Pomoc w wyborze anteny i/oraz prosba o opinie
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pomoc w wyborze anteny i/oraz prosba o opinie
Wiec dzien dobry, zastanawiam sie czy warto(jestem totalny swiezak jesli chodiz o umts). Moze zaczne od przedstawioenia problemu. W sumie dziewczyna ma blue connect i w poznaniu jest oki ale u niej w chacie jest maly problem(uczy sie w poznaniu a mieszka w woj lubuskim), jest problem bo tego neta nie ma. I pomyslalem ze dobrym rozwiazaniem bedzie kupic antene, z faq juz sie doweidzialem ze najodpowiednijsza antena bedize kierunkowa...( www.btsearch.org/szukaj.php?search=Sule ... 1&mode=std mieszka jakies 13 km od tego nadajnika na drodze jest duzo drzew wiec antena na dach jak rozumiem). Musze zaznaczyc modem sie nie laczy z netem, ale na to pewnie kazdy jzu wpadl. http://www.allegro.pl/item217795543_ant ... _e620.html Wiec pomyslalem ze dorbym rozwizaniem bedize antena w/w. Z tego co kojarze to kupila juz koentor modem -atena. Mi chdozi o to zeby ten net byl nie musi byc jakos szczegolnie zajeszybki ale jednak zeby byl no nie wiem powiedzmy na poziomie modemu ..chuk nawet wolniej .Czekam na sugestie porady pozdr i dizekuje za rade.
Ostatnio zmieniony 2007-07-22, 17:45 przez wdsa, łącznie zmieniany 1 raz.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Pomoc w wyborze anteny i/oraz prosba o opinie
...Wszystko zależy w której części Poznania... Może wystarczy zwykła dookólna (tak jak u mnie...). Trzeba podać więcej danych - jaki modem, jak ma się zasięg GPRS, jak daleko jest nadajnik... Może się zdarzyć że nawet antena niewiele pomoże...
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Kolego @wdsa za pomocą opcji
proszę o zmianę tytułu wątku na inny związany z twoim problemem.Taki tytuł jaki jest obecnie jest mało znaczący i post może zostać usunięty do śmietnika.

-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Czy warto??
No ja na przykład nie wpadłem i na parę innych rzeczy też jakoś nie mogę wpaść.wdsa pisze:www.btsearch.org/szukaj.php?search=Sule ... 1&mode=std mieszka jakies 13 km od tego nadajnika na drodze jest duzo drzew wiec antena na dach jak rozumiem). Musze zaznaczyc modem sie nie laczy z netem, ale na to pewnie kazdy jzu wpadl.

1.Jaki to modem (huawei?)
2.Jak to dokładnie miejscowość?
3.Jaki jest obecnie zasięg, CID, CSQ w miejscu gdzie jest problem.?
4.Czy chce też polepszyć anteną odbiór w Poznaniu? Gdzie ona cześciej przebywa i jak wykorzystuje łącze (praca,dom). Zakładam, że korzysta tam z umts/hsdpa?
Jeśli rzeczywiście jest tak daleko do nadajnika to ta antena może być za słaba w takiej lokalizacji. To jest ten sam typ co tu:http://www.allegro.pl/item217795543_ant ... _e620.html
Wiec pomyslalem ze dorbym rozwizaniem bedize antena w/w.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7448
Jeśli w Poznaniu nie ma kłopotu, to wstępnie doradzam kupić najmocniejszą ATK20 (16,5dBi) bo w tamtej okolicy gdzie jest tak źle (sulęcin,lubuskie?) dominują nadajniki na 900 Mhz.
[/quote]
-
Re: Czy warto??
1znaczy modem to huawei z tego co dobrze kojarze to 620Ufo atakuje pisze: 1.Jaki to modem (huawei?)
2.Jak to dokładnie miejscowość?
3.Jaki jest obecnie zasięg, CID, CSQ w miejscu gdzie jest problem.?
4.Czy chce też polepszyć anteną odbiór w Poznaniu? Gdzie ona cześciej przebywa i jak wykorzystuje łącze (praca,dom). Zakładam, że korzysta tam z umts/hsdpa?
2grabowo 13 km od sulencina(z tego co dobrze kojarze to nadajnik dzila wlasnie w pasmie 900..)
3obecnie trudno odpowiedziec bo ja jestem w poznaniu ona tam ....kontakt jest raczej utrudniony wiec nie potrafie na to pytanie odpowiedziec nie znam takich danych.
4 Neta wykorzystuje i tam i tutaji z tym ze antena bedzei dotyczyc tylko i wylacznie tam tej miejscowosci. Co do umts /hsdpa zakladam ze masz racje, a przynajmniej tak mi sie wydaje
I zalezy mi na na konkretnych ofertach, moze znajde cos na allegro. Bo tam zawsze moge zwrocic towar w ciagu kilku dni a na tym mi zalezy.
Zatem skoro sugerujesz ze powinien byc najwiekszy zysk energetyczny czy ta antena sprawdzila by sie wystarczajaco dobrze do ogladania stron www ( http://www.allegro.pl/item218218482_ant ... rolan.html )??
-
- Mistrz bezprzewodowy
Tak, to jest to samo co ATK20, choć cena dość słona.
Mam trochę wątpliwości co do lokalizacji. Czy to chodzi o okolice Sulęcina w lubuskiem, bo grabowa tam nie mogę znaleźć ?
Jeśli tak to możesz spokojnie kupować tą antene bo wszystko tam chodzi na 900Mhz, a to jest częstotliwość pracy tej anteny.
Mam trochę wątpliwości co do lokalizacji. Czy to chodzi o okolice Sulęcina w lubuskiem, bo grabowa tam nie mogę znaleźć ?
Jeśli tak to możesz spokojnie kupować tą antene bo wszystko tam chodzi na 900Mhz, a to jest częstotliwość pracy tej anteny.
-
znaczy tak to jest kolo sulencina. I smiga tam orange i iplusa posrednictwem anteny. a era coz bez anteny nie idzie. A zatem jaką antene proponujesz ... ale poszukuje jedynie na allegro, bo zawsze bede mogl zwrocic....jesli nie bedzie dzialac
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ta, którą znalazłeś będzie dobra.
www.allegro.pl/item218218482_antena_gsm ... rolan.html
www.allegro.pl/item218218482_antena_gsm ... rolan.html
-
aha no to super thx za pomoc i pozdrawiam