Problem z modemem ZTE MF821 (iPlus)

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
vvilku
Początkujący użytkownik forum

Problem z modemem ZTE MF821 (iPlus)

Post autor: vvilku »

Witam
Mam spory problem z modemem ZTE MF821 z Plusa.

Generalnie modem jest jakoś tak dziwnie przygotowany, że po wsadzeniu go do USB, system go nie widzi (nie widzi żadnych urządzeń oprócz jakiejś pamięci, gdzie wgrany jest ten program iPlusa). Po zainstalowaniu aplikacji, urządzenia 'magicznie' się pokazują i instalują.

Baardzo nie lubię menadżera połączeń od Plusa i szukałem jakiejś innej alternatywy (np. do Globetrottera używam Mobile Partnera). Próbowałem jakiegoś m.in. programu T-Mobile.

W pewnym momencie modem zaczął mi się dziwnie rozłączać i włączać. Może było to spowodowane brakami w napięciu w porcie USB do którego go wsadziłem. Efektem czego modem mi się "rozbroił. M.in stracił tą pamięć wraz z programem do iPlusa.
Ale... System zaczął wykrywać urządzenia od strzała. Zgrałem gdzieś sterowniki do tego modemu, lecz w systemie nie instalują się wszystkie urządzeń modemu.
Dokładnie instalują się:
1) ZTE Mobile Broadband diagnostic port
2) ZTE Mobile Broadband nmea port
3) ZTE Mobile Broadband modem
ale nie instalują (system nie widzi urządzenia, sterowniki są w systemie):
4) ZTE Mobile Broadband network adapter
5) Urządzenie pamięci masowej USB (to od tej tego wirtualnego dysku/pamięci)
6) Z_T_E USB SCSI CD-ROM USB Device (to też)
7) ZTE MMC Storage USB Device (to od wbudowanego czytnika na karty microSD)

Czyli instalują się 3 pierwsze, ale brakuje mi tego z punktu 4.
Co można zrobić (oprócz wysłania do serwisu - bo na to na razie nie mam czasu)...

pozdrawiam
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Re: Problem z modemem ZTE MF821 (iPlus)

Post autor: ra-v »

vvilku pisze:W pewnym momencie modem zaczął mi się dziwnie rozłączać i włączać. Może było to spowodowane brakami w napięciu w porcie USB do którego go wsadziłem.
Możliwe - u mnie jest przebicie na kablu hubie 2xUSB na 1xUSB, i na przednich portach PC, na tylnym chodzi jak rakieta.
Baardzo nie lubię menadżera połączeń od Plusa i szukałem jakiejś innej alternatywy (np. do Globetrottera używam Mobile Partnera). Próbowałem jakiegoś m.in. programu T-Mobile.
TMobile? Lepiej TopNetInfo.
Efektem czego modem mi się "rozbroił. M.in stracił tą pamięć wraz z programem do iPlusa.
Przełączył się na stałe w tryb modemu. Udało mi się to zrobić komendami AT na starym ZTE.
Co można zrobić (oprócz wysłania do serwisu - bo na to na razie nie mam czasu)...
Wyrzucenie wszelkich modemowych sterowników, wyczyszczenie CCleanerem i czymś lepszym co czyści nie tylko soft + restart PC i od nowa wkładasz modem i działasz.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
vvilku

Dzięki za odpowiedź. :)
ra-v pisze:Możliwe - u mnie jest przebicie na kablu hubie 2xUSB na 1xUSB, i na przednich portach PC, na tylnym chodzi jak rakieta.
Tak. Dokładnie to był port przy hubie, w żadnym innym porcie to nie występowało. Tylko na początku tego nie skojarzyłem.
ra-v pisze: TMobile? Lepiej TopNetInfo.
Odkryłem go za późno, jak już modem przestał działać.
Przełączył się na stałe w tryb modemu. Udało mi się to zrobić komendami AT na starym ZTE.
Po tej akcji z rozłączaniem, użyłem jakiegoś programu diagnostycznego. On prawdopodobnie namieszał.
Wyrzucenie wszelkich modemowych sterowników, wyczyszczenie CCleanerem i czymś lepszym co czyści nie tylko soft + restart PC i od nowa wkładasz modem i działasz.
i tutaj jest problem.
Mam drugi taki modem. Zainstalowałem oprogramowanie iPlusa. Sprawdziłem - na tym drugim działa. Wsadzam mój. Nie działa. Brakuje mu prawdopodobnie "ZTE Mobile Broadband network adapter".
Co do czyszczenia - mam czysty system i jego kopię. Wracałem do kopii bez żadnych śladów ZTE.

TopNetInfo - nie udało mi się uruchomić modemu za jego pomocą. Spróbuję jeszcze raz i napiszę jakie były rezultaty.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

vvilku pisze:ale nie instalują (system nie widzi urządzenia, sterowniki są w systemie):
Jaki jest KOD Stanu urządzenia w menedżerze urządzeń?
berni
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: berni »

vvilku pisze:do Globetrottera używam Mobile Partnera
Dla Optionów najlepiej sprawdza się oprogramowanie od producenta czyli od f-my Option np. GT Connect, uCAN Connect, a Mobile Partner jest dla modemów Huawei. Chyba, że masz jakiegoś starszego Globetrottera, u mnie GlobeSurfer po wcześniejszym wgraniu sterów dla tego modemu łączy z netem poprzez GTC lub uCAN.
vvilku pisze:Próbowałem jakiegoś m.in. programu T-Mobile.
Można spróbować poprzez "Internet Manager" - to dołączony do MF195 nowy brandowany dla T-Mobile PL manager z ZTE. Różni się on od tradycyjnego Join Air, brak w nim np. pola Diagnostyki ale ma ciekawą funkcję: w Menu -> Ustawienia zaawansowane -> Wybór sieci i tu oprócz tradycyjnego wymuszania Tylko 3G lub Tylko 2G jest opcja (u mnie niestety nie aktywna) Tylko 4G - w załączniku zrzut. Może ten manager ma już stery do MF821 i bez problemu połączy z netem nawet w LTE a jeśli nie od razu to po wgraniu dedykowanych sterów dla tego modemu.
vvilku

Ok, pomyłka z tym Mobile Partner - faktycznie mam przecież teraz Huawei'a. Wczesniej miałem Optiona. No ale nie ważne.

Co do T-mobile. W tym rzecz, że miałem go zainstalowanego i działał (ten właśnie MF195 nowy brandowany dla T-Mobile PL manager z ZTE).

Po tym przejściu na tryb modemu już nie działa - nie widzi modemu i koniec.
Tak samo jak oryginalny program do iPlus'a.

Czarno to widzę.
ODPOWIEDZ