Raz hsdpa a raz wcdma

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
b0dek
Początkujący użytkownik forum

Raz hsdpa a raz wcdma

Post autor: b0dek »

Witam!

U mojej znajomej występuje taki sam problem jak n/n cytowany tekst :
Mam modem huawei E169. Korzystając z aero2 zauważyłem, że gdy nawiązane jest połączenie hsdpa (na modemie błękina dioda) wszystko działa dobrze, natomiast przy połączeniu wcdma (dioda granatowa) - drastycznie spada jakość połączenia. Połączenie czasem jest stabilne, a czasem potrafi zmienić się z jednego na drugie kilka razy na minutę.

Pytanie - jak wymusić aby modem łączył się tylko z siecią hsdpa, o ile to w ogóle możliwe? Dodam, że raczej nie jest to problem z zasięgiem sieci.

Modem jest z sieci play, ustawiony programem tnie na łączenie się tylko z 'umts/hsdpa (wcdma)' i częstotliwości 'wszystkie'. Mam nadzieję, że można ten wybór jakoś zawęzić.
Różnica jest taka, że ona ma modem huawei E3131 i wymuszone pasmo GSM900. Rozumiem, że aby wymusić tryb HSDPA wystarczy tylko ustawić w Top netinfo to:
Obrazek
Ale właśnie co tam wpisać ?
Ostatnio zmieniony 2012-12-09, 22:01 przez b0dek, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Raz hsdpa a raz wcdma

Post autor: ja.michal »

Skoki między HSPA a WCDMA są normalne. Steruje tym stacja bazowa. Jeśli nie ma dużej transmisji danych lub jest bardzo słaby sygnał to modem jest "zrzucany" do WCDMA.

Wymuszanie HSPA w TNI to nic innego jak wysyłanie zapytania na jakiś serwer, co ileś czasu o określonej wielkości paczki danych. Wtedy powinna być podtrzymywana transmisja HSPA.

IP możesz wpisać wp, onetu czy innego serwera.
b0dek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: b0dek »

Acha rozumiem. Przepraszam, że tak skacze z jednego tematu na drugi w tym samym dziale ale żeby nie zakładać nowego tematu zapytam się tu. Dokładnie chodzi mi jeszcze o zasięg, w aplikacji od PLAY-a jest maksymalna ilość kresek natomiast w Top netinfo 3,5 kresek. Proszę mi powiedzieć które są bardziej wiarygodne i miarodajne ? I czy Top netinfo musi być wyłączony gdy łącze się przez aplikację PLAY-a ? Jeżeli za dużo pytań to proszę skasować.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Ilość kresek nie jest do końca nieodzwierciedleniem zasięgu. Po prostu program producenta inaczej to liczy, TNI inaczej. Jak chcesz mieć dokładny pomiar to musisz mieć dane w dBm i parametr CSQ.

Oczywiście jak jedna aplikacja do połączenia jest aktywna to druga powinna być wyłączona (nie powinno jej być w procesach).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

b0dek pisze: ilość kresek
Miarodajne są tylko wskazania w dBm.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ