aero 2 + tp-link wr740N 2.5 konfiguracja

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dandi32
Stały użytkownik forum

aero 2 + tp-link wr740N 2.5 konfiguracja

Post autor: dandi32 »

Posiadam net od aero 2 (modem E3131) w kompie stacjonarnym i mam też ruter tp-link który jest podpięty do kompa od lanu w komputerze do wanu w ruterze. Dzięki temu mam wifi po aero 2 przez udostępnianie połączenia, ale problem polega na tym że żeby wifi działało muszę uruchomić windowsa i włączyć net od aero 2 dopiero wtedy działa wifi. Mam pytanie czy jest jakaś możliwość żeby można było skorzystać z tego rutera bez uruchamiania całego systemu windows? Wiem że musi być komp włączony żeby działał modem ale może można w ruterze tak poustawiać że nie trzeba by uruchamiać całego systemu i logować się do aero żeby wifi działało??
Druga sprawa to taka że nie wiem dlaczego ale jak mam podpięty ruter tak jak wyżej pisałem lan w kompie do wan w ruterze to nie mogę się połączyć ze stroną konfiguracyjną rutera 192.itd. Dopiero jak pod lan podłącze to mogę się zalogować. Da się coś z tym zrobić?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: aero 2 + tp-link wr740N 2.5 konfiguracja

Post autor: Jo_gurt »

dandi32 pisze: może można w ruterze tak poustawiać że nie trzeba by uruchamiać całego systemu i logować się do aero żeby wifi działało??
Nie można.

Ogólnie twoje problemy by zniknęły jakbyś sobie zmienił router na chociażby TP-Linka 3420.
dandi32
Stały użytkownik forum

Dzięki. Ten ruter który mam został mi po użytkowaniu kablówki z upc (DSL). Być może niedługo będę chciał znowu korzystać z ich usług, jeśli kupiłbym tego tp-linka 3420 to działałby z upc jak by co?? Bo jeśli tak to pozbędę się tego swojego a kupiłbym właśnie tp 3420?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

dandi32 pisze:to działałby z upc jak by co?
Tak.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

MR -3420 możesz używać jako routera DSL do sieci kablowej oraz jako Router 3G do BDI od AERO2. Można ustawić preferencję na internet kablowy a AERO2 jako zastępczy lub odwrotnie.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

matek451 pisze:jako routera DSL
Z DSL nie ma on nic wspólnego akurat.
dandi32
Stały użytkownik forum

Rozumiem że nie będzie problemu z podpięciem tego rutera do komputera przewodowo (bo wifi nie mam w kompie) aby normalnie korzystać z aero 2 jak do tej pory w komputerze, nie jest to chyba skomplikowane?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

dandi32 pisze:nie będzie problemu z podpięciem tego rutera do komputera przewodowo
Nie

dandi32 pisze:nie jest to chyba skomplikowane.
A czy szydelkowanie jest skomplikowane?
Nie pomagam na PW.
dandi32
Stały użytkownik forum

Odkopię stary temat bo pojawił się problem. Konfigurację mam taką samą tylko problem polega na tym że od kilku dni łącząc się po wifi telefon normalnie się łączy ale brakuje internetu, przez wifi nie ma internetu. Nic w ruterze nie zmieniałem, zawsze udostępniałem połączenie z topnet info bo z niego korzystam karcie sieciowej, i zawsze to działało, teraz coś się pozmieniało najpewniej w windowsie. Czy mógłby mi ktoś pomóc jak mam w windowsie ustawić żeby ten internet działał po wifi?
W połączeniach sieciowych w win7 mam takie połączenia:
Huawei Mobile Connect -Network adapter-komórkowe połączenie szerokopasmowe
Połączenie lokalne 2 czyli to od karty sieciowej
Topnet info.
Normalnie w kompie internet działa łącząc się przez topnet info, telefon też bez problemu łączy się z wifi, ale po wifi internetu brak, pewnie trzeba jakieś ręcznie ustawienia do karty sieciowej wprowadzić tylko jakie?
Ok już działa, problem polegał na tym że w huawei mobile connect był wpisany na stałe jakiś ip zamiast na auto i to powodowało problem, już wszystko działa dobrze.
ODPOWIEDZ