Wifi w promieniu 500m2. Porady.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wifi w promieniu 500m2. Porady.
Witam.
Chciałbym założyć sieć bezprzewodową (obiekt ok 500m2) w restauracji i oddalonym o 200m pubie oraz przy tym na całym terenie ośrodka. Internet jakiś z neostrady jest zamontowany w restauracji. Możliwości montowania jak i środki pieniężne nie są ograniczeniem.
Myślałem nad jakąś anteną na dachu, lecz taka żeby jej moc była na tyle duża, co w pubie będzie "łapać" sygnał.
Czy jest możliwość wyłączenia danego obszaru z zasięgu wifi ? blisko jest szkoła i nie chciałbym żeby osoby spoza obiektu łączyły się z siecią.
Proszę o porady jak ugryźć temat, w co bym się musiał zaopatrzyć. Jaki router, anteny, kable itp.. Dodam że montażem zajęła by się profesjonalna firma.
Pozdrawiam !
Chciałbym założyć sieć bezprzewodową (obiekt ok 500m2) w restauracji i oddalonym o 200m pubie oraz przy tym na całym terenie ośrodka. Internet jakiś z neostrady jest zamontowany w restauracji. Możliwości montowania jak i środki pieniężne nie są ograniczeniem.
Myślałem nad jakąś anteną na dachu, lecz taka żeby jej moc była na tyle duża, co w pubie będzie "łapać" sygnał.
Czy jest możliwość wyłączenia danego obszaru z zasięgu wifi ? blisko jest szkoła i nie chciałbym żeby osoby spoza obiektu łączyły się z siecią.
Proszę o porady jak ugryźć temat, w co bym się musiał zaopatrzyć. Jaki router, anteny, kable itp.. Dodam że montażem zajęła by się profesjonalna firma.
Pozdrawiam !
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Wifi w promieniu 500m2. Porady.
Niech się najlepiej zajmie też projektem, bo nie ma sensu zgadywać jak i tak nie ty będziesz robił.kamil931207 pisze:Dodam że montażem zajęła by się profesjonalna firma.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Potrzebujesz rozwiazania businessowego: router, AP w interesujacych Cie miejscach. Zeby to rozgryzc potrzebujesz przede wszystkim mapki terenu i rysunkow budynkow - potem mozemy zaczac kombinowac dalej.
To sie rozwiazuje przez autentyfikacje.kamil931207 pisze:blisko jest szkoła i nie chciałbym żeby osoby spoza obiektu łączyły się z siecią.
Nie pomagam na PW.
-
Chcę tylko pokazać właścicielowi terenu, że "można" to zrobić. Jak go przekonam, to wtedy pójdzie do informatyków czy innych speców.Jo_gurt pisze:Niech się najlepiej zajmie też projektem, bo nie ma sensu zgadywać jak i tak nie ty będziesz robił.
[ Dodano: 2012-12-05, 11:37 ]
Wieczorem postaram się coś załatwić.key pisze:Potrzebujesz rozwiazania businessowego: router, AP w interesujacych Cie miejscach. Zeby to rozgryzc potrzebujesz przede wszystkim mapki terenu i rysunkow budynkow - potem mozemy zaczac kombinowac dalej.
Dzięki za odpowiedź !
[ Dodano: 2012-12-05, 12:59 ]
Wybaczcie za niechlujność rysunku, ale chyba mniej więcej obrazuje teren na jakim ma być wifi

Różowym zaznaczyłem gdzie znajduje się router, a żółtym miejsce gdzie ma być sygnał wifi.
połączenie kablem jest mało możliwe, natomiast jest możliwość montowania na dachu anten czy innych urządzeń. Grubość ścian jest standardowa raczej max 0,5m. Najważniejsze jest żeby w tych budynkach była sieć.
PS. trochę przesadziłem z tymi 500m... Wybaczcie za wprowadzanie w błąd. Na rysunku podałem skale.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-12-05, 17:55 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-12-05, 17:55 przez kamil931207, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No to robisz linka na 2x NanoStation5 i masz skrętkę w żółtym obszarze. Dalej według potrzeb.
-
I to mi chyba wystarczy
Dzięki wielkie za pomoc!
[ Dodano: 2012-12-11, 22:08 ]
A co powiecie o tym http://pl.airlive.com/product/N.Power ? Raczej te anteny i 15km nie będą potrzebne, w końcu to nie jest aż taka odległość. Przebiją się przez ściany ?

[ Dodano: 2012-12-11, 22:08 ]
A co powiecie o tym http://pl.airlive.com/product/N.Power ? Raczej te anteny i 15km nie będą potrzebne, w końcu to nie jest aż taka odległość. Przebiją się przez ściany ?