Wystawianie modemu za okno w mroźne dni

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Jarq7
Początkujący użytkownik forum

Wystawianie modemu za okno w mroźne dni

Post autor: Jarq7 »

Witam ,posiadam modem CDMA AnyData Adu-520L, niestety nie posiada on wejscia na antene i jedynym wyjsciem na poprawe zasiegu jest wystawieniem modemu za okno.Jeżeli teraz temperatury spadaja w granicach do -3 stopni może to uszkodzic modem ?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Wystawianie modemu za okno w mroźne dni

Post autor: krystianb »

W zasadzie to ujemne temperatury występujące w naszym klimacie elektronice nie powinny szkodzić, choć pewnie producent broni się przed tym podają tylko dodatnie temperatury użytkowania.
Większym problemem jest powrót zimnego modemu do ciepłego pomieszczenia, kiedy to zwykle następuje skroplenie pary wodnej wewnątrz urządzenia, jeśli będzie włączone to uszkodzenie może nastąpić natychmiast w skutek zwarcia. Częste poddawanie takiemu zabiegowi wyłączonych urządzeń może prowadzić do korozji, co również zniszczy elektronikę.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Do -20C bym zaryzykował ;)
Mam kamerę USB zamontowaną pod okapem dachu i jakoś przeżyła ona ostanią mroźną zimę - tylko pojawiły się 3 badpiksele.
Awatar użytkownika
joujoujou
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: joujoujou »

Spora część modemów grzeje się podczas pracy - mróz im więc raczej nie zaszkodzi.

Również szybkie jego "wniesienie" do domu po pracy też nie powinno, z powodów jak wyżej. :)

Moim zdaniem (co podkreślam) w trudnych warunkach (podwyższona wilgotność lub mróz) bezpieczniej dla modemu będzie, gdy będzie działał non-stop. :cwaniak:
Pozdrawiam.

www.joujoujou.com
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

A co z sytuacją, gdy jest za oknem, był wyłączony (kilka godzin) i się go włączy?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

ryba825 pisze:gdy jest za oknem, był wyłączony (kilka godzin) i się go włączy?
O tym miałem napisać-aby bawić się w takie ceregiele to trzeba mieć zapewnione ciągłe zasilanie modemu (UPS). Ba mam osobiście ten modem i w tym przypadku to jest jakiś poroniony pomysł (w przeciwieństwie do modemów 3-4G którym wystarczy dostarczyć pewne zasilanie i się same ogrzeją nawet przy -30 C, przy AnyDATA 510L odprowadzanie ciepła jest ledwo odczuwalne). Przecież wystarczy rozkręcić obudowę i wyprowadzić pigtail ufl i możemy podpinać antenę zewnętrzną (mam tak go przerobionego już 1,5roku i działa bez jakichkolwiek problemów -wytrzymał już 2 sezony burzowe, bez anteny zewnętrznej nie miałbym szans na połączenie ze stacją-trudny link przez lasy 6-8km). Instrukcja takiego "tuningu" jest tutaj w historii forum. ;)
jareq
lechu1777
Obserwowany

Post autor: lechu1777 »

520L może i wyjścia nie ma, ale ma tą antenkę malutką tak samo jak 510L miał w środku. Podejrzewam, że w środku 520L jest także złącze UF.L, które wystarczy odpiąć (nie jest lutowane) i wyprowadzić sobie pigtail o długości 20cm, leciutko pilnikiem zrobić zagłębienie w obudowie na wyprowadzenie cieniutkiego pigtaila. I mamy wejście na antene. To samo było z 510L. Ręki uciąć nie dam, bo nie rozbierałem 520L, ale robiłem to w 510L i dla kogoś kto nie jest elektroniczną ciamajdą to 20minut roboty. Dla chętnych można po prostu rozkręcić i zobaczyć jak jest podłączona antenka w tym modemie. Jak nie będzie złącza UF.L to po prostu skręcić z powrotem, roboty jest kilka minut, a zyskać można wiele.

A jak nie masz do tego drygu to może:
http://www.systemygsm.pl/product-pol-12 ... -520L.html
ODPOWIEDZ