TD-W8950ND pracuje z prędkością 150Mb/s zapewniając 9 krotnie szybszą transmisję o 4 krotnie większym zasięgu w porównaniu do tradycyjnych urządzeń 11g. Zgodność ze standardem 11N pozwala wykorzystać urządzenie w sytuacjach, w których wymagana jest duża przepustowość połączenia.

Krystianb również dziękuję za cenne uwagi.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

sonic2 pisze:Intel Wireless WiFi Link 4965AGN (abgn)
Może mieć taką ale pasuje to potwierdzić przez Menedżer urządzeń.
sonic2 pisze:Ale nawet ten pierwszy najtańszy podany powyżej ma typ N:
Ale jeżeli masz kartę Intel 4965 to ona ma Draft N (nie Draft N 2.0 i nie certyfikowane N). Wtedy i tak będzie pracowało to razem w 802.11g (nawet trzeba będzie to wymusić bo może karta się wcale nie połączyć z routerem).
Nie pomagam na PW!
liske1
Stały użytkownik forum

Post autor: liske1 »

sonic2 pisze:2). Literka N na końcu nazwy modelu oznacza typ n wifi - a co oznacza literka D w modelu np. W8961ND ?

4). Jeśli warto dopłacić do szybszego to czym się różnią te dwa modele TD-W8960N i TD-W8961ND. Czytałem, ale nic nie znalazłem?
Literka D w TP-Link oznacza, że ma on wymienną antenę a więc różnica pomiędzy tymi routerami jest taka, że jeden ma niewymienne anteny (wbudowane), a drugi ma wymienną antene. Tylko ten 8961 może się nieznacznie różnić trochę bo to inny model, ale znając życie różnice są nieznaczne, może taka że ma mocniejsze procesory inny wygląd ale na jedno urządzenie (max 2) to i tak nie robi różnicy
sonic2

Poprosiłem ojca, żeby sprawdził menadżera urządzeń jaka jest karta sieciowa i podał mi następującą:
Bradcom 802,11 g
Magistrala PCI 2

Skoro ten model ( TP-Link TD-W8950ND 150 Mb/s za ok. 95 zł ) ma następujący opis w specyfikacji standardu wifi :
IEEE 802.11g, 802.11b, niektóre funkcje standardu n

to chyba będzie działał na ojca karcie/laptopie ??

A drugie pytanie to, czy ta karta w laptopie pociągnie również na tych routerach droższych tzn.:

TP-Link TD-W8960N 300 Mb/s za ok. 180 zł oraz
TP-Link TD-W8961ND 300 Mb/s za ok. 150 zł

Bo kupując ten droższy nadawałby się również za rok/dwa jak ojciec wymieni laptopa na nowy.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

sonic2 pisze:Bo kupując ten droższy nadawałby się również za rok/dwa jak ojciec wymieni laptopa na nowy.
Póki nie wymyślą czegoś dzikiego, to nawet nowiutki laptop zadziała z routerem w trybie B.
A jak wymyślą coś nowego to nie zadziała z żadnym dzisiejszym routerem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
sonic2

Jeszcze na koniec chcę zapytać, bo już się trochę zakręciłem :

1. czyli reasumując - laptop ojca z kartą Bradcom 802,11 g , Magistrala PCI 2

bedzie działał ze wszystkimi trzema routerami wymienionymi poniżej ( niezależnie jaki mu zakupię) :

TP-Link TD-W8950ND 150 Mb/s

TP-Link TD-W8960N 300 Mb/s
TP-Link TD-W8961ND 300 Mb/s

Czy to zgadza się ???

2.chciałem podziękować za wskazówki udzielone mi przez osoby biorące udział w wątku; czy musze wybrać tylko jedną osobę, czy jest możliwość kliknąć "pomógł" kilku osobom z wątku ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

sonic2 pisze:Czy to zgadza się ?
Tak, te routery są wstecznie kompatybilne.
sonic2 pisze:czy jest możliwość kliknąć "pomógł" kilku osobom z wątku ?
Można kilku ale tej samej osobie tylko raz.
Nie pomagam na PW!
sonic2

Dziękuję za pomoc w wątku.

Odpowiednio kliknąłem w "pomógł" :ok:

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ