Ubnt Unifi WDS
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Ubnt Unifi WDS
Witam,
mam lokalizacje A, B, C, D. Lokalizacje A, B, C są blisko siebie, a rozszerzenie sygnału WiFi jest możliwe. Czy urządzenie w lokalizacji D (która jest przypuśćmy w innym budynku, a urządzenie nie "widzi" pozostałych) może być skonfigurowane w taki sam sposób? Czy wymagana jest inna konfiguracja?
Generalnie chodzi mi o prostotę instalacji. Chciałbym skonfigurować wszystkie urządzenia w taki sam sposób (aby rozszerzały sieć) bez względu na to w jakiej lokalizacji się znajdują.
Czyli każde ma SSID np. INTERNET, te które się "widzą" rozszerzają sygnał WiFi, a inne działają z taką samą konfiguracją jako osobne urządzenia.
Czy jest taka możliwość?
mam lokalizacje A, B, C, D. Lokalizacje A, B, C są blisko siebie, a rozszerzenie sygnału WiFi jest możliwe. Czy urządzenie w lokalizacji D (która jest przypuśćmy w innym budynku, a urządzenie nie "widzi" pozostałych) może być skonfigurowane w taki sam sposób? Czy wymagana jest inna konfiguracja?
Generalnie chodzi mi o prostotę instalacji. Chciałbym skonfigurować wszystkie urządzenia w taki sam sposób (aby rozszerzały sieć) bez względu na to w jakiej lokalizacji się znajdują.
Czyli każde ma SSID np. INTERNET, te które się "widzą" rozszerzają sygnał WiFi, a inne działają z taką samą konfiguracją jako osobne urządzenia.
Czy jest taka możliwość?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Ubnt Unifi WDS
Jeśli się, jak to mówisz, "nie widzą" to WDS się nie zapnie.
Poza tym przy 4 urządzeniach WDS zostawia niewiele pasma.
Poza tym przy 4 urządzeniach WDS zostawia niewiele pasma.
-
Dokładnie chodzi o Ubiquiti Unfi, według opisu na stronie zapewnia nieograniczoną rozbudowę sieci, czy może coś pokręciłem?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nieograniczona to może i jest teoretycznie jak łączysz urządzenia kablami.razz87 pisze:czy może coś pokręciłem?
-
Nie ma problemu żeby wszystkie były podłączone do jednego switcha. Chodzi mi to czy w takim wypadku możliwe jest skonfigurowanie wszystkich w takim trybie aby się rozszerzały, oczywiście z wyłączeniem AP w lokalizacji D (aczkolwiek z taką samą konfiguracją). W najgorszym wypadku nie musiało by być "płynnego przechodzenia" ważne żeby miały tą samą nazwę sieci i kanał bez wzajemnego zakłócania się (A, B, C).
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Łączenie kablem to nie WDS.
Ty chcesz roaming. Protokołu jako takiego nie ma, sporo zależy od samych klientów.
Ty chcesz roaming. Protokołu jako takiego nie ma, sporo zależy od samych klientów.
-
Ok, to nie jest wielki problem. Co w przypadku gdy dwa urządzenia blisko siebie będą nadawać na takim samym kanale z taką samą nazwą? Chodzi o Ubiquiti Unifi.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Będą się zakłócać. Lepiej ustawić różne kanały.
[ Dodano: 2012-12-14, 07:15 ]
http://wiki.ubnt.com/UniFi_FAQ
[ Dodano: 2012-12-14, 07:15 ]
http://wiki.ubnt.com/UniFi_FAQ
-
Dzięki.