Najlepszy Odbiór sygnału wifi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sliwa2009
Początkujący użytkownik forum

Najlepszy Odbiór sygnału wifi

Post autor: sliwa2009 »

Witam wszystkich.Mój problem polega na tym że nie mam dostępu do internetu posiadam PC który ma standardowo zintegrowaną kartę sieciową na płycie głównej.Jakiś kilometr od mojego domu znajduje się darmowy access point z którym można się połączyć(robiłem to wcześniej za pomocą zewnętrznej karty sieciowej TP LINK TL-WN822N) ale siła sygnału nie była zbyt dobra poza tym musiałem mieć ją cały czas wystawioną za okno na parapecie żeby się z tym punktem połączyć dodatkowo wykrywało mi jeszcze jakieś 2 sieci wifi.Nie jestem zadowolony z tego rozwiązania dlatego zwracam się do was z prośbą i pytaniem czy istnieje jakiś dobry zestaw do odbioru wifi najlepiej z zewnętrzną anteną którą mogę umieścić na dachu lub na ścianie(mam wysoki dom).Zastanawiałem się nad tym urządzeniem

Kod: Zaznacz cały

http://allegro.pl/antena-scorpio-17-karta-usb-tl-wn722n-kabel-fv-i2835194497.html
ale nie wiem czy zasięg będzie dobry.Dodam jeszcze ze kilku moich znajomych którzy mieszkają blisko tego access pointu mają routery z wifii szyfrowane wep ale podali mi hasła i mogę się z nimi łączyć dlatego potrzebuję jakiegoś dobrego zestawu który będzie wykrywał dużo sieci wifi.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Najlepszy Odbiór sygnału wifi

Post autor: key »

sliwa2009 pisze:Jakiś kilometr
Zapomnij. Na ta odleglosc to tylko P2P.
sliwa2009 pisze:mają routery z wifii szyfrowane wep
A ja jestem blondyneczka, mam trzy latka i krecone wloski.....

[ Dodano: 2012-12-11, 15:39 ]
Duzo lepiej. Problem z niesymetrycznym linkiem pozostanie.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

A nie lepiej kupić nanostation i zapomnieć o USB?
Nie pomagam na PW!
sliwa2009

wojteks pisze:A nie lepiej kupić nanostation i zapomnieć o USB?
chodzi ci o coś takiego ?

Kod: Zaznacz cały

http://allegro.pl/ubiquiti-nanostation-locom2-loco-m2-ubnt-mimo-2-4g-i2835833105.html
i jak to działa czy podobnie do zewnętrznej karty wifi też wyszukuje sieci w najbliższej okolicy? Mam w domu adapter POE mógłbyś dać dokładną instrukcję jak to zmontować?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

sliwa2009 pisze:czy podobnie do zewnętrznej karty wifi
Tak, łączysz się jak do AP Clienta i możesz wyszukać sieć.
sliwa2009 pisze:Mam w domu adapter POE
Jakie daje napięcie, musi być kompatybilny z nanostation. Montujesz normalnie, kabel ethernet z komputera do zasilacza PoE (LAN), drugi kabel ethernet od zasilacza (Ethernet+power) do nanostation i łączysz się przez przeglądarkę po IP zgodnie z opisem w manualu od nanostation.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

W komplecie z NS jest odpowiedni zasilacz.

Na cuda nie licz - masz niesymetryczne lacze, kilometr to bardzo duzo...
Nie pomagam na PW.
sliwa2009

ok rozumiem mam jeszcze jedno pytanie.Czy jeżeli ten access point działa w częstotliwości 2.4 a ja mam Ubiquiti NanoStation LOCOM5 który działa na częstotliwości 5Ghz to będzie wyszukiwało 2.4 i 5.4 czy tylko 5.4 ? I czy można do Ubiquiti NanoStation M2 Loco podpiąć jeszcze jakąś mocniejszą antenę?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

LOCOM5 dziala tylko z sieciami na 5 GHz. 2.4 GHz lub 5.4GHz (cokolwiek by to nie bylo) nie zlapiesz.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ